Buxusmot of schimmel

“De dag die je wist dat zou komen, is daar.” De veel besproken zin uit het Koningslied was ineens passend toen ik de buxusravage zag in de voortuin. Tussen de regenbuien door genoot ik de laatste weken voornamelijk van de achtertuin. Auto in auto uit in willekeurige volgorde. Eigenlijk wel jammer, want de voortuin is van een koninklijke schoonheid, paleistuin waardig mits je in Madurodam zou wonen. De tuin is ontworpen, aangelegd, gegroeid en onderhouden in 20 jaar tijd. Sinds wij in dit huis wonen is de achtertuin aan onze wensen aangepast, en de voortuin had alleen mest, vocht en een deskundige snoeier nodig.
Er zijn een paar bomen gerooid en de grond werd omgespit voor zover dat mogelijk is tussen de buxus, lavendel en de guirlande van klimop en verse aarde kreeg hier een goeie bestemming en jonge aanplant werd in de leeggehaalde border gezet.
Het snoeien van de buxus in de half ronde cirkels laten we doen, want je kan niet alles zelf willen en kunnen, het leed wat buxushaag heet!

Onze taxusboom heeft een functie in de straat; “Jullie boom is een anker en prominent aanwezig” ‘zodra ik die zie, ben ik thuis’ zei de buurman. Deze boom staat mooi te staan en zij die voorbij liepen konden niet naar binnenkijken. Om een gevalletje rijdende rechter te voorkomen is de enorme taxusboom na overleg met de nieuwe buren kaal gesnoeid. De groei van die taxus werd sindsdien regelmatig bewonderd. (Nee, we hebben het niet aangeboden voor een nieuw medicijn tegen kanker, een broodje aap). De kale takken kregen groene puntjes, het groene hoedje wat potsierlijk bovenop de gesnoeide boom overbleef, is weer verdwenen. Het is nu een smalle ranke groene boom. Het is een wonder!

Dit voorjaar was de buxus nog nooit zo mooi als eerder; Fris groen en fors gegroeid en natuurlijk goed gemest. Gelijk het voorjaar barstte de buxus bijna uit de voortuin. Vanwege de hitte in mei konden de hagen niet worden gesnoeid en dat gebeurde 3 juni jl. De gifspuit werd ter hand genomen en de vloeistof werd over armoedige, kale plekjes gespoten… “In de gaten houden,” was de tip! De buren vier huizen verder moesten hun 3 grote buxusbollen al ruimen, twee waren totaal kaal gevreten door de buxusmot of schimmel? lekker dan!

Ineens zag ik dat niet alleen het voorste rand kaal was, maar dat het goed mis was in de voortuin. Veel kale en veel spinnenrag achtige plekken, maar ook plekken waar weer nieuwe blaadjes groeien. Een ongezonde, gemêleerde buxushaag, blehhh!

De tuinman kreeg een whapp. met het verzoek of hij langs wilde komen. Na het zien van de foto’s stond hij de volgende dag al met raad en gifspuit in de voortuin. Hij vertelde wat een narigheid hij al heeft gezien de laatste drie jaar. ‘Maar dit..’  ‘Nee, zo erg heeft hij het nog niet gezien.’ “Wel gehoord van collega’s en op foto’s.. dat het heel erg kon zijn, ‘maar dit.’
Lekker dan!

Diagnoses werden gesteld en raad werd er gegeven op ‘onzeeigenTuin FBgroep:
Het is De Buxusmot!
Nee, het is De buxusziekte!
Nee, het is een schimmel!
Behandeling:
Gif spuiten en bijmesten
Afknippen en niet in de groen container, want dan verspreid je juist de buxusmot, was de meest gehoorde oplossing.

Niet meer te redden!

Hij keek en zag dat het goed zou komen met zijn gif, mits er zou worden bijgemest en in september weer! Dan is er een mogelijkheid / een kans, voordat in oktober de grond alweer kouder gaat worden, dat de haag het gaat redden. Hij rekende een ruim uur aan werk nadat hij met zijn gifspuit op zijn rug door voor- en achtertuin had lopen sproeien. Door de geweldige buien, kort en heftig werden de korrels meteen weggespoeld in de bodem die in sept. 2015 voorzien was van verse aarde. Als het niet beter gaat worden dan zal de voortuin leeg moeten, net als de koninklijke tuinen van paleis ‘t Loo en het Muiderslot waar alle buxus is vervangen door Japanse Hulst of ILex crenata, en die zijn langzaam groeiend. Dus gaan we meste als de beste!

De tuinman komt terug en hopelijk de buxus ook.

12 comments

  1. Jasses wat een ellende! En al dat smerige gif op de koop toe. Komt vast door de klimaatverandering dat al die scbimmels en insecten toenemen. Sterkte met het tuinaanzicht – ik snap hoe het voelt!

Geef een reactie