Auto en Vrijheid op vier wielen.

Als contrast op een zwarte auto zijn de witte littekens van winkelkarretjes en fietssturen en trappers zichtbaar .. Wat wil je met zo’n vrijheid onder handbereik. Schaterlachen, tranen met tuiten, keihard meezingen met de ramen open en roken. Het kon allemaal in mijn Black Pearl Ford Fusion, de derde auto als tweede auto in een druk gezin.

Mijn eerste éigen auto: een donkere blauwe Nissan Micra werd 18 jaar oud achtergelaten met een kapotte startmotor en gat in het chassis bij de garage werd ingeruild voor een Toyota Starlet.
Toen beide kinderen met steeds langere benen en gitaren op de achterbank meegingen, kwamen we in de Ford garage een goeie inruil prijs overeen, de aankoopprijs van de 2e hands Starlet. De deal werd gemaakt op 9 okt. 2002 en de Fusion werd nieuw afgeleverd op 2 jan. 2003. In die kerstvakantie een rondje naar Utrecht en onder de V&D parkeren en in die garage werd het zijraam ingetikt en c.d.’s en de wekelijkse boodschappen meegenomen. Mijn auto was toen nog geen dag oud en maakte ik meteen kennis met de service van CarGlass en autoverzekering, dan weet je ook meteen hoe dat werkt.

Nu is tie weg
Mijn 16 jaar oude Fusion heeft een kleine 150.000 km. gereden. Veel heeft tie te verstouwen gekregen. In het totaal kreeg tie zeven nieuwe achterbumpers, een hele nieuwe zijkant door een dader onbekend, een nieuwe voorruit .. en een linker voorkant vanwege een bus die tekort het busvak instak terwijl ik achter het stuur zat.

Hij heeft ooit op een dieplader gestaan nadat een verwarde oude man .. bleef inparkeren waar het niet kon… terwijl ik nog in de auto zat. Bij inspectie bleek dat hij door zachtjes en behoedzaam in zijn achteruit tegen mijn auto aan gereden toch de achteras had weten te ontwrichten en zodoende werd de auto opgelapt. Het rijbewijs van die man werd ingehouden.. Daags later belde de dochter van die man die mij vroeg of ik een goed woordje wilde doen bij de politie om haar vader toch op de weg te houden, omdat zij anders haar moeder naar het koor moest brengen.. Dat weigerde ik.. ‘Trut’ was het laatste wat ik van haar hoorde.
Paar weken later zagen we de man weer achter het stuur voor ons de straat insteken.. met een rotgang ben ik de man gepasseerd.

Dan die keer dat ons huis 1 dag te koop stond -1 sept. 2009 – en de eerste kijkers zouden komen en ik de makelaar moest zeggen dat ik schade had gereden aan het huis. Die dag vergeet ik niet. Want op gevoel stak ik de auto strak onder de carport en kwam tot stilstand in de hoek van de schuur, zodat niet alleen mijn auto een nieuwe linker achterkant kreeg, maar zelfs de schuur in de stijgers moest en een deel opnieuw werd opgemetseld.

Tijdens de hoosbuien na De winterstorm van 18 januari 2018 werd er weer achterop deze auto gereden en in de zeikende regen wisselden we de gegevens uit. Nadat op de snelweg de bumper eraf werd gescheurd door de snelheid en de wind werd tie zichtbaar als een wapperde vuilniszak achter de auto, in de achteruitkijk spiegel. Ducktape bracht uitkomst en zo is tie maanden later verkocht.

De nodige nieuwe banden en elk jaar werden verse ruitenwissers geplaatst. Altijd APK goedgekeurd en een nieuwe accu en bobine en uitlaat van voor tot achter ging eronder en dat was het wel in die jaren.
De koplampen werden opgeschuurd en nieuwe kappen van de zijspiegels kwamen erop.

Als contrast op een zwarte auto zijn dus de witte littekens van winkelkarretjes en fietssturen en trappers zichtbaar .. een echte stadse auto! Een auto waar ik elke dag blij van werd.

Nadat the kids hun rijbewijs hadden behaald, ging ik ervan uit dat ze konden autorijden… “Boem is HO en de auto is verzekerd”. Vertrouwen! Vertrouwen dat ze kunnen autorijden en het door doen verder hun vaardigheden ontwikkelen. “Dus gebruik mijn auto anders leer je het nooit, maar eerst overleggen met mijn agenda en wel zelf de benzine betalen, veel plezier ermee!”
Vriendinnen gebruikten mijn auto indien nodig en zo reed tie zelfs naar De Provence heen en terug. In het totaal passen er 14 volle verhuisdozen in en voor het ChilderenofPaarl project is mede door deze auto heel wat verscheept naar Vlaardingen – > Zuid Afrika.
Lundia stellingen, Billy boekenkasten, bedden etc. Wat een goeie aankoop.

En nu krijgt mijn perfecte verhuisauto een nieuwe bestemming… Nee, hij gaat niet naar Polen, daar willen ze jong gebruikte auto’s hoorde ik van de opkoper.

Ik ga vanaf nu automaat rijden..dat is zoveel beter voor mijn fysiek en met een routeplanner is het handig om de weg te volgen die voor me ligt.

Bij de laatste zelf gebrande cd’s vond ik nog een aansteker, uit tijden die voorbij zijn. Spotify en een rookvrije generatie is de toekomst! Mooi.

VRIJHEID ervaar ik door het hebben van een eigen auto!

20 thoughts on “Auto en Vrijheid op vier wielen.

 1. Wat een avontuurlijke auto had jij! Daar is veel mee gebeurd. Geweldig om mee te lezen in zijn/haar biografie.
  Ik wens jou en je automaat een net zo verrassend vervolg tussen vier nieuwe wielen toe.

 2. Alle bumpers nog eens aan toe zeg! Dit heb jij na alle avontuurlijke schades, gelukkig heelhuids op kunnen schrijven. Veel plezier met je nieuwe auto maar vooral veilige kilometers. ♡

  1. Hahhahaa Hiltje. Realiseer ik me ook… altijd zachtjes en behoedzaam aangereden, behalve die schuur in dat was wel ff wakker worden. Dus deze ook weer in the All Risk .. want ik kan dus ook wat aanrichten. Thx

 3. Een gevoel van vrijheid is mooi, vooral als je dat vast kunt blijven houden.
  Dat de nieuwe auto je overal veilig en wel naartoe brengt en je er veel plezier aan mag beleven!

 4. Wat heb je veel meegemaakt met die auto, lang heeft hij het volgehouden. Een leuke blog, mooi verhaal.Wat zal jij blij zijn met je nieuwe auto en ik wens je veel rijplezier !

 5. Mijn vader had me met mijn achtiende direct opgegeven voor rijlessen. Om mijn onafhankelijkheid te bewerkstelligen. Heerlijke vooruitzichten in 1970 en het heeft me inderdaad de volledige vrijheid geschonken! ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.