In tijden van corona

Kaartenhuis:

De wereld op z’n kop door het covid19 virus.. De Nederlandse regering heeft besloten dat we elkaar niet meer de hand mogen schudden of elkaar een hug geven, laat staan een zoen. Het werd steeds duidelijker uitgedragen en begrepen…. Daarna kregen we de opdracht om van iedereen fysiek afstand te houden minimaal 1.50 mt. Samen moeten we zo de verspreiding van het cornavirus kunnen vertragen om de last voor de gezondheidszorg te beperken. Binnenblijven, bedrijven sluiten en scholen gaan dicht en ondertussen staat het kaartenhuis Nederland op instorten.

‘Hey kaarten’ Zeg kaartenhuis en ik zie dingen, nou ja kaarten en die heb ik meer dan genoeg en met mijn adressenboekje erbij zette ik als eerste de namen van een oom en tante op een Lentekaart.

Bij die kaarten herkende ik veel plaatsen waar mijn moeder op vakantie is geweest. Zo leuk! Je krijgt mogelijk een kaartje uit Noorwegen, Joegoslavië of waar dan ook vandaan, soms met de datum en jaartal erbij geschreven.

Het ritme van de dag?
Mijn dag start ik op Spotify met een troost muzziekje en schreef deze week 5 kaarten per dag. Voor moeders die 92, 94 jaar werden en kinderen die zonder feestje 10, 14 jaardag vierden .. en mogelijk kan een kaartje helpen om je meer jarig te voelen.. Het werd gewaardeerd. Fijn.

Ik heb momenteel weinig meer te bieden dan deze kaartschrijverij. Zo oefen ik mijn schrijfvaardigheid en heb ik meteen een loopje naar de brievenbus met hulp van de rollator om steviger door te kunnen lopen, rondom de plas voor mijn huis en ben ik meteen elke dag even buiten.

Wel jammer genoeg nog steeds met handschoenen aan tegen de kou en een sjaal om, gooi ik met plezier de kaarten in de bus. Een sjaal om je nek scheelt trouwens meteen een mondkapje (later meer). Een burka is eigenlijk zo gek nog niet ;-).

Waar begin maart persoonlijk verdriet overging in onvoorstelbare wereldproblematiek, zocht ik naar antwoorden om m’n onrust te stillen en wist soms even niet meer waar ik het zoeken moest. Ik struikelde emotioneel en zelfs over stofwolken. De toekomst is veranderd.

De weg van struikelen en weer opkrabbelen is voor een ieder persoonlijk een andere weg om te gaan. Pech is een woord wat zoveel omhelst. Verdriet ook.

Ik heb genoeg theoretische kennis en levenservaring en kan in mijn eigen woorden vertellen over wat virussen in een gezond- en ziek lichaam te weeg kunnen brengen. Met de dood ten gevolg.

Ondertussen blijf ik thuis, vanwege mijn leeftijd en weinig herstel mogelijkheden indien ik ziek zal worden van het Coronavirus. Kwetsbaar type.

Schrijven zoals ik praat dat is wat me redelijk lukt en het was fijn dat ik een paar keer de vraag kreeg om ook hier van me te laten horen. Dank. Deze aanmoedigingen heb ik hard nodig. Ondanks dat voor mij thuis zijn weinig is veranderd, heb ik te weinig afleiding om voor dit schrijven weg te lopen.

Met betrekking tot de info. over het coronavirus volg ik de informatie die tot me komt van het RIVM en MP. Mark Rutte. De staat!
Ik wil niet eigenwijs zijn. Gewoon luisteren. Doen wat moet en wat helpt. Zorgen voor mijn naasten en geen risico nemen.
Natuurlijk heb ik veel gedachten en associaties bij deze opgelegde maatregelen en kijk ik ook terug naar hoe het was voordat dit en dat gebeurde.

Voor en Na corona is niet te bevatten in ieder geval het onder woorden brengen lukt me niet. Ik hoop door mijn denken op deze blog te plaatsen dat ik meer kan stroomlijnen en zodoende meer inzichten krijg en mijn hervonden relatieve rust kan delen.

Een ding is zeker, ik kan het niet alleen #samendoen is voor mij noodzakelijk.

Blij dat je mijn blog hebt gelezen, dank. Een reactie op deze of andere blogpost is altijd leuk om te krijgen, dus graag?

Doe wat jou past, dan doe ik het ook!

Tot 1 juno ga ik #coronapost schrijven en sturen. Wil je jezelf of iemand blij maken, geef je dan N.A.W. aan me door?

#Blijfthuis #Stayathome en “Houd je veilig!’12 thoughts on “In tijden van corona

 1. Hai Marjanne. Herkenbaar. Ik heb ook verschillende kaartjes gestuurd. Ook iemand blij gemaakt door Skype te installeren die geen mobiele telefoonnummer heeft maar gelukkig wel een IPad. Op gepaste afstand. Kan ze Skypen met haar zoon en kleinkinderen. Hou je taai

 2. Leuk dat ik een kaartje van je mocht ontvangen Marjanne! Lichamelijk horen we misschien bij de kwetsbaren, maar mentaal bij de zeer veerkrachtigen! Hou vol! Liefs, Sandra

 3. Ja, die onrust en die kwetsbaarheid, ik herken ze. Herken ook dat schrijven helpt. Schrijven op wat voor wijze dan ook. Jouw kaartjes zijn geweldig weet ik uit ervaring!
  We hebben geen idee wat ons te gebeuren staat, hoelang het zal gaan duren, hoe we er zelf doorheen zullen komen, onze dierbaren. Om maar niet te spreken over wat isolatie met een mens doet.
  Communicatie is dan ook het sleutelwoord! Bloggen, kaartjes, appjes, Twitter etc. En ons houden aan de afspraken. Omdat ze zinvol zijn en we met z’n allen verantwoordelijk zijn voor elkaar.
  Dus blijf thuis, blijf gezond en zorg voor elkaar!

  1. Dank je.. we doen ons best. Het is zo raar en brengt mogelijk meer rustgevende inzichten in waar je bent en waar je naar toe wil? Hou Je veilig en ik wens je een goeie week in je tuin. Ze zeggen dat het mooi weer gaat worden. Ze heh ;-).

 4. Wat weet je weer de juiste woorden te vinden. En zo herkenbaar. Het is ineens of alles anders is. Ik ben afwisselend ongerust, gelaten, gespannen en vind het leven een uitdaging. Dat is het natuurlijk altijd wel, maar de kunst is om het hoofd koel te houden, te relativeren en vooral: in contact te blijven met de buitenwereld.
  Elke dag bellen of appen met vrienden, kijken of je iets voor iemand kunt betekenen. Mooi hoe sommige mensen langs je huis lopen, even op het raam tikken en zwaaien. Of alleen even een duim omhoog doen om te vragen of het goed gaat.
  Deze rare tijd verbindt ook en dat vind ik dan weer erg fijn. Laten we samen de moed erin houden. En heel hard hopen op betere tijden, voor de hele wereld.
  Jij bent een prachtig mens!

  1. Wat een lieve reactie Iena.
   Ben er stil van 💌. Beste start van de laatste dag van maart!

   Jij hebt een pracht schilderij gemaakt, dat geeft dan rust en ik geniet van het resultaat.
   Blijf het doen en tussendoor succes met opruimen, sorteren kan later.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.