Moederdag

Aangemoedigd door Karin Winters die het #WOT Writing on Thursday woord van week 19 heeft verzonnen, leek het me een goed idee om weer eens mee te doen met de #WOT.

Maar vooral om mijn vingers een beetje warm typen, want de koude winter is overgegaan in een nieuw seizoen, allemaggies wat is het grauw en vandaag ook binnen koud. De natte lente-herfst van 2023.

Moederdag is een feestdag die wordt gevierd ter ere van het moederschap en de invloed die moeders hebben op de samenleving
[bron: wikipedia]

De tweede zondag van mei is het commerciële moederdag en het was voor mijn moeder geen vast gegeven dat we die dag specifiek aandacht voor haar hadden. Ze genoot van elk contact moment.
De laatste 5 jaren namen we haar mee uit lunchen in wisselende samenstelling van haar dochters met of zonder mannen. Ze vond het allemaal gezellig.

Elkaar aandacht geven op 4 mei dodenherdenking of 5 mei Bevrijdingsdag vieren vond ze veel belangrijker. Daar lag het accent om aan elkaar te denken en bij verjaardagen: “Blij dat je er bent!”

Zelf ben ik moeder van twee kinderen die knustelend zijn opgegroeid en ik kwam vandaag een zelfgemaakt zakje tegen met lavendel (foto op deze blog) waar ik van moest hoesten toen ik er zojuist aan rook… 25 jaar oud denk ik, haha..
Waar het ene jaar hier de bossen bloemen een plekje kregen en of een lunch thuis of een High Teas in een luxe restaurant werd bezocht, gingen er meer jaren voorbij dat er niks gebeurde op de tweede zondag van mei. Het is maar een datum. Prima.

Maar het komende weekend heb ik zin om met elkaar te zijn en gaan we lunchen in de buurt waar de auto voor de deur kan worden geparkeerd en we op fijne stoelen kunnen zitten en de kachel aankan indien nodig. Gewoon bij elkaar zijn.

Een playlist had ik al eerder gemaakt, eerst als ode aan mijn moeder die overleed in 2016 en sinds die tijd aangevuld met alles wat mij leuk lijkt met vrouwen in de tekst of titel ;-).
Zet Spotify: Woman and More .. aan en je hebt een cadeau van mij, voor je moederdag of op 1 van de andere dagen in het jaar. Veel luisterplezier!

2 thoughts on “Moederdag

 1. Leuk #wot, brings back memories.
  Moederdag, dat was vroeger steevast naar beide oma’s en dan eerst nog je eigen knutsel en ontbijtje op bed bij mama brengen. De hele familie kwam dus als kleinkinderen speelden we heerlijk buiten. Weer of geen weer. De ouderen zaten in zo’n kring met hapjes en drankjes en een glaasje sigaretten op tafel. Net als op verjaardagen. En dan wordt je zelf moeder en de eerste knutselwerkjes en ontbijt op bed pogingen van onze meiden waren koester momentjes. Naarmate ze groter werden en de commercie ging meespelen was mijn antwoord op de vraag “wat wil je voor moederdag” altijd. Maak maar een tekening. Dat doen ze nog steeds vrolijk en die traditie blijft erin al zijn ze 28 en 24 jaar. Het verplicht naar de oma’s (onze moeders dus) of naar mij was er snel af. Een gewone zondag waarop je doet waar je zin in hebt. Het is maar een datum inderdaad. En hoe veel leuker is het dat ze dan zomaar een keer op een willekeurige dag langskomen en er een feestje van maken. Dat zijn mijn favoriete moederdagen. Mijn moedertje snapt dat ook en rekent op moederdag ook niet op ons. Dit jaar ga ik haar dan toch maar verrassen denk ik, 84 en een jaar alleen. Maakt niet uit welke dag maar nu toch maar op moederdag.

  1. Wat een heerlijke reactie Cindy. En wat tof dat je dat allemaal nog weet, dat doen rituelen dus.. elke keer op dezelfde dagen datum doen waar je toen blij van werd en dat herhalen. Tof.

   Ik herken het beeld van het alcohol gebruik toen ;-) 1 flesje bier per feestje nou oké.. twee dan ;-) en dan het roken pfft en die sigaretten op tafel.. wat een tijd.
   Wat leuk dat je meiden nog steeds een tekening maken en jou kennende heb je ze ook nog allemaal… ;-)
   Je moeder toch maar verrassen en speciaal op deze dag zal ze nog meer waarderen, ik hoor ervan. Een fijn weekend jullie <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.