Serosa oogziekte

Mijn zichtklachten werden vrij lang door de opticien niet als een zodanig herkend: “Het gaat, zoals het komt”. Dit gezegde heb ik veel te lang voor waar gehanteerd. Ik zag wel een nummerbord, maar ik zag geen letters op het nummerbord en de volgende dag kon dat alweer anders zijn. En ook dat ik de ene dag wel de krant kon lezen en de andere dag niet.
Oeverloos vaak ben ik op consult geweest, want de letters dansten soms voor mijn ogen en soms kon ik mijn eigen handschrift niet terug lezen en de andere dag was er NIKS aan de hand.
Zij zullen het wel weten, toch? Die opticien met veel vestigingen en heel veel klanten, die zullen het toch wel weten waarom ik dit wisselende beeld zag?
Bij navraag na mijn behandeling bleek de eigenaar van de brillenwinkel nog nooit van Serosa te hebben gehoord ‘Dat is toch een leverziekte?’ #zucht

Al met al was de ziekte jaren heel vervelend en beperkend en bepalend voor mijn humeur en planning.

Serosa = vocht lekt vanuit het vaatvlies naar het netvlies

Diagnose
Het zal wel komen door uw spierziekte was mij vele male verteld door de opticien en ik begon er ook in te geloven.  De linkerkant van mijn spiercorset is namelijk meer aangedaan door deze ziekte Of “door de stress tijdens de verhuizing?” want die was er volop tijdens en na de verbouwing.

Iedereen greep van alles aan om mijn zichtprobleem te verklaren en dan uiteindelijk – van deze weg doe ik geen verslag – werd bij de oogarts in het UMCU – na de verwijzing via de revalidatiearts – De diagnose Serosa gesteld.
Toen duurde het volgens protocol nog vier maanden voordat mijn oogziekte kon worden behandeld. Lucky me, er kan iets aan gedaan worden!!!!

De nacontrole van Serosa vond ik heel spannend en het bleek dat de behandeling goed was geslaagd!!
Het lekkende vaatje was gedicht. Wel was mijn linker oog met 0,75 punt achter uitgegaan in vier jaar tijd.

De foto op deze blogpost geeft aan hoe mijn zicht was op *slechte dagen.philip-barlow7 Serosa

Hoe kom ik daar nou aan?
Dat weet men niet, wat men wel weet is dat iedereen die deze kwaal heeft stress ervaart in haar/zijn leven.
Nou, kom maar op, al jaren ervaar ik veel stress in mijn leven.

Het gebruik van Prednison en Cortisol versterkt deze ziekte: het vocht lekken uit een vaatvlies. Dat medicijn blijkt dus een contra indicatie voor mij. Zelfs geen smeersel meer als ik ooit een ontsteking zou hebben, bv. op een ontstoken teen. Ik wil dit nooit meer meemaken.
Achter mijn naam hangt een vlaggetje vanwege deze contra-indicatie zowel bij de huisarts als bij de apotheek. Bij spoed en bij een ziekenhuisopname moet dit ook vermeld worden.

Behandeling
Chapeau voor de medische wetenschap! Serosa link.  Serosa is de meest voorkomende oogziekte.

Via een 82 seconde durende laserstraal werd het lekkende vaatje gedicht. Eerst kreeg ik een infuus met contrast vloeistof, daardoor wist de arts precies waar te laseren. Het leek eng maar was het niet, niet pijnlijk meer spannend. In een aparte ruimte waar geen daglicht was, werd alles via een zaklamp zichtbaar en telde ik mee tot 82 seconden.

Na de behandeling had ik binnen 48 uur volledig helder zicht…

Geintje bril armDeze ziekte kan terugkomen na behandeling en tijdens de controle in 2014 hoorde ik dat het goed was en dat ik een bril op mijn sterkte kon gaan aanschaffen.

Veels te lang heb ik met dit probleem gezeten en rond gelopen, doordat er geen deskundigheid aanwezig is bij het personeel van een van de bekendste Opticiens in de regio waar ik woon.

De diagnose darmkanker en de behandeling daarvan bracht op mijn must-do lijst een andere prioriteit op één; Opkalefateren, dat is waar ik goed in werd en met een passende bril bleek dat uiteindelijk minder vermoeiend.

Vraag
Waar koop jij je bril en wat betaal jij nou voor een multi-focale bril? Want op mijn neus beland altijd het duurste montuur met die idioot, dure ontspiegelende glazen….
Drie brillen voor € 100,00 waar en wie heeft dat? ‘Eye lovvveeee” René Froger?

OverZien:
controle Serosa 24 mei ’16
Geen afwijkingen zichtbaar!
& controle Serosa 16 maart ’18

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.