Blijf uit handen van zorgverleners, maar vergeet ze niet!

Hierbij lees je mijn verzoek om de zorgverleners een hart onder de riem te steken.. Je eigen zorgverleners. Zij kunnen alle steun gebruiken en dit is het enige wat ik nu kan doen. Stuur eens een kaartje of breng een bloemetje als steuntje in de rug in deze bizarre tijd.

Vergeet ze niet!
Mijn verzoek is om je best te doen om ver van fysieke zorgverleners te blijven. Te beginnen om je te vaccineren. Voor jezelf en je sociale omgeving. Maar zeker om hen die zorg verlenen te ontlasten en hen te steunen. Om geen corona te krijgen en je omgeving zo ook te beschermen.

Dat we blijven of juist gaan zien dat het – ‘zorg verlenen – een vak is die dagelijks 24/7 mensen nodig heeft en waar we tot op heden altijd op konden rekenen. Die geruststelling is er niet meer!!
De zorgverleners bezwijken onder de druk van de hoeveelheid corona / patiënten, waarvan de meesten niet zijn gevaccineerd en de ouderenzorg staat al sinds vorig jaar onder enorme druk, vanwege onze behoefte om goeie zorg voor hen die het niet zelf kunnen.

Vroeger schreef ik in december een kerstkaart met de beste- en vooral veel gezondheid wensen voor het nieuwe jaar, ook naar mijn huisarts en tandarts. Nooit bij stilgestaan waarom ik dat deed maar ik had het overgenomen van thuis. Daar kwam de klad in, maar deze week heb ik die oude gewoonte weer opgepakt.

Nadat ik mijn mailbox had geleegd en de naam van mijn neuroloog had gezien, kwam de herinnering naar boven hoe ik bijna wanhopig bij haar binnenstapte in 2007 en de rest is geschiedenis (FSHDtype2). Ik stuurde haar een mail waarin ik in het kort vertelde hoe het nu met me gaat. Mede dankzij haar kan ik dit blog nog typen. Ik ontmoette haar voor de laatste x toevallig in 2015 in de gangen van het UMCU en ze vroeg mij toen of ik af en toe van me wilde laten horen. Ik kwam er nu pas aan toe en stak haar een hart onder de riem.. Blij verrast schreef ze me met de hartelijke groeten terug. Twee mensen blij.

Schreef jij ook zulke kaarten en of zou jij dat nu ook willen doen?

Een kaartje en of mailtje sturen of een kaartje achterlaten bij een consult? Een extra hartelijke bedankt voor de kennis en kunde die ze met jou hebben gedeeld om je vooruit te helpen komen. Al die hulpverleners ervaren namelijk een onmetelijke druk aan zorgvragers en hun families. Zo heftig om te merken, want we hebben ze zo hard nodig.

En ze merken elke dag dat goed je best doen niet genoeg is om de juiste zorg te verlenen. Zo lopen we een achterstand op die de komende jaren voelbaar zal zijn.

De fase van klappen als steun heeft niet echt geholpen gezien het zorginfarct waarin we zijn beland.
Een iets tastbaardere vorm van erkenning kan je al bereiken met een kaartje sturen en vertel wat zij of hij voor je heeft betekend. Hoe jij bent geholpen. Ik weet, dat jouw berichtje wordt gedeeld en zeer gewaardeerd!

“Zorg ervoor dat je uit handen blijft van de zorgverleners”
maar vergeet ze niet! Laat je horen!

(nb: eind november 2021 zijn er nog steeds 2 miljoen mensen in Nederland niet gevaccineerd)
  

5 thoughts on “Blijf uit handen van zorgverleners, maar vergeet ze niet!

  1. Mooi Marjanne!
    En wat een goed idee. Weet hoe fijn het is soms een kaartje te krijgen maar stuur ze zelf te weinig. Een appje is zo makkelijk… maar niet hetzelfde!
    Het is dus een goede reminder en aan mijn huisarts had ik eerlijk gezegd nog niet gedacht😘

  2. Ik doe mijn best om uit hun handen te blijven :-) . Dit jaar voor het eerst toch maar de griepprik genomen om die reden. Die griep kan ik wel aan denk ik, maar het lijkt me nu niet handig om het risico te nemen.

  3. Wat een mooi voornemen, dol op post! Ik ben zelf ook een fervent kaartenstuurder, ik vind het zo zoveel leuker dan een appje of mailtje. Ook om te krijgen! Handschriften raden als er een envelop om de kaart zit, vind ik ook altijd een sport. Is een echt geluksmoment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.