Librije gehaktballen

Mijn moeder maakte de heerlijkste gehaktballen; Zo’n smaak, vorm en consistentie dat wil ik ook kunnen. Ik gebruikte wel altijd rundergehakt en van alles ging er door: gedroogde tomaten, olijven, knoflook, zout, peper tot gedroogde uitjes toe. De ene keer waren mijn ballen te zout, dan te flauw, dan waren het mooie ballen, de andere keer vielen ze van ellende uit elkaar. Gebruik geen zakjes, want die zijn veels te zout.
Ook hier geldt de goede verhouding van ingrediënten is cruciaal voor een lekkere bal.

Het maken van deze smakelijke, goede gehaktbal blijft favoriet!
Mede door de onderstaande tips zijn ze perfect bevonden en deel ik deze aanrader! 

Het is een recept van sterrenrestaurant De Librije.

Mouwen opstropen, ringen af en aan de slag!

Nog een paar tips van moeders:
Met natte handen de ballen maken rolt makkelijker. Bakje water er naast om je handen even in te dopen.
Maak de ballen zo groot als wat jij wil. Het gaat om de smaak tenslotte.
De ballen daarna afgedekt, op een bord, met plasticfolie laten *opstijven in de koelkast, minimaal een half uur, krijg je chiquere ballen van ;-).
Bak daarna de ballen goed aan, op hoog vuur, in een klontje roomboter.
De ballen uit de pan halen en even weer op dat bord leggen.
Warm water met 1/2 bouillonblokje toevoegen en daarna pas de ballen er weer bij doen
Sudderen 3/4 uur lage stand van warmtebron.

Maar eerst alles klaarzetten….
Mengkom
Waterbakje
Braadpan
Vork om de ballen te keren
Lepel om de ballen eruit te halen
en de Ingrediënten voor 400 gr.

  • 400 gr. rundergehakt (Biologische)
  • 2 EIEREN
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels (Zwolse mosterd)
  • 1 tl. zout
  • 1 tl. cayennepeper
  • 90 gr. paneermeel
  • 25 gr. roomboter (naar behoefte)
  • 400 ml. runderbouillon (1/2 blokje)

Werkwijze

  • Meng het gehakt met de ketjap, mosterd, kruiden, paneermeel en eieren
  • Kneed het gehakt met de (*natte) hand tot alles goed is vermengd
  • Verdeel in vier porties en draai er ballen van
  • Laat de ballen afgedekt 30 min. rusten in de koelkast
  • Verhit de boter in een braadpan, eerst zachtjes
  • Braad op hoog vuur de ballen rondom bruin aan
  • Schenk daarna de warme bouillon erbij
  • Laat de ballen onder af en toe keren, met de deksel schuin op de pan
  • Gaar worden in 45 min. op laag vuur

De Librije Gehaktballen!
Door het volgen van dit recept komt de smaakherinnering aan de gehaktballen die mijn moeder vroeger maakte overeen. Ik blij! Jij ook?!

  • Bij een stamppot, boerenkool, rodekool of bij bonen of op brood of bij de borrel, BBQ.
  • Wil je ze liever bij de borrel/tapas, maak ze dan gewoon kleiner.
  • Of een voorraad ballen in de vriezer? Super handig, makkelijk en lekker.
  • Een recept volgen blijkt sowieso handig als je lekker wilt eten.
    Plezier met de voorbereiding en eet smakelijk! 

3 thoughts on “Librije gehaktballen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.