Het leed wat buxus heet

De voortuin is ontworpen in 1994 aangelegd, gegroeid en onderhouden; ‘De dag die je wist dat zou komen, is (eindelijk) hier” zongen we niet al te blij. Een voortuin vol met buxus. De veel besproken zin uit het Koningslied bleek ineens passend bij de buxusravage in de voortuin. Met cirkels en krullen van een koninklijke schoonheid, paleistuin waardig mits je in Madurodam zou wonen.  

Onze voortuin heeft een functie in de straat, zij die voorbij lopen en naar binnen willen kijken, kunnen dat alleen maar als ze stil staan, want de taxusboom op de hoek is een blikvanger.
De buurman; “Jullie boom is een anker en prominent aanwezig” ‘zodra ik die zie, ben ik thuis’. Fijn! Om een gevalletje rijdende rechter te voorkomen is de enorme taxusboom na overleg met de nieuwe buren kaal gesnoeid en is meteen een mooi gespreksonderwerp tijdens het kennismaken.

De kale takken van de taxus kregen snel groene puntjes, het groene hoedje wat potsierlijk bovenop de gesnoeide boom overbleef is weer verdwenen. Het is nu een smalle ranke groene boom. Het is een wonder!

En Nee, we hebben de gesnoeide takken niet aangeboden voor een nieuw medicijn tegen kanker, een broodje aap .

De voortuin had alleen mest, vocht en een deskundige buxus snoeier nodig en de grond werd omgespit voor zover dat mogelijk is tussen de buxus, lavendel en de guirlande van klimop. Bomen werden omgekapt en verse aarde kreeg hier een goeie bestemming en jonge planten werden in de leeggehaalde borders teruggezet.

Is het nou mot, schimmel in de buxushaag?
Dit voorjaar was de buxus nog nooit zo mooi als eerder; Fris groen en fors gegroeid en natuurlijk goed gemest. Gelijk het voorjaar barstte de buxus bijna de voortuin uit. Vanwege de hitte in mei konden de hagen niet worden gesnoeid en dat gebeurde 3 juni jl.
De gifspuit werd ter hand genomen en de vloeistof werd over de armoedige, kale plekjes gespoten… “In de gaten houden,” was de tip! De buren vier huizen verder moesten hun drie grote buxusbollen al ruimen, twee waren totaal kaal gevreten door de buxusmot of schimmel? lekker dan!

Ineens zag ik dat niet alleen het voorste rand kaal, maar dat het goed mis was in de voortuin. Veel kale en veel spinnenrag achtige plekken, maar ook plekken waar weer nieuwe blaadjes groeien. Een ongezonde, gemêleerde buxushaag blehhh!

De tuinman kreeg een whapp. met het verzoek of hij langs wilde komen en na het zien van de foto’s stond hij de volgende dag al met raad en gifspuit in de voortuin. Hij vertelde wat een narigheid hij al heeft gezien de laatste drie jaar. ‘Maar dit..’  ‘Nee, zo erg heeft hij het nog niet gezien.’ “Wel gehoord van collega’s en op foto’s.. dat het heel erg kon zijn, ‘maar dit.’ Lekker dan!

Diagnoses werden gesteld en raad werd gegeven op ‘onze eigen Tuin’ FBgroep:
Het is De Buxusmot!
Nee, het is De buxusziekte!
Nee, het is een schimmel!

Behandeling:
Gif spuiten en bijmesten
Afknippen en niet in de groen container, want dan verspreid je juist de buxusmot, was de meest gehoorde oplossing.

Niet meer te redden!

De tuinman
Hij keek en zag dat het goed zou komen met zijn gif, mits er zou worden bijgemest en al in september weer! Dan is er een mogelijkheid / een kans, voordat in oktober de grond alweer kouder gaat worden, dat de haag het gaat redden. Hij rekende een ruim uur aan werk nadat hij met zijn gifspuit op zijn rug door voor- en achtertuin had lopen sproeien. Door de geweldige buien, kort en heftig werden de korrels meteen weggespoeld in de bodem die in sept. 2015 voorzien was van verse aarde.
Als het niet beter gaat worden dan zal de voortuin leeg moeten. Net als de koninklijke tuinen van paleis ’t Loo en het Muiderslot waar alle buxus is vervangen door Japanse Hulst of ILex crenata en die zijn langzaam groeiend.

Dus gaan we meste als de beste!

De tuinman komt terug en hopelijk de buxus ook.

De voortuin werd gerenoveerd, alles eruit behalve de karakteristieke taxusboom op de hoek van de tuin. Hoofdkleur is donkerrood. Nu staat er haagbeuk en een hoge prunusboom met rondom hortensia’s, grassen en een donker rode Acer. Mooi. (2019)

12 thoughts on “Het leed wat buxus heet

  1. Jasses wat een ellende! En al dat smerige gif op de koop toe. Komt vast door de klimaatverandering dat al die scbimmels en insecten toenemen. Sterkte met het tuinaanzicht – ik snap hoe het voelt!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.