Back to the seventies

Tijdens een bezoek aan het RockArt museum in Hoek van Holland was ik terug in mijn jeugd en in mijn muziek-herinneringen. Bij ons vroeger thuis kwam de muziek de huiskamer binnen via een distributie radio. Ik denk dat ik ca. 10 jaar oud was dat ik naar een transistor radio luisterde en radio Veronica haar intrede deed in mijn bestaan. Ik werd fan van The Bee Gees .. ik wilde elke LP kopen en het bleken dromen voor later. Ik kocht mijn eerste en enige BeeGees LP; Saterday Night Fever in 1977. Sneller had ik een volgeplakte schoolagenda met veel jongensnamen, knipsels en plaatjes en veel Rinus Gerritsen bassist bij The Golden Earrings.

Mijn moeder zong graag en zelfs in een koor.
Ik kom uit een gezin met vier meiden en we hadden op een gegeven moment ook een muziekinstallatie en platenspeler en kregen we alle vier een LP van Sinterklaas. De dubbel LP van Boudewijn de Groot, die sinds vorig jaar hier in huis staat, kregen een zus en ik samen. Lekker praktisch, allebei een LP ;-) en ik ken nu het verhaal erbij, leuk!
Ik heb tot vorig jaar altijd gedacht dat mijn eerste LP die ik kreeg op mijn veertiende verjaardag -1970- Deep Purple In Rock was. Wat was ik daar blij mee!

Op de middelbare school, tweede klas ging ik graag met m’n vriendinnetje naar de V&D in Vlaardingen en luisterden we met twee oor.. iets, aan onze oren naar de nieuwste singeltjes. Eigenlijk is het de voorloper van de koptelefoon, maar dan in beide handen zo’n half iets, als een pollepel aan een draadje waar muziek uitkwam. Magisch.
Als we klaar waren met luisteren was het enige wat we die week meenamen de papieren TOP40 lijst, want echt niemand die ik kende had geld om maar iets van muziek te kopen. Later moest je voor de top40 betalen meen ik me ter herinneren. Tien cent?
De Tweede LP in mijn bezit was Fragile van YES, omdat de jongens van een klas hoger – de 3e- daar over spraken ;-) en die kocht ik van mijn vakantiewerk geld. Wat kreeg ik door de loop der jaren een hekel aan die stem van Jon Anderson, haha. Eigenlijk vond ik YES in 1970 al niks.

Vroeger .. ja vijftig jaar geleden is echt wel vroeger, fietste ik dat stuk zomers vaak.. vanuit Vlaardingen over en langs de dijk naar het strand van Hoek van Holland op een gewone fiets. 25 km. heen en 25 km. terug om met je vrienden bij te kletsen. Jezelf insmeren in de olie was toen hip er was nog geen factor 50, 20 oid. en grote badlakens waren er ook niet, dus was het liggen op een laken en op een te kleine handdoek om bruin te worden. Natuurlijk gingen er broodjes van thuis mee, de dubbelklappies. Wat dronken we toen? Dat weet ik niet meer; een drinkbeker karnemelk of een thermosfles met water? Misschien deelden we gezamenlijk wel een fles gazeuse, Exota .. ik kan me dat niet meer herinneren.

Vanwege de maand maart 2023 waar geen eind aan lijkt te komen zo grijs en nat en de lente die niet echt inzet, januari is er niks bij vergeleken, had ik leuke afleiding nodig.
Het RockArt museum in Hoek van Holland werd het doel en wat was dat leuk! #Bezoektip
Met mijn beperkte fysieke mogelijkheden om iets anders te ondernemen buiten de voordeur reden we naar Hoek van Holland naar de Zekkenstraat, met hulp van de routeplanner en veel, heel veel rotondes verder, konden we de auto voor het pand op een industrie terrein de auto moeilijk kwijt. Ik werd voor de deur afgezet en gesteund door mijn rollator paste ik in de gangpaadjes en kon ik alles bekijken.

Bij binnenkomst in het RockArt museum zat een mevrouw in het voorportaal te roken, ik dacht dat het bij de act/museum hoorde 😉 In the seventies deden we dat allemaal. Gelukkig rook het niet zo muf daar binnen. Ik zag een bonte mooie verzameling spullen uit mijn/onze tijd…en Hans Vermeulen spullen, het pak van Theo van Es 🙂 Een Puch, wel twee Puchs, de nodige gitaren. Teveel om te op te noemen. De Radio Veronica items en jingles en in 1974 ging de stekker eruit uit Veronica. Ik had toen late dienst en was 17 jaar en met de patiënten op een tien beddenzaal was het toen doodstil op dat memorabele moment. Een vrijwilliger van het museum wist zelfs het muzieknummer wat daarvoor werd gedraaid nog te benoemen en het verdriet dat hij voelde dat het over en uit was met Veronica.

Een tentoonstelling van The Golden Earring is het hoogtepunt deze maanden bij RockArt en tussen alle spullen door neuzend.. vertelden de drie vrijwilligers hun weetjes en herinneringen en wat ze blij maakt om daar hun dagen door te brengen. Op mijn vraag of ze het boek HAY (biografie van Barry Hay, zanger) hadden gelezen, zeiden ze alle drie ‘Nee’. Nou ja zeg .. zo een gemiste kans, ze kregen hm mee, in tijden niet zo een leuk boek gelezen, als #leestip

De twee … ? voorloper van de koptelefoon zit vast aan een meubel en is bij het sluiten van de V&D gered en staat voor een deel in het RockArt Museum. Het is een soort bar met vaste krukken en dan om en om luisteren of allebei een oordop, want natuurlijk stonden er rijen wachtenden achter je en alleen maar praten over muziek en daar is het bij gebleven.

RockArt is een tot de nok toe gevulde donkere ruimte, waar je alleen maar in Ohja’s vervalt. Buttons, speldjes, Lp’s, gitaren en spullen, kleding door artiesten geschonken. Zelfs de jurken van Lenny Kuhr en Teach-In zangeres Getty Gaspers staan daar, van hun winnende nummer bij het Eurovisie Songfestival.

Er staan ook veel spullen door familie van de muzikanten na overlijden geschonken. En dan staat er op de bovenverdieping waar ik niet kan komen, want alleen een trap, nog tjokvol met gevulde dozen. Jammer eigenlijk, want al die spullen verdienen echt meer ruimte, er is zoveel te zien en te beleven. Te herinneren. Het museum wordt niet gesubsidieerd dus de entree is 7,50 pp en een mogelijkheid om donateur te worden, om daar vaker naar binnen te gaan, er is ook gelegenheid voor een drankje en het delen van muzikale herinneringen.
Echt als je in de buurt bent, zet je route planner aan en ga daar eens kijken! #Kijktip


The Golden Earring was ook de favo muziek van mijn oudste zus Lucy
^23-01-1952 – *31-01-2021
We hoorden Going to the run op haar herdenking 8 febr. ’21.

5 thoughts on “Back to the seventies

  1. Wat leuk om zo herinneringen op te halen. Bij V&D muziek luisteren was altijd druk na schooltijd herinner ik me. Wij gingen vaak naar de hoogstraat in Schiedam, geen idee meer hoe die winkel daar heette sowieso elke week de top40 op papier halen. Nu een raar idee, maar toen de enige manier om hem te krijgen. Later wel naar de 1e winkel ooit van FreeRecordShop op het broersveld, daar hadden ze toen wat alternatieve muziek. Die oordingen waren wel handig, kon je samen luiseren :-).

  2. Heel leuk verhaal, wat ook bij mij weer veel herinneringen naar boven brengt. Natuurlijk deed ik hetzelfde. Geen centen maar wel naar muziek luisteren.
    Ik kocht van duur verdiende centen, zaterdag de hele dag de melkboer helpen voor Fl 2,50 en een halve liter karnemelk tegen de dorst, een platenspeler bij V&D in Alkmaar. Uiteraard in de aanbieding. Met één EPtje HELP van de Beatles. Die heb ik weken gedraaid voor ik de volgende EP kom kopen.
    Mooie en leerzame tijd!
    Onze kleinkinderen lachen zich te barste en begrijpen het niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: