Heb je familie of vrienden in Amsterdam en wil je ze bezoeken of wil je naar musea, theater, dan kan je dat doen met de auto en op de gracht parkeren of in 1 van de vele parkeergarages die de hoofdstad rijk is. Al is het veel goedkoper en handiger om onder de Johan Cruijff Arena of naar het olympisch stadion te rijden en daar te parkeren. Koop een combinatieticket Park en Ride en de metro en tram brengt je waar je heen wil en met goeie benen kom je ook heel ver.
Dat is mijn geval ff iets anders, vanwege mijn spierziekte heb ik een beperkte actieradius en energie en sinds ik in het bezit ben van een gehandicapten parkeerkaart kan ik dichter in de buurt parkeren van waar ik wil zijn. Ik kan zelfstandig naar mijn doel rijden en ondersteund met een rollator of rolstoel op mijn gewenste locatie aankomen.
Voor degenen in het bezit van een Europese gehandicapten parkeerkaart is er dus de digitale gehandicapten parkeerkaart niet alleen in Amsterdam maar ook in Utrecht en in Leiden.
De basisregels om te parkeren op een gehandicaptenplek zijn landelijk hetzelfde. Weet dus waar je parkeert en wat je wel en niet kunt met je individuele Europese gehandicapten parkeerkaart duidelijk zichtbaar onder je voorraam, vaak in combinatie met een blauwe kaart.
Parkeren met een gehandicaptenparkeerkaart opent slagbomen die voor anderen gesloten blijven.
Bij de gemeente Amsterdam kan je indien je in het bezit bent van een gehandicaptenkaart en auto op naam een digitale GPK parkeerkaart voor bezoekers aanvragen.
Parkeervergunning met een wisselend of vast kenteken
Stap 1: Eerst registreren.
U mag maximaal 3 kentekens registreren. U doet dat tegelijk met de aanvraag. Deze kentekens mogen niet op naam staan van uzelf.
Stap 2: Kenteken aanmelden bij parkeren.
U moet zich vóór elk bezoek aan Amsterdam aanmelden en afmelden via 020 215 0077.
Online aanmelden doet u via aanmeldenparkeren.amsterdam.nl. U voert dan gelijk een eindtijd in.
Maximaal 120 uur per kwartaal.
U kunt maximaal 120 uur per kwartaal in Amsterdam parkeren. Blijft u langer dan 1 dag? Dan moet u zich elke dag opnieuw aanmelden en afmelden.
Hoe dit werkt leest u bij Parkeertijd doorgeven voor gehandicapte bezoekers.
Kenteken wijzigen.
Verandert een van de kentekens? Of wilt u een extra kenteken toevoegen? Dan moet u dat doorgeven. Kijk hiervoor bij Kenteken parkeervergunning wijzigen.
Met een vast kenteken.
U mag 1 kenteken registreren. U doet dat tegelijk met de aanvraag. Het kenteken moet op uw naam staan.
Extra documenten.
Gaat het om een huurauto, leaseauto of bedrijfsauto? Dan hebt u extra documenten nodig.
Kenteken wijzigen?
Asterdam heet hun bezoekers van harte welkom en daar ben ik hartstikke blij mee. Verandert het kenteken? Dan moet u dat doorgeven. Kijk hiervoor bij Kenteken parkeervergunning wijzigen.
Voor aanmelden of wijzigen moet je inloggen met je DigiD.
Kom je er toch via de site van gemeente Amsterdam niet uit om je aan te melden, bel dan naar parkeerbeheer 14 020 daar zitten hulpvaardige mensen om je uitleg te geven.
Link naar parkeren in Amsterdam
Ook in Utrecht is het mogelijk om te parkeren met een digitale ‘kaart’
Handig! Volgens mij heeft Leiden nu ook zoiets.
https://gemeente.leiden.nl/themas/parkeervergunningen/gehandicapten/ Leiden, ik kom eraan!!!
Zelf erger ik mij mateloos aan fout parkeerders die zonder kaart een invalideplek inpikken.
Vriendelijke groet,
Gebeurd gelukkig steeds minder, vanwege bewust zijn en hoogte verkeersboete (Als u zonder vergunning parkeert op een invalidenparkeerplaats kunt u een bon krijgen van € 370,-. Zelfs als u per ongeluk met één wiel in zo’n gehandicaptenparkeerplaats staat, riskeert u dit bedrag)
Dank voor je mede ergernis Rob.
Hoeft u dan niet te betalen?
Uitgebreid en duidelijke uitleg voor diegene die het, helaas, nodig hebben.
Ook ik erger me aan mensen die een invalideplek inpikken.
Laatst las ik een bordje ” Neemt u mijn plek in, neem dan ook mijn handicap”
Dat vond ik wel een goede opmerking ?
Door dit soort mooie bordjes worden we bewust dat rijvaardigheid iets anders is dan het hebben van een loopbeperking.
Zolang mogelijk zelfstandig blijven geeft een betere gezondheid. Dank Hiltje!
Hoi Marjanne,
Vandaag heb ik besloten om ook een vaste parkeerplaats voor gehandicapten aan te vragen in Amsterdam. Wat zijn jou ervaringen met de keuringsarts? Heb jij toevallig tips?
Groet Gijs. Sinda 25 jaar beenprothese.
Hoi Gijs,
Je verzoek indienen via de WMO in de gemeente waar je woont. Krijg je een uitnodiging bij de keuringsarts dan wordt er gevraagd waarom je die GPK nodig hebt. En nog meer keuringsarts vragen, maar hoe het nu gaat weet ik niet. Ik vroeg mijn kaart aan vanwege mijn progressieve spierziekte in 2008 en mijn beperkte loop actieradius.
Heb je die kaart in je bezit, dan kan je die gebruiken om een bezoekers GPK in Amsterdam en of Utrecht aan te vragen. Succes met het proces!
Ik was vergeten de vinkjes te zetten
Ik heb gereageerd op je eerdere reactie.