Het liggen in een MRI is geen pijnlijk onderzoek, maar wel stress verhogend. Als het je eerste keer is weet je niet wat je te wachten staat. Het is niks of doodeng en iedereen die erin lag heeft een eigen verhaal. Afhankelijk van je zorgvraag lig je op een smalle brancard tijdens dit onderzoek en zodra de scans gemaakt worden lig je in een bak met herrie.
“Wat is er mis in m’n lijf?”
De weg naar dat onderzoek is mogelijk lang en je hebt misschien al veel andere onderzoeken en therapieën achter de rug en die mogelijk niet een antwoord gaven op je vraag. Dat je gespannen bent voor deze uitslag is dus niet meer dan logisch. Misschien heb je al jaren lang pijn en/of het vermoeden van een diagnose waar je niet op zit te wachten. Een wachtkamer is bekend terrein bij je huisarts of specialist en/of voor een therapie hier of daar en dan is daar de verwijzing voor een MRI. Dat onderzoek wil je eigenlijk niet. Wat je wel wil is een diagnose en het liefst een behandeling voor de klachten die je hebt. Dat is waar je je aan vast houdt om in dat ding te gaan liggen, het liefst gisteren. Spannend in alle opzichten.
Muziek
Via de MRI folder krijg je ter geruststelling de tip om je eigen muziek mee te nemen, om te luisteren als je in zo’n ding ligt. Wat niet wordt verteld is dat de muziek onderbroken zal worden tijdens de serie scans, wanneer je je adem moet inhouden. Je krijgt een grote koptelefoon die over je oren heen sluit. Die dempt het geluid van de MRI, dat is het dan ook. De muziek klinkt niet zoals je gewend bent, omdat deze koptelefoon een demper is, zachtjes en krakerig als het tikken van de MRI erdoor heen knalt, bedroevend slecht.
Weg was de betovering van mijn favoriete muziek in de MRI want het geluid werd vervormd en het gaf geen troost.
Al heb ik meegemaakt dat de CD speler kapot was en toen ging de radio aan: 100% NL. Daar kon ik niks van zeggen, want het onderzoek was al aan de gang met die schreeuwerige reclames en nieuwsdienst tussendoor. Daarvoor ga je niet het belletje gebruiken, wat je in je hand gedrukt hebt gekregen, want dat is voor nood. Opwinding over niks natuurlijk, maar zo niet zorgvuldig van de laboranten.
In zo’n MRI vastliggen is wel meer dan een dingetje. En dat went niet. Zelfs niet na een tiende keer, de uitslag die dit onderzoek met zich meebrengt geeft mij een verhoogde hartslag.
Ik hoef geen bijgeluiden, alleen die koptelefoon op is al meer dan genoeg aan prikkels. Ik alleen met mijn gedachtes, met mijn ogen dicht. reizen in mijn opgeslagen prettige dromen. Zo overleef ik.
Hoe overleef ik de MRI?
Het blijkt voor mij heel handig om te weten hoe en hoelang ik in zo’n MRI moet liggen? want één ding is zeker, elk tijdsbesef raak je kwijt in de MRI.
Vragen aan de medewerker!!
Hoelang duren die, hou je adem in, sessies eigenlijk?
Wil je aub meetellen….? nog 8, 7 6 5 4 3 2 1 en adem doorrr.
Mijn vraag om mee te tellen als de opdracht is gegeven om mijn adem in te houden. WERKT!
Een uur voor het onderzoek neem ik een pijnstiller 2x paracetamol van 500 mg. om de pijn te verzachten van een uur vastgebonden liggen en meteen wordt mijn angst ook gedempt.
Kennisoverdracht:
De laboranten in het Antonius Ziekenhuis Nieuwegein vonden mijn aftellen verzoek een goed plan. Het werkt voor beide partijen. Dat zei Matthijs (laborant) al vorig jaar. Hij herinnerde mij nog, maar had het meetellen daarna niet automatisch toegepast. Zijn leerling collega van deze MRI vond het een goeie tip “hé Matthijs waarom doen we dat niet bij iedereen?” Hij vind het wel bij de standaardinstructies horen.
Hij zou dit aftellen doorgeven bij zijn opleiding en aan zijn andere collega’s. Want er hoefde op deze manier geen scans opnieuw te worden gemaakt.
Tijdwinst voor beide partijen en ik ben gerustgestelder, weet waar ik aan toe ben.
Het onderzoek is te doen als je weet wat er gaat gebeuren en je ogen dicht houdt en je concentreert op de opdrachten van de laborant, die je ademhaling helpt vast te houden door mee te tellen, hoelang nog?!
Door dit onderzoek heeft men heel veel meer informatie van jouw lichaam, het dient tot mogelijk een diagnose en behandeling, waardoor je verder kan. MRI is een geweldig onderzoeksmethode dat zoveel aangenamer en preciezer is dan we ooit konden vermoeden in the eighties.
Succes voor, tijdens en na het onderzoek!
Ik hoop er van gevrijwaard te blijven. Wie niet zou je zeggen. Maar voor wie wel mag/moet is dit vast een goede handleiding. Het lijkt me verstandig als al de MRI afdelingen je tel-tip overnemen. Echt een puntje voor het standaard protocol.
Ik hoop het ook voor je Annette.. dat je nog lang gezond mag blijven. Wel fijn dat dit soort apparaten bestaan. Onze zorg heeft nog input nodig, ik ga ze een handje helpen ;-)
goed stuk
Dank ^H.
Goed dat je aandacht aan de MRI besteedt! Het is voor veel mensen iets onbekends of iets waar ze tegenop zien (ik hoor bij de laatste categorie). Meetellen, goed idee, zal ik onthouden. Ik kreeg oordoppen in én een koptelefoon. Er was geen muziek maar gezien jouw ervaringen daarmee lijkt het me beter er niet om te vragen. De stem van de laborant klonk al krakerig genoeg :-) en het geluid van de MRI valt toch niet te verdoezelen. Maar top dat je erover schrijft.
OH dat is dubbelop… wel handig. Dan alleen concentreren op de stem, ik vraag me toch echt af of dat wel goed getest is. Als je die filmpjes ziet over MRI zit het personeel altijd in iets te praten waarvan ik denk.. hoezo arbo technisch niet goed.
Ik help je wel herinneren als het zover is. Dank voor bemoediging ??
Ik heb vorig jaar een mri van mijn knie laten maken, dat was maar een klein stukje van mijn lijf in de tunnel en het was niet nodig mijn adem in te houden. Maar als ik jouw ervaringen lees, is een mri echt heftig! Wat mooi dat jouw handleiding ook anderen helpt bij hún onderzoek.
Hoop van harte dat de uitslag van je mri positief voor jou was.
Op mijn MRI waren geen uitzaaiingen zichtbaar en pas in mei 2018 weer controles, waarbij de MRI vervalt, jippie.
Hoop dat jouw MRI meer duidelijkeid heeft gegeven.
Moet iets met de ervaringen in het Z-H, kwijt raken, dus dan maar blog over schrijven. Dank!!
Helder! Als ik dit had gelezen had ik meer rust gehad haha. 2 jaar geleden ook een MRI gehad. Helaas niets opgeleverd en zo lang stil liggen was echt best een dingetje!
Voor een volgende X dan. Al die dingetjes ;-)
Hoop dat je ondertussen wel meer duidelijkheid hebt?
Ik geloof dat ik zeker al 8x een MRI heb gehad. In mijn ziekenhuis doen ze niet aan muziek. Je krijgt oordopjes in.
Soms lig je er wel een uur in. En soms volgt daarna nog een gerichtere korte met contrastvloeistof.
Gelukkig doet het liggen in zo’n tunnel mij niets. Met erge rugpijn is het soms lastig om.plat te liggen. Een kussen onder de knieën helpt wel iets. En ja..natuurlijk voel je hoestprikkels.
De ervaringen kunnen dus erg verschillend zijn.
Ik ben altijd erg blij als ik dit onderzoek krijg, het verschaft mij duidelijkheid over mijn rug.
Dank voor je reactie Sylvia, echt fijn voor jou dat jij er niet tegenop ziet. Hoop dat het bij die 8 x blijft, dan zal het mogelijk nu beter gaan met je rug.