Dromen over naaien

Op de eettafel staat sinds januari mijn nieuwe lockmachine en een perfecte naaimachine uit 1992. “Die Pfaff dualmatic 935-1 niet inruilen hoor, want zo goed worden ze niet meer gemaakt” zei de mevr. van de naaimachinewinkel. Om mijn naaikennis op te frissen ga ik sinds maart weer naar naailes. Ik heb ervaren dat het eigenlijk heel leuk is om over naalden en stofjes en spelden en lengte steken te praten. Gewone priet praat, niet zwaar of moeilijk lastig, dat ik dat ook nog kan, was meer dan ik had kunnen dromen.

In mijn hoofd ben ik Victor & Rolf tegelijk. Ik maak de mooiste creaties, stik en strik bijzondere stoffen zonder gebruik te maken van een tornmesje. Ik knip alle stof recht van draad en de zonnebloemen op de stof staan allemaal de zelfde kant op; Naar de zon.
De ruiten op de stof sluiten aan bij de naden en de ritsen zet ik er blind in en de knoopsgaten bijna en de zomen zijn nog nooit zo gelijk gemaakt. De tweelingnaald breekt niet en zonder probleem rijg ik de draad in de machine, maakt niet uit welke.
Hup, zo het draadje door het oogje, geen loep of wat dan nodig. Piping band, zonder de speciale voetjes maakte ik zelfs op bestelling, net zo makkelijk. Mijn maten kloppen niet, maar wel zodra het kledingstuk klaar is dan voegt de stof zich om me heen.
Met mijn timmermansoog is niks mis, want ik zie jammer genoeg op de klok dat ik uit bed moet ….. de dag is begonnen.

patroon, stoffenwinkel, stoffen, naaien, montfoort, zigzag, naaimachine, lange broek

Ik verheug me op tips en tricks om mijn naaikunsten naar een hoger plan te krijgen. Ik vind veel dingen leuk om te doen en de naailes start alweer in september en nu op de dinsdagochtend … en in de tussentijd droom ik verder.

16 thoughts on “Dromen over naaien

 1. Wijze raad van de mevrouw van de naaimachinewinkel ?? Mijn geërfde Phaff staat op zolder sinds 2002, helaas zat het talent er niet bij in de koffer ? Maar ik blijf dromen! Suc6 ? Marjanne

 2. Twee weken geleden heb ik mijn gordijnen korter gemaakt en ratelde mijn naaimachine. Niet bij stil gestaan welk merk. Na het lezen van je blog ben ik naar de zolder gerend om te checken; nu wilde ik het weten ook! Een Pfaff dus ?
  Het is al een oudje maar doe die nu helemaal nooit meer weg. Ik ben een ‘rechttoe rechtaan stikker’ niet te moeilijk.
  Mooi die dromen hè Marjanne, waarin alles mogelijk is. Ik wens je mooie creaties maar vooral veel naaiplezier.

  1. Dat is wel een goeie ochtendgymnastiek. Makkelijk hè, dat te kunnen. Mijn mams naaide voor het gezin waar ze groot groeide en later ook voor vier dochters en acht kleinkinderen met een steek die alleen in lengte kon worden aangepast. De rest is alleen maar voor de heb en luie naaisters. Een goeie kartelschaar is ook onmisbaar.
   Hoor nog wel eens over een creatie van jou en je Pfaff. Merci, je hoort ervan als de dromen werkelijkheid zijn geworden ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.