Serosa oogziekte

Tijdens het autorijden viel het me op dat ik wel een nummerbord herkende, maar geen letters en cijfers kon lezen en de volgende dag kon dat alweer anders zijn. De ene dag kon ik wel de krant lezen en de andere dag niet.
Zou het Stress zijn?  Dat zal toch niet?! Ik? Stress?
Oeverloos vaak ben ik op consult bij mijn opticien geweest, want de letters dansten soms voor mijn ogen en zelfs mijn eigen handschrift kon ik soms niet terug lezen en de andere dag was er NIKS aan de hand. De opticien met veel vestigingen in mijn regio en heel veel klanten dichtte ik alle kennis toe die ik niet bezat. Die zullen het toch wel weten waarom ik dit wisselende beeld zag? Ik kreeg oefeningen mee om mijn oogbol te bewegen en schafte op hun aanraden een computerbril aan en een andere bril op sterkte. Natuurlijk allemaal in die winkel.

Toen de diagnose was gesteld door de oogarts: Serosa en na de goed gelukte behandeling en ik weer goed kon zien ben ik bij die winkel gaan navragen of zij wel eens van de oogziekte Serosa hadden gehoord. De eigenaar van de brillenwinkel niet… ‘Dat is toch een leverziekte?’ vroeg ze.
Ik spelde het woord voor haar S E R O S A en ze zocht het op de pc. op; .. ‘nee nog nooit van gehoord’ ….. #zucht
Haar broer, eigenaar van al die winkels, liep net vanuit een ruimte de winkel in en bleek bij navraag ook deze diagnose niet te kennen .. pfft. Ik meen dat ze vijf winkels hebben hier in de regio Utrecht. Zucht!

Ik heb ze gewezen op mijn zoektocht en angst (wat als ik daadwerkelijk het licht uit mijn ogen zal gaan?) en meteen uitgelegd dat er iets aan kan worden gedaan. Een verwijzing naar een oogarts is stap 1. Ik kreeg nog niet de vraag hoe het nu gaat. laat staan excuses voor al mijn inspanningen en tijd die wij allen hebben gemaakt. Voor het niet weten dat deze oogziekte bestaat en mij dus niet goed voorlichten maar wel 2 extra brillen aangepraat heb ik geen woord gehoord.

Zoals ik mezelf al jaren had aangeleerd hanteerde ik ook in deze; “Het gaat, zoals het komt”  tegeltjeswijsheid dus veels te lang. Al met al was ook deze ziekte jarenlang heel vervelend en beperkend en bepalend voor mijn humeur en planning en dus niet alleen voor mij.

Serosa = vocht lekt vanuit het vaatvlies naar het netvlies

De klachten zullen wel komen door uw spierziekte was mij vele male verteld door de opticien en ik was er ook in gaan geloven. De linkerkant van mijn spiercorset is namelijk meer aangedaan door de spierziekte Of “ komt het door de stress rondom een ander huis kopen” want stress was er volop tijdens en na de verbouwing.
Ikzelf en iedereen greep van alles aan om mijn zichtprobleem te verklaren. Maar er is dus iets aan te doen!!!

Uiteindelijk besprak ik mijn klachten bij de revalidatiearts van het UMCU (vanwege mijn spierziekte FSHD) en werd direct doorverwezen naar de oogarts in het UMCU en de diagnose Serosa werd gesteld: ‘u heeft een serieuze oogziekte die we mogelijk kunnen behandelen’. Erkenning en er kan wat aangedaan worden, Zo fijn.
Toen duurde het volgens protocol nog vier maanden voordat mijn oogziekte kon worden behandeld.

Lucky me !!!!

De foto op deze blogpost geeft aan hoe mijn zicht was op *slechte dagen.philip-barlow7 Serosa

Hoe kom ik daar nou aan?
Dat weet men niet. Wat men wel weet is dat iedereen die deze kwaal heeft stress ervaart in haar/zijn leven.

Nou, kom maar op, al jaren ervaar ik veel stress in mijn leven. Door afkeuring van werk door een lijf wat voor verrassingen zorgt door de spierziekte FSHD.

Het gebruik van Prednison en Cortisol versterkt deze ziekte: vocht lekt een vaatvlies. Dat medicijn is daarmee een contra indicatie voor mij, zelfs geen likje uit een tube voor ontsteking aan mijn teen of toegevoegd bij oordruppels. Vanwege deze contra-indicatie hangt er achter mijn naam een “vlaggetje” bij zowel bij de huisarts als bij de apotheek en in het ziekenhuis. Bij spoedopname moet dit ook vermeld worden.

Ik wil deze zichtklachten nooit meer meemaken, het beperkt me enorm in mijn zelfstandigheid en mijn vrijheid.

Behandeling van SEROSA.
Chapeau voor de medische wetenschap! Serosa link.  

Serosa is de meest voorkomende oogziekte en daar is wat aan te doen. Fijn, dat dit kan.

In een aparte ruimte/kamer die werd verlicht met een zaklantaarn, zonder direct daglicht werd een infuus aangesloten met contrasterende vloeistof, daardoor werd duidelijk waar het lek in mijn oog zat. De oogarts kon de laserstraal zo instellen dat op die plek gedurende 82 seconden het puntje van die laser het lek kon dichten. Het verhaal leek eng maar was het niet, ook niet pijnlijk.

Totaal ingepakt ging ik naar huis. Met een speciale donkere overzetbril en handschoenen aan en een sjaal om en zelfs een zonnehoed om mijn huid te beschermen. Want geen stukje huid mocht de komende dagen nog met daglicht in aanraking komen. Ons huis hadden we die dag ervoor al verduisterd, want de contrastvloeistof zou in combinatie met daglicht mijn huid verbranden.. Het werden hilarische, bizarre dagen. Maar het heeft geholpen!! Dat is wat telt! Binnen 48 uur weer zicht.

Na de behandeling had ik binnen 48 uur volledig helder zicht…

Geintje bril armDeze ziekte kan terugkomen na behandeling en tijdens de controle in 2014  hoorde ik dat het goed was en dat ik een bril op mijn sterkte kon gaan aanschaffen. Veels te lang heb ik met dit probleem gezeten en rond gelopen, doordat er geen deskundigheid aanwezig is bij het personeel van een van de bekendste Opticiens in de regio waar ik woon. Dat is zo balen!
Hoeveel mensen tobben niet door terwijl er iets aan te doen is?!

De diagnose darmkanker en de behandeling daarvan bracht op mijn must-do lijst in 2015 een andere prioriteit op één; Opkalefateren, dat is waar ik goed in werd en met een leuke passende bril bleek dat uiteindelijk minder vermoeiend.

Vraag
Waar koop jij je bril en wat betaal jij nou voor een multi-focale bril? Die drie brillen voor honderd euro.. nou?

Want op mijn neus beland altijd het duurste montuur met die idioot, dure ontspiegelende glazen…. en altijd een cilinder :-(

De nacontrole van Serosa vond ik wel heel spannend en het bleek dat de behandeling goed was geslaagd!! Het lekkende vaatje was gedicht!!!!
Wel was mijn linker oog met 0,75 punt achter uitgegaan in vier jaar tijd.

OverZien:
Geen afwijkingen zichtbaar!
2e controle Serosa 16 maart ’18

2 thoughts on “Serosa oogziekte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: