nav-left cat-right
cat-right

Librije gehaktballen

Het Recept 
Mijn moeder maakte de heerlijkste gehaktballen en dat wil ik ook kunnen, al jaren. Zo’n smaak, vorm en consistentie. Ik gebruikte wel altijd rundergehakt en van alles ging er door het gehakt: gedroogde tomaten, olijven, knoflook, zout, peper tot gedroogde uitjes toe. De ene keer waren mijn ballen te zout, dan te flauw, dan waren het mooie ballen. De andere keer vielen ze van ellende uit elkaar, want dan zat er te weinig paneermeel bij en/of eieren. Tijdsduur van garen?  Veel vragen had ik dus over het maken van een smakelijke, goede gehaktbal.

 

Een aanrader!
Het recept van sterrenrestaurant De Librije blijkt het antwoord op de gehaktbal vraag te hebben.
Dat moet te doen zijn en een blogvermelding waard ;-)
Aan de slag!

 

Moeders Tips:
Met natte handen de ballen maken, rolt makkelijker, werkt echt.
De ballen daarna afgedekt, op een bord, met plasticfolie laten *opstijven in de koelkast, minimaal een half uur.
Bak daarna de ballen goed aan, op hoog vuur, in een klontje roomboter.
De ballen uit de pan halen en even weer op dat bord leggen.
Warm water met bouillonblokje toevoegen en daarna pas de ballen er weer bij doen en ze 3/4 uur laten sudderen, lage stand van gas of warmtebron.
Eerst alles klaarzetten….

  • Ingrediënten
  • 400 gr. rundergehakt (Biologische)
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels (Zwolse mosterd)
  • 1 tl. zout
  • 1 tl. cayennepeper
  • 2 eieren
  • 90 gr. paneermeel
  • 25 gr. roomboter (naar behoefte)
  • 400 ml. runderbouillon (blokje)

 

  • Werkwijze
  • Meng het gehakt met de ketjap, mosterd, kruiden, paneermeel en eieren
  • Kneed het gehakt met de (*natte) hand tot alles goed is vermengd
  • Verdeel in vier porties en draai er ballen van
  • Laat de ballen afgedekt 30 min. rusten in de koelkast
  • Verhit de boter in een braadpan, eerst zachtjes
  • Braad op hoog vuur de ballen rondom bruin aan
  • Schenk daarna de warme bouillon erbij
  • Laat de ballen onder af en toe keren, met de deksel schuin op de pan
  • Gaar worden in 45 min. op laag vuur

 

  • De Librije Gehaktballen! 
    Door het volgen van dit recept komt de smaakherinnering aan de gehaktballen die mijn moeder vroeger maakte overeen.
  • Bij een stamppot, boerenkool, rodekool of bij bonen of wat jij wil…. of op brood of bij de borrel, bbq?
  • Wil je ze liever bij de borrel/tapas maak ze dan gewoon kleiner en of een voorraad ballen in de vriezer?
  • Super handig, makkelijk en lekker.
  • Een recept volgen blijkt sowieso handig als je lekker wilt eten.
  • Plezier met de voorbereiding en eetsmakelijk!
The Eagles
Als een diagnose A.L.S. wordt

3 reacties aan “Librije gehaktballen”

  1. Sven schreef:

    Hey, deze heb ik al eerder gepikt van je. Ik maak ze nog steeds zo. Erg lekker!

  2. Sven schreef:

    Het is er zeker weer weer voor. Vrijdag zeiden mijn kinderen dat ik ze ook weer gauw moet maken.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: