Serosa oogziekte

Tijdens het autorijden viel het me op dat ik wel een nummerbord herkende, maar geen letters en cijfers kon lezen en de volgende dag kon dat alweer anders zijn. Ook dat ik de ene dag wel de krant kon lezen en de andere dag niet.
Zou het Stress zijn?  Dat zal toch niet?!
Oeverloos vaak ben ik op consult bij mijn opticien geweest, want de letters dansten soms voor mijn ogen en zelfs mijn eigen handschrift kon ik soms niet terug lezen. En de andere dag was er NIKS aan de hand. De opticien met veel vestigingen in mijn regio en heel veel klanten dichtte ik al kennis toe die ik niet bezat. Die zullen het toch wel weten waarom ik dit wisselende beeld zag?
Ik kreeg oefeningen mee en schafte op hun aanraden een computerbril aan en een andere bril op sterkte allemaal in die winkel.

Toen de diagnose was gesteld en na de behandeling en ik weer goed kon zien ben ik bij die winkel gaan navragen of zij wel eens van Serosa hadden gehoord. De eigenaar van de brillenwinkel niet… ‘Dat is toch een leverziekte?’ vroeg ze. Ik spelde het woord voor haar en ze zocht het op.. ‘nee nog nooit van gehoord’ ….. #zucht
Haar broer, eigenaar van al die winkels hier wist ook niet .. pfft.

Ik heb ze gewezen op mijn zoektocht en angst en uitgelegd dat er iets aan kan worden gedaan. Een verwijzing naar een oogarts is stap 1. Er valt iets aan te doen. No excuses oid. .. of vraag; ‘hoe is het is nu?’ of andere zorg.

“Het gaat, zoals het komt” Deze tegeltjeswijsheid hanteerde ik veels te lang.
Al met al was ook deze ziekte jarenlang heel vervelend en beperkend en bepalend voor mijn humeur en planning en dus niet alleen voor mij.

Serosa = vocht lekt vanuit het vaatvlies naar het netvlies

De klachten zullen wel komen door uw spierziekte was mij vele male verteld door de opticien en ik was er ook in gaan geloven. De linkerkant van mijn spiercorset is namelijk meer aangedaan door de spierziekte Of “ komt het door de stress rondom een ander huis kopen” want stress was er volop tijdens en na de verbouwing.
Ik zelf en iedereen greep van alles aan om mijn zichtprobleem te verklaren. Er is dus iets aan te doen!!!

Uiteindelijk besprakt ik mijn klachten bij de revalidatiearts van het UMCU en werd direct doorverwezen naar de oogarts in het UMCU en de diagnose Serosa werd gesteld: ‘u heeft een serieuze oogziekte die we mogelijk kunnen behandelen’.
Toen duurde het volgens protocol nog vier maanden voordat mijn oogziekte kon worden behandeld.

Lucky me !!!!

De foto op deze blogpost geeft aan hoe mijn zicht was op *slechte dagen.philip-barlow7 Serosa

Hoe kom ik daar nou aan?
Dat weet men niet. Wat men wel weet is dat iedereen die deze kwaal heeft stress ervaart in haar/zijn leven.

Nou, kom maar op, al jaren ervaar ik veel stress in mijn leven. Door afkeuring van werk door een lijf wat voor verrassingen zorgt door de spierziekte FSHD.

Het gebruik van Prednison en Cortisol versterkt deze ziekte: vocht lekt een vaatvlies. Dat medicijn is daarmee een contra indicatie voor mij, zelfs geen likje uit een tube voor ontsteking aan mijn teen of toegevoegd bij oordruppels. Vanwege deze contra-indicatie hangt er achter mijn naam een “vlaggetje” bij zowel bij de huisarts als bij de apotheek en in het ziekenhuis. Bij spoedopname moet dit ook vermeld worden.

Ik wil deze zichtklachten nooit meer meemaken, het beperkt me enorm in mijn zelfstandigheid en mijn vrijheid.

Behandeling van SEROSA.
Chapeau voor de medische wetenschap! Serosa link.  

Serosa is de meest voorkomende oogziekte en daar is wat aan te doen. Fijn, dat dit kan.

In een aparte ruimte/kamer die werd verlicht met een zaklantaarn, zonder direct daglicht werd een infuus aangesloten met contrasterende vloeistof, daardoor werd duidelijk waar het lek in mijn oog zat. De oogarts kon de laserstraal zo instellen dat op die plek gedurende 82 seconden het puntje van die laser het lek kon dichten. Het verhaal leek eng maar was het niet, ook niet pijnlijk.

Totaal ingepakt ging ik naar huis. Met een speciale donkere overzetbril en handschoenen aan en een sjaal om en zelfs een zonnehoed om mijn huid te beschermen. Want geen stukje huid mocht de komende dagen nog met daglicht in aanraking komen. Ons huis hadden we die dag ervoor al verduisterd, want de contrastvloeistof zou in combinatie met daglicht mijn huid verbranden.. Het werden hilarische, bizarre dagen. Maar het heeft geholpen!! Dat is wat telt! Binnen 48 uur weer zicht.

Na de behandeling had ik binnen 48 uur volledig helder zicht…

Geintje bril armDeze ziekte kan terugkomen na behandeling en tijdens de controle in 2014  hoorde ik dat het goed was en dat ik een bril op mijn sterkte kon gaan aanschaffen. Veels te lang heb ik met dit probleem gezeten en rond gelopen, doordat er geen deskundigheid aanwezig is bij het personeel van een van de bekendste Opticiens in de regio waar ik woon. Dat is zo balen!
Hoeveel mensen tobben niet door terwijl er iets aan te doen is?!

De diagnose darmkanker en de behandeling daarvan bracht op mijn must-do lijst in 2015 een andere prioriteit op één; Opkalefateren, dat is waar ik goed in werd en met een leuke passende bril bleek dat uiteindelijk minder vermoeiend.

Vraag
Waar koop jij je bril en wat betaal jij nou voor een multi-focale bril? Want op mijn neus beland altijd het duurste montuur met die idioot, dure ontspiegelende glazen….
Drie brillen voor € 100,00 waar koop je die toch en wie heeft dat? ‘Eye lovvveeee” René Froger?

De nacontrole van Serosa vond ik wel heel spannend en het bleek dat de behandeling goed was geslaagd!! Het lekkende vaatje was gedicht!!!!
Wel was mijn linker oog met 0,75 punt achter uitgegaan in vier jaar tijd.

OverZien:
Geen afwijkingen zichtbaar!
2e controle Serosa 16 maart ’18

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.