Mazzel tot november #25

Blij, Blij zijn we met de uitslag welke ik te horen kreeg via een telefonisch consult van de Chirurg: Geen afwijkingen in mijn longen en mijn lever te zien. De bloedwaarde CEA is nog verder gedaald naar 1,1.  Wat een mazzel! Ik blijf gevolgd worden: over drie maanden weer de CEA bloedwaarde prikken in mijn rechter arm en over een half jaar (november) weer de Ct-scan en MRI in. Dat is het beleid.

We sturen u de uitnodigingen voor scans en voor het telefonisch consult? Ja, graag!? zeg ik met een klemtoon op de juiste plek. Want een uitslag horen bij een telefonisch consult voegt voor mij heel veel kwaliteit van leven toe.
Geen wachttijden, niet hangen ondersteboven op verkeerde stoelen en iets beters doen in die tijd. Blijkt de uitslag toch niet goed, dan kan ik worden ingepland voor verder gesprek of onderzoek, toch?. “Ja” zei de dokter.

Tip voor Modern kankerbeleid;
Kijk verder dan je protocol, kijk ook naar wie je patiënt is? wat zij/hij zelf aangeeft!
Deze chirurg heeft het begrepen, heeft mij begrepen! Eerlijkheid gebied te zeggen dat er heel wat uren in zijn gaan zitten om dit voor elkaar te krijgen, maar binnen vijf minuten waren we klaar met dit telefonische consult. Hij was blij om mij het goede nieuws te kunnen melden. Anders wij wel.
Hij: “Hoe langer weg van de operatie is er kans op meer goed nieuws (op dit front).”
“Bij vragen kunt u altijd contact opnemen.”

Ik pak steeds meer mijn leven van voor de diagnose op en zie en hoor weer meer mensen om me heen:
“Jee, dat ik JOU ooit nog zou zien!”
“Wat zie jij er goed uit, ik heb van die afschuwelijke verhalen over jou gehoord!”
“Weet je het wel zeker dat je geen chemo hoeft?”
“Het gaat nu toch goed met je!”
“Nog communicatie problemen op het AZN?”
“Jij legt ook wel op veel slakken zout, M!?”

“Geen chemo?” “Jij hebt mazzel!”
Ik sprak het woord mazzel ook uit naar mijn huisarts, nadat ze met de chirurg had gesproken over mijn watch en follow protocol. Zij legde mij nogmaals uit waarom ik geen chemokuur van een half jaar hoef te gebruiken.
Mijn huisarts benadrukte dat het woord mazzel in deze niet zo gepast is.. Daar moest ik haar na nachtje over slapen wel gelijk ingeven.

Wetenschap
Dat mijn darmtumor met wortel en tak is uitgeroeid en ook de longtumor is gevonden, komt door de kennis en kunde van de wetenschappers.
Dan heb ik het niet over de communicatie (wordt vervolgd).
De wetenschap: aan kanker ga je niet altijd dood, er is een behandeling voor u, is op mij van toepassing.
In het tijdsbeeld: diagnose -2014- en onderzoek- en behandelmogelijkheden van de darmkanker, hebben wij mazzel!

Dat we veel betrokken mensen om ons heen hebben, die ons steunen en liefde geven, das pas Mazzel hebben!!

22 thoughts on “Mazzel tot november #25

 1. Hoi Marjanne,
  Fijn dat de bloedwaarden gedaald zijn en er geen afwijkingen zijn gevonden! Af en toe mag je ook best wat mazzel hebben! En die mazzel met alle betrokken mensen om je heen komt door je openheid en positieve houding en omdat je een mooi mens bent!
  Liefs,
  Annet

 2. Joehoe, WAT een geweldig nieuws. En ja het is zeker MAZZEL dat je geen chemo hoeft.
  Chemo werkt ten eerste lang niet altijd, en chemo op zich is ook al kankerverwekkend…Dus als het niet veel extra overlevingsprocenten toevoegt, heb je mazzel als je die route niet behoeft te doorlopen…. Ik herken dat. Ook ik had MAZZEL :) Gefeliciteerd lieve Marjanne, en ik zie je graag een keertje langskomen voor een bakkie koffie. xxx Ell

 3. Wat goed om te lezen dat er niets meer is gevonden. Fantastisch nieuws!
  Die telefonische consulten zijn een uitkomst. Even niet naar het ziekenhuis en dat is fijn. Ik krijg zelf ook telefonische consulten, om en om. De ene keer per telefoon, dan andere keer naar het ziekenhuis. Maar het scheelt inderdaad al veel als je niet elke keer de deur uit hoeft en in een wachtkamer moet zitten wachten tot je aan de beurt bent.

  Het is zeker mazzel als je veel fijne mensen om je heen hebt! Dat ondervinden wij ook telkens weer.

  Veel lieve groeten en geniet van elk stapje voorwaarts!

  1. Dankje Elly voor je lieve reactie. Tja, die mensen dat is de mazzel om het proces waar ook jij / jullie nu inzitten gewoon te houden.
   Oh, die telefonische afspraken heb je goed geregeld en ik nu dus ook. Het voegt voor mij niks toe… en nu zeker niet.
   Ik wens jou sterkte met je behandeling en stuur je veel warmte toe! ♥

   1. Dank je wel, Marjanne!
    Hetzelfde voor jou, voor het traject van bloedprikken en controles. Dat blijft altijd spannend.

  1. Ha Ineke, Fijn nieuws moet zeker gedeeld worden. Tja, de scanner was een lastige deze keer, minder longinhoud nog vanwege slechte conditie, dus als je zo’n scanner niet redt.. ;-) Dank!

 4. Goed nieuws, maar nog altijd aan het opkalefateren! Er goed uitzien is wat anders dan je goed voelen. Mooie blog weer, je hebt een mooie pen! Liefs, Anke

 5. lieve Marjanne, wat fijn te lezen. En nu kun je nog beter weer helemaal tot jezelf komen. O ja, opkalefateren noem je het… Volgens mij gaat dat ook de goede kant op.
  veel liefs!
  Iena

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.