Zomerse salade met klankkleuren

“Alles gaat hangen, behalve je tandvlees”, zodoende bezoek ik de mondhygiëniste voor mijn kwartaal-onderhoud van mijn tandvlees. In de wachtkamer bladerde ik de tijdschriften door en scheurde ik zonder schroom het bieten zomersalade recept uit een glossy.
Een salade voor op een zomers gedekte tafel door de klankkleuren van de bieten met sinaasappel en geitenkaas voor 4-6 personen.  Het ziet er heerlijk uit, maar wat zijn in vredesnaam Klankkleuren? We gaan het ontdekken.

Nodig voor deze salade:
4 middelgrote rauwe bieten
4 el. witte wijnazijn
1 biologische sinaasappel
125 gr. feta of geitenkaas
3 el. extra vergine olijfolie
100 gr. hazelnoten
paar takjes munt
Ook kan je verse tijm of oregano als kruid gebruiken.

Wij aten dit met smaak op de meest stormachtige zomerse dag 27  juli “15, ooit gemeten. In alle opzichten was het zo’n dag, dat bomen ontworteld raakten, takken afbraken en snelwegen niet meer begaanbaar waren en sommigen de weg kwijt.  

Kook de bieten ongeveer 15 minuten in ruim water, totdat ze hard maar nog wel stevig zijn.
Laat afkoelen, verwijder de schil en snijd in dunne plakken.
Leg de plakken op een grote platte schaal en druppel de witte wijnazijn er overheen.
Hak de hazelnoten grof, rooster ze even in een droge koekenpan en zet apart.
Haal met behulp van een zesteur de oranje schil van de sinaasappel, snijd de reepjes fijne en zet apart.
Schil de sinaasappel over de bieten en brokkel de feta eroverheen.
Sprenkel er wat olijfolie over en wat peper uit de pepermolen.
Strooi de hazelnoten en wat gescheurde muntblaadjes en de sinaasappelzest eroverheen en serveer.

Mijn versie
De genoemde ingredienten heb ik op mijn manier gebruikt, want waar haal je in vredesnaam een biologische sinaasappel? De schil van de perssinaasappel onderging een behandeling met een zesteur, niet de officiële Jamie Olivier zesteur en natuurlijk werd tie eerst afgewassen. Ook was deze sinaasappel moeilijker te pellen, maar waar het heen gaat is het donker en de kleur paste mooi. De hazelnoten werden in een natuurstenen vijzel, te fijn, gestampt en aangebakken. Dat hazelnoten zo vet zijn wist ik niet eerder. De geitenkaas was te zacht geworden en ging terug in de koelkast. De feta brokkelde wel goed. De olijfolie druppelde niet, het werd een straal en de bieten waren te gaar. De munt uit eigen tuin knipte ik in plaats van te scheuren en een laatste draai met de pepermolen was ik vergeten.
Maar O O wat was het lekker…… en het klankkleurenpalet klopte. Het werd een smaakexplosie en voor herhaling vatbaar.

Lekker, leuk, makkelijk en goedkoop ook nog! Dat zijn Klankkleuren waar ik van houd. Wij aten dit als bijgerecht bij een punt warme hartige taart: bladerdeeg basis met spinazie met kwark, knoflook en uitgebakken spekkies en mozzarella kaas. Al die smaken en kleuren op een bord. Top. Heerlijk!

Volgende X zal ik de salade vlgs. recept maken en zoals foodbloggers doen passende foto’s erbij zetten, zodat de klankkleuren zichtbaar worden.

, bijgerecht, bieten, hartige taart, storm, hazelnoten, klankleuren bietensalade zomersrecept recept fris

 

11 thoughts on “Zomerse salade met klankkleuren

 1. hahahaha, jaja, die foto had het ‘m moeten doen…..Maare hoe moet ik dit interpreteren: “totdat ze hard maar nog wel stevig zijn”. Kook je bieten hard, net als eieren, of met een zachte dooier/binnenkant hahahaha In ider geval… ik verheug me op je volgende recept. Eet smakelijk!!

  1. Verse bieten koken.. uit een potje, geraspt, in blokjes.. lees nu pas dat het in plakken had gemoeten.. Ach als de klankkleuren maar smaken. Dat deed het nu al ;-)

 2. Een recept uit een glossy tijdschrift gescheurd, haha! Ik maak er meestal een foto van als ik zoiets tegenkom ;-)

  Het lijkt me een lekkere salade. Wie weet ga ik die ook eens maken.

  1. Ja, dat is wel een goed idee, foto maken. Hier moet je bij binnenkomst aan de balie je telefoon uitzetten.. nog net niet inleveren ;-) dus ja, dan wordt het scheuren net als de munt ;-) Heerlijk om te maken en te eten! Bieten is een pracht produkt en op vele manieren klaar te maken.
   Eet smakelijk!

 3. Een recept probeer ik meestal te onthouden. Ik rommel maar wat aan in mijn keuken. Maar een boekrecensie scheur ik soms wel stiekem uit een krant of blad. Zodat ik de juiste gegevens heb om het thuis te bestellen.

  Een gekleurde salade met jouw palet zal ik ook eens proberen te maken.

  Smakelijke groet,
  Smakelijke groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.