Een Singelswim doe je niet alleen.

Het heet dan wel een Singelswim, en ik ging er weliswaar ’s ochtends in mijn eentje heen, maar ik heb mij nooit alleen gevoeld. Vooraf, door de vele donaties uit alle hoeken, tijdens, door het gedeelde doel, en erna, met het delen van de ervaringen. Veel donaties kwamen van patiënten die destijds aan mijn promotieonderzoek hebben deelgenomen. Deze waardering maakt dat ik geen monovin nodig heb om de Singels van Utrecht te bedwingen, zij geven mij vleugels vinnen.

Nicole Voet heeft deze tekst geschreven, onderaan deze blog kan je haar ook zien en horen op een YouTube waarin ze uitlegt wat FSHD nou is, kort.

Ik bedank iedereen die doneerde, zwom of andere inzet toonde om de derde editie van de SingelSwim tot zo’n succes te maken. FSHD-ers zijn er blij mee. Nicole bedankt dat ik jouw verslag van jouw SingelSwim op OverHaar mag delen!

Vooraf werd het ons niet makkelijk gemaakt door een onheilspellende mail van de organisatie waarin vermeld werd dat de GGD na afloop gaat onderzoeken “hoeveel deelnemers daadwerkelijk een infectieziekte oplopen door het zwemmen in de Singel van Utrecht”. Dat geen enkele deelnemer zich hierdoor liet afschrikken, geeft nog maar eens weer wat een doorzetters de zwemmers waren. Vooraf volgden uiteraard wel de Indianenverhalen van de Canal Parade van Utrecht, die de dag ervoor werd gehouden. Men zei dat er veel bier het water in was gegooid. Ik denk zelf dat er daarna nog wat ander vocht toegevoegd is aan de Singel, maar ik probeerde deze gedachte snel uit mijn hoofd te swipen. Uit betrouwbare bron vernam ik gelukkig vooraf dat er uit eerder onderzoek tijdens eerdere edities van de Singelswim was gevonden, dat er geen significant verschil was tussen de zwemmers en niet zwemmers voor wat betreft het aantal infectieziekten.

Ronald Snijders sprak de deelnemers vooraf toe. Ronald is cabaretier en sinds kort ambassadeur van de FSHD stichting, en die taak is hem op het lijf geschreven.
Ook nu weer bracht hij het met humor en respect, goed om te merken dat hij aanwezig is bij de voor FSHD zo belangrijke evenementen.

De organisatie was in één woord perfect. Nog nooit meegemaakt, dat je verzorgd werd met eten, drinken, een handdoek, douchegel, mobiele douches en kleedkamers en zelfs slippers. Zouden we na het zwemmen afgedroogd worden, dan had ik het nog geloofd.
Met bussen werden we naar de start gebracht, Moet een gek gezicht zijn voor de buitenstaander, een bus vol met wetsuits. Ik mocht in de eerste startserie starten.
Na het startsignaal dook ik letterlijk van de vlonder de Singel in met mijn mond dicht. Want dat was mijn voornemen, zo min mogelijk water inslikken. Gelukkig lukte dat ook. Er vonden ook geen watergevechten plaats, zoals wel gebruikelijk is bij het triatlon. Voor degenen die zich afvragen wat watergevechten met triatlon te maken hebben: dat leg ik graag nog een keer uit. Het zwemmen liep voorspoedig, en het zicht was niet eens zo heel slecht in het water. Ik schrok zelfs een keer van mijn eigen hand. Het ‘alien hand syndrome’ van de Singelswimzwemmer: ik dacht dat iemand anders langszij kwam. De ervaren zwemmers namen de bochten zo strak mogelijk, en wonnen hierop vaak vele meters.
Ik keek af en toe rustig opzij, om ook te genieten van de stadstocht door het museumkwartier. Leuk om Utrecht ook eens van deze kant te zien. Na, volgens mijn horloge, 32 minuten en 2,1 kilometer verder, zwalkte ik met zeebenen de vlonder op, het water uit, het feestterrein op.

Tijd om na te praten en na te genieten met alle bekenden uit de FSHD wereld. Ik prijs me rijk, dat ik 2,1 kilometer in krap 32 minuten kan zwemmen, lachend het water uit kan komen (foto in bijlage), me gedragen voel door de FSHD wereld, en ook zelf wat terug kan doen. Door te zwemmen, onderzoek te doen, te adviseren, te schrijven, te lachen, respect en dankbaarheid te tonen.

Op naar de 4e editie van de Singelswim!

Wil je meehelpen om de campagne te ondersteunen “geef een gezicht aan FSHD”. KLIK dan.
Een sneak preview van een “FSHD expert” 

Nogmaals dank! Hartelijke groeten, NicoleNicole Voet, Singel Swim 2017, FSHD dystrofie

2 thoughts on “Een Singelswim doe je niet alleen.

  1. Het was top. Was zeer ontroerd door alle mensen die hebben gezwommen voor FSHD. En heel trots op mijn eigen dochters Willianne en Jose. Die werden in het zonnetje gezet als ambassadeurs. Volgend jaar gaan ze met onze kleinkinderen zwemmen die de leeftijd hebben van 10 jaar en ouder. Deze zeiden al: dan vragen we onze vriendjes ook.

    1. Dat je trots op je meiden bent, snap ik! Fijn dat zij zich zo inzetten, voor jou, voor mij, voor ons FSHD-ers. Dank!

      Volgend jaar de kleinkids erbij.. geweldig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.