Veertig jaar verder, is later, dat is nu!

Als ik deze foto zie word ik blij. Hier zit ik op het voorbalkon met het uitzicht op de molen in Oegstgeest en vlakbij AH, op drie hoog.. Balkon voor balkonnetje achter.

Onze eerste hypotheek en alle deurposten werden van donker bruine naar lichtgrijs geschilderd en zachtgeel was de basiskleur en lichtgrijze vloerbedekking deed de rest. Modern Eighties.
Op deze foto zit ik met een sigaret in m’n hand, veertig jaar geleden. En zit ik daar -in gedachte- weer te roken. Wel wetende dat roken niet goed was… ‘maar dat zien we later wel’ -1983- [ dat is nu ]

Coco cola drinkend -zero bestond nog niet- en mijn sigaretten merk was Marlboro rokend thuis en op het werk draaide ik een shaggie; Drum shag, al vanaf 1970.
Roken deed iedereen, op een paar collega’s en m’n moeder na, in die tijd.

Ondertussen weten we allemaal dat je longen echt niet zijn gemaakt om nicotine en teer in op te slaan. Je lichaam gaat eraan.. Nare slopende ziektes openbaarden zich … en alle beperkingen en het gedoe erom heen maakten m’n leven niet leuker. En het ging maar door, als een niet te stoppen aaneenschakeling van Pech!
.
Later is nu. En we dealen met allerlei diagnoses en de beperkingen die daarbij horen. En -zeldzame- zeer zeldzame- ook in mijn sociale kring. Lek en Gebrek treft ons boomers.. eigenlijk wel logisch na zoveel jaren roken en alcohol drinken, daar is een lichaam niet op gebouwd.

Bij uitval en ziekte is er aandacht, in de vorm van; Ik denk aan je. Kan ik iets voor je doen?’ En dan nu de vraag; “Wat doe jij om op de been te blijven?” ze worden aan elkaar gesteld. Maar de leuke anecdotes, de lach en blije momenten worden ook gedeeld. Gelukkig wel. Een bloem, een tekening, een boek, muziek .. lieve teksten.
Blijf delen wat jij meemaakt. Dat maakt het leven beter !
.
Kwaliteit van leven is belangrijk! Toen en nu!! We zijn ons er steeds meer bewust van en weten vaak stil te zijn!
.
Veertig jaar… is al heel lang hoor en 50 jaar geleden begon ik met lerend werken in Leiden!! Das een halve eeuw geleden. Dat is gewoon geschiedenis; VIJFTIG jaar geleden.

11 thoughts on “Veertig jaar verder, is later, dat is nu!

 1. Pech, dat is het met die diagnoses. Dat zie ik wel nu ik 64 ben. De een heeft met zijn of haar lichaam pech en de ander mazzel. Gezond leven lijkt soms wel te helpen maar soms ook helemaal niet. Roken blijkt aanwijsbaar super slecht, maar ook daarbij zie je mensen die vrolijk paffend oud worden, blijkbaar een soort van mazzel. Zo gaat het ook met voeding en bewegen. De inzichten veranderen ook zo geregeld. Dan weer 2 glazen wijn, dan weer toch helemaal niet, maar voor sommigen is 1 glas dan toch wel aan te raden. Dan weer wel brood, dan weer niet. Dan zero en dan dat toch liever ook niet….
  Mooi die terugblik. Je hebt er destijds van genoten in ieder geval, dat telt. Niemand kan je vertellen of dingen anders gelopen waren als je toen andere keuzes gemaakt had. Dat is ook het leven.

  1. Wat kan jij dat toch altijd duidelijk samenvatten, fijn. Zo is het leven!
   Een klein beetje pech bleek soms teveel, maar gelukkig is er dit jaar wat meer ruimte om mijn leven achter elkaar te zetten. We heffen het glas! proost Annette.

 2. Wat een leuke foto vol herinneringen. Van stoere meid naar verstandige vrouw.
  Helaas heb je veel tegenslagen gehad met je gezondheid maar weet je dapper om te gaan met alles wat nog wel kan. En genieten van je tuinen en wens je alvast een fijne verjaardag.
  Dankjewel dat je de lezer meenam in jouw terugblik. Nog vele jaren met liefs van mij, Hiltje❤️

  1. Ah Hiltje, zo lief van jou. Dank voor je wensen en mooie complimenten, kreeg meteen een glimlach ..
   en je bemoedigende reactie, (ik weet niet hoe je hartje moet maken ;-))
   X van een dappere verstandige vrouw ;-)

 3. Schitterende foto met een zelfbewuste blik! En dat terugblikken herken ik. Je leven overzien. Je verwachtingen…het loopt vaak anders en je kunt er niets aan doen. Alleen proberen het beste uit elke dag te halen en een optimistische kijk blijven houden. Jij kunt dat als geen ander.
  Wens je alvast een fijne verjaardag!

  1. Uit elke dag het beste halen, ik doe mijn best en blij dat jij denkt dat dat zo is. Dank voor je lieve wensen.
   Zelfbewuste kijk ;-) Ik herken mezelf steeds vaker. Hoort ook bij de leeftijd he, dat terugkijken en valt me steeds minder zwaar; weinig te bepalen en te kiezen.
   ik heb weinig foto’s buiten de vakanties om uit die tijd, das wel jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.