Hangen en liften

Vorig jaar maakte ik kennis met een Italiaanse tandarts die een 6 jaar durende specialisatie voor paradontoloog doet in de praktijk in Utrecht. Met een regelmatig gezicht en gebit legde hij mij in het Nederlands uit, met een Italiaanse tongval wat het probleem is in mijn gebit en wat zijn probleem is van het wonen in Nederland; Hij zou het leuk vinden om met iemand Nederlands te kunnen praten en dan kan hij weer zijn Italiaans aan jou bijbrengen en Nee, hij hoeft geen verkering .. (ik heb zijn naam en nummer). Dit terzijde.

Ontstoken tandvlees doet mijn kiezen wankelen in mijn kaak en in 1994 leverde ik daardoor al mijn eerste kies in en werd doorgestuurd naar de paradontoloog: een tandarts die zich heeft gespecialiseerd in tandvlees problematiek.

Foto’s zijn er van mijn gebit gemaakt en deskundig werden de pockets nagemeten, mijn brug rechtsboven blijkt wankel.. die achterste kies zou eruit moeten, maar dan komt er weer een ander probleem om de hoek kijken. Omdat ik al genoeg voor m’n kiezen heb gehad de laatste jaren, stelde hij het verwijderen van die brug uit en spreken af:  “bij problemen bellen” en nu doe ik dat niet, kan morgen ook.
Ik ga – al 20 jaar- elke drie maanden naar de mondhygiëniste, heb ragertjes in alle maten en ben een acrobaat geworden met het flosdraad en dan blijken die ragertjes een uitvinding te zijn van de ontwerpers van de ragertjes, dus handel.
Goed poetsen dat is belangrijk.. minimaal twee minuten per keer, minimaal twee keer per dag, je tandvlees masseren en de plaque van je tanden halen. Het merk tandpasta schijnt niet echt belangrijk te zijn, de smaak wel.. tenminste voor mij. Het poetsen en regelmatige controle blijft een basiszorg die je jezelf echt moet gunnen…

Met het ouder wordende gebit heb je zelden meer gaatjes in je gebit, wel meer kans op afgebroken puntjes… en dus verhoogde kans op die chronische ontsteking van het tandvlees.

Mijn zwakke punt maakte mijn zondagnacht tot een bijzondere; Paracetamollen, wie kent ze niet en mijn alom beste pijnstiller/ontstekingsremmer.. Celebrexx 100 mg. heeft me redelijk ruim 48 uur verder geholpen.

De zwelling is minder en trouwens ik heb namelijk wat anders te doen:

Het is tijd voor De Blefaroplastiek / ooglidoperatie… Want O O Oh, wat is het vermoeiend en irritant dat ik met ondersteuning van duim en wijsvinger mijn ogen soms moet openhouden, super onhandig als brildrager ook. Het zware gevoel heeft me rimpels bezorgd op mijn voorhoofd, van het constant met opgetrokken wenkbrauwen lopen die nog wel op de goede plek zitten, alles is nagemeten en gefotografeerd… De aanloop naar deze behandeling is noemenswaardig en dan heb ik het niet over mijn parodontitis.

De operatie wordt gedaan door twee oogartsen en plastisch chirurg in één, het moet gaan goed komen!

Wat een woorden en specialismen, het lijkt wel Latijn.

Italian speakMet een gezonde spanning vertrek ik naar het UMCU en ik ga jou zien.

 

 

8 comments

 1. Succes met de operatie! Binnenkort kun je een (nog) veel bredere blik op de wereld werpen en je duim en wijsvinger eindelijk rust gunnen 😉

  Oké… Ik heb sinds dit bericht ook de Italian speaking mode geactiveerd 😄 Italiaans vind ik trouwens een prachtige taal.

  Lieve groet en sterkte met alles! ❤

  1. De Italian speaking mode werd niet echt toegepast in Venetië, daar maakten ze gebruik van andere lichaamsdelen ‘vier het leven’. Was een leuke passage ;-)

   Komt goed Elly, dit wel ♥ kus terug!

 2. Alles gaat immers hangen … helaas! Maar
  je moet natuurlijk wel goed kunnen blijven zien wat er allemaal hangt 😉 Straks weer met een frisse blik voorwaarts, Marjanne! Sterkte en veel suc6 🍀 Liefs 💋

  1. Hoe je het verzint.. maar het is waar, je moet het wel kunnen zien.

   Kaak lijkt goed te hebben gereageerd op ontstekingsremmers en als Pandabeertje ga ik deze week in… en volgende week hechtingen verwijderen.
   Merci en kus terug!

 3. Fijn dit blog gelezen te hebben, zo ben ik weer meer op de hoogte. Ik ben minder op Twitter en dan iets maar half oppikken.. ik was even de draad kwijt. Ik wens je sterkte en veel suc6 Marjanne.
  Liefs <3

Geef een reactie