Parkeren gehandicapten Amsterdam, met digitale parkeerkaart

Heb je familie of vrienden in Amsterdam en wil je ze bezoeken of wil je naar musea, theater, dan kan je dat doen met de auto en op de gracht parkeren of in 1 van de vele parkeergarages die de hoofdstad rijk is. Al is het veel goedkoper en handiger om  onder de Johan Cruijff Arena of naar het olympisch stadion te rijden en daar te parkeren. Daar koop je een combinatieticket Park en Ride en de metro en tram brengt je waar je heen wil en met goeie benen kom je ook heel ver.

Dat is mijn geval ff iets anders
Sinds ik in het bezit ben van een gehandicapten parkeerkaart kan ik dicht in de buurt parkeren van waar ik wil zijn. Ik kan zo blijven doen wat ik wil en het bespaard me energie omdat ik niet hoefte zoeken naar een parkeerplek waar ik in de buurt wil zijn. De laatste jaren bestaan er ook goeie parkeerapps….. waar je je op aan- en af kunt melden op een parkeerplek, al heeft elke gemeente haar eigen regels.
Voor degene met fysieke mobiliteitsproblemen is er dus de digitale parkeerkaart in Amsterdam en Utrecht. De basisregels om te parkeren op een gehandicaptenplek zijn landelijk hetzelfde.

Weet dus waar je parkeert en wat je wel en niet kunt met je individuele parkeerkaart duidelijk zichtbaar onder je voorraam.

Parkeren met een gehandicaptenparkeerkaart opent slagbomen die voor anderen gesloten blijven.

Bij de gemeente Amsterdam kan je indien je in het bezit bent van een gehandicaptenkaart en auto op naam een digitaleGPKparkeerkaart voor bezoekers aanvragen.
Zo komt jouw auto op kenteken te staan en bij controle door de parkeerhandhavers blijk je in het parkeersysteem te staan. Super handig!
of
Parkeervergunning met vast of wisselend kenteken
Je kunt kiezen tussen een parkeervergunning met een vast kenteken of een parkeervergunning met een wisselend kenteken. In beide gevallen moet je een Europese gehandicaptenparkeerkaart (GPK) hebben. Aanmelden moet elke dag met een meldcode en jouw pincode en elke dag opnieuw. Afmelden gebeurd vanzelf de volgende ochtend!
J
e zit niet vast aan een jaarlimiet om de stad te bezoeken op deze manier, bij een vast kenteken is er geen extra melding nodig.. 

Mijn auto icm met deze digitale parkeerkaart bracht mij al op leuke plekken en stoepen, voor een uur, een dag en dagen. Op de stoep voor Theater Carré of om even te shoppen, in de buurt van mijn te bezoeken locatie is er altijd wel een plek. Dat is fijn, heel fijn. Zo kan ik nog overal komen.

Een handig weetje: naast het concertgebouw zijn acht gehandicapten parkeerplaatsen beschikbaar waar je dus alleen met een GP-kaart mag parkeren. Maar niet als je al GPK-digitaal geregistreerd bent, dus let op de borden! en zet hm dan op een andere plek!
Aan de overkant van het concertgebouw is het Museumplein met de grote drie; Stedelijk, Van Gogh en Rijksmuseum op rol- of loop afstand.

Amsterdam heet hun bezoekers van harte welkom en daar ben ik hartstikke blij mee.
Klik deze link aan voor parkeren gehandicapten in Amsterdam. 
Inloggen doe je met DigiD!

Nodig:
N.A.W.
maak een scan /foto:
Handtekening
Rijbewijs
Kentekenbewijs van je auto
Europese gehandicapten parkeerkaart (nog drie maanden geldig bij aanvraag)

Elk jaar moet je deze toestemming opnieuw aanvragen.
De tot en met datum is bindend, een bekeuring valt zo op je deur mat heb ik ervaren.

Kom je er toch via de site van gemeente Amsterdam niet uit om je aan te melden, bel dan even naar parkeerbeheer 14 020. Hulpvaardige mensen tref je dan aan de telefoon.
Link naar parkeren in Amsterdam

Digitale parkeerkaart, Amsterdam, blog overhaar, hoe aan te vragen, DigiD

 

Ook in Utrecht is het mogelijk om te parkeren met een digitale ‘kaart’

7 thoughts on “Parkeren gehandicapten Amsterdam, met digitale parkeerkaart

  1. Gebeurd gelukkig steeds minder, vanwege bewust zijn en hoogte verkeersboete (Als u zonder vergunning parkeert op een invalidenparkeerplaats kunt u een bon krijgen van € 370,-. Zelfs als u per ongeluk met één wiel in zo’n gehandicaptenparkeerplaats staat, riskeert u dit bedrag)
   Dank voor je mede ergernis Rob.

 1. Uitgebreid en duidelijke uitleg voor diegene die het, helaas, nodig hebben.
  Ook ik erger me aan mensen die een invalideplek inpikken.
  Laatst las ik een bordje ” Neemt u mijn plek in, neem dan ook mijn handicap”
  Dat vond ik wel een goede opmerking ?

  1. Door dit soort mooie bordjes worden we bewust dat rijvaardigheid iets anders is dan het hebben van een loopbeperking.
   Zolang mogelijk zelfstandig blijven geeft een betere gezondheid. Dank Hiltje!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: