Herstellen of Opkalefateren #13

Herstellen daar heeft het woordenboek vele verklaringen en andere woorden voor. Ik kies voor het mooie woord Opkalefateren. Een uitgangspunt om mijn situatie terug te brengen naar een vroegere toestand van voor mijn buikoperatie. Wat helpt is dan RUST, lang slapen en regelmaat in de dag.

Niet elke dag iemand bellen, mailen, twitteren, verslag doen van hoe ik me voel. Onder de pijnstillers en niks anders omhanden, hoor ik graag een ander verhaal ook al onthoud ik niks. Ik kan mijn aandacht lastig bij een verhaal houden, terwijl ik dat wel wil.
Mijn irritatiegrens is snel bereikt. Ik kan weinig hebben van de mensen om me heen. Mijn dagen zijn al zo kort. Ik heb geen tijd voor Rust. Ik neem geen tijd voor Rust en ga mijn eigen grenzen over.  Ik heb zelfs geen muziek aan.
De eerste week thuis na mijn operatie, ben ik boos. Narrig. Prikkelbaar. Chagrijnig. Zelfs op de Whatsapp reageer ik kort en bondig. Wil je bellen? NEE! Kan ik morgen bellen? NEE.

Mijn oververmoeidheid overstemt mijn sociaal aangeleerde gedrag en dat is niet erg, maar wel opvallend. Onder druk wordt alles vloeibaar, zo ook ik.
Vorige week raakte zelfs mijn reservetank leeg.. Ik voelde me schrapen over de lege tankvloer, ik zag de kleur van het koper en heb mogelijk zelfs de smaak van koper in mijn mond. Dat is het waardoor ik niks lekker vind en nergens trek in heb/had. Te moe om te praten, te moe om te schrijven en ik had het koud, mijn huid was zelfs koud. Ik bezweek bijna onder de hittepits, omslagdekens, wollen sokken, een verwarmd bed is wel fijn, maar dat hielp niks deze keer .. zuchtend en kreunend kwam ik de nacht door, totdat slapen en rust uitkomst bracht.toiletpapier in het frans

Er stonden vier afspraken voor deze week in mijn agenda, toen de vijfde erbij wilde..  en later de 6e?! NEEhee! Tegen degene die het ik aan de telefoon had, zei ik “nee”. Daardoor bleek het makkelijker om de anderen ook af te zeggen. Iedereen is vol begrip. Iedereen om ons heen is lief en wil mij/ons helpen.
Wat mij echt helpt in deze is de tijd. De tijd helpt mij, ons vooruit. Onze veranderende toekomst.
Het eierwekker principe wordt weer in werking gezet. Bij een telefoontje.. wekker aanzetten en bij de piep afronden, ook zo bij de aangewaaide visite. Niets moeten helpt mij in mijn rust te vinden. Of ik wat anders te doen heb? Ja, ik moet rusten. Ik moet HERSTELLEN. Opkalefateren, dat is wat ik moet doen de hele dag door, 24/7.
Als je een chronisch patiënt bent zoals ik, heb je nooit vakantie. Vogelvrij heet dat geloof ik. Oja, en wat moet je doen als je vakantie hebt?  O ja, uitrusten, RUST, Reinheid en REGELMAAT inbouwen in de dag en je zinnen verzetten.

Zo maakte ik vanmiddag mijn eerste wandeling buiten; een rondje plas ca. 10 min. heerlijk was het. Kortademig bij thuiskomst en een natte *loopneus van de kou. Met mijn winterjas en handschoenen aan en een sjaal om was het heerlijk om te doen… morgen weer?! Conditie opbouwen, dat is mijn doel! OPKALEFATEREN

22 thoughts on “Herstellen of Opkalefateren #13

 1. Je lichaam vraagt om rust en herstel, natuurlijk word je daar bozig om. Geef je lichaam de tijd, dan maar niet sociaal. Rustig aan vrouw! Sterkte!

 2. Goed zo! Precies dat waar je behoefte aan hebt en geen sociaal wenselijk gedrag.
  Neem alle tijd voor jezelf, dat heb je nodig.
  Ik ben niet ziek en ben desondanks na bijna een jaar niet meer gewerkt te hebben nog steeds niet “de oude”. Van het minste geringste over mijn grenzen, moe, geen zin Nuttige Dingen te doen etc.
  Voor jou zal dat extra gelden. Dat is niet anders en het gaat over, die moeheid en die kou.
  Als je maar rust en doet wat goed voelt!
  Heel veel sterkte.

 3. Net je blog gelezen… je wordt een lekker lui wijf! :P 
  hahahahaha, niet slaan…
  nee hoor vrouw. Je doet het prima up-tempo… elke stap is er eentje.
  Was lekker fris buiten vandaag..Ik zag om 06.30 uur stuifsneeuw ter hoogte van de brug over de Waal…Je had vast van die heerlijk gloeiende wangen bij thuiskomst…Mmmmm dat voelt gewoon gezond!
  Ik kom graag eenheer een korte koffie drinken als jij eraan toe bent.. Alles op z’n tijd. xxxEll

 4. Hoi Marjanne,
  Ik hoop dat je snel weer een beetje opgekalefaterd bent. Neem de tijd en denk aan jezelf. Ik denk dat iedereen wel begrijpt dat je niet altijd zin hebt in afspraken en anders hebben ze gewoon pech! Jouw herstel is het belangrijkst!
  Liefs,
  Annet

 5. Ojee Mar.. hou je taai. Kan verder niet veel anders dan duimen voor je…je gezondheid en jullie reis naar Z-Afrika…

  Las ergens op je blog dat je tips over fijne boeken op prijs kunt stellen :) misschien is de app voor de luisterbieb iets voor nu? Je hoeft geen (bieb)lid te zijn en de keuze is ook nog bescheiden en alleen geschikt voor smartphone en tablet maar het kan zo nu en dan echt heel ontspannend zijn om op prettige wijze voorgelezen te worden.
  Geef je hier het internetadres en de rest wordt daar wel duidelijk :)
  http://www.bibliotheek.nl/luisterboeken
  Liefs en groet,
  (oud-collega) Jacqueline

  1. Jacqueline, en natuurlijk weet ik wie jij bent ;-) wel een verrassing. Ons laatste contact was ook voordat we naar Zuid-Afrika gingen, herinner ik me vaag.
   Ja, google mijn naam en dan kom je op mijn site.. duhh. Ik sta er zelf nog versteld van dat dit zo werkt en vind het nog steeds spannend.

   Super bedankt voor je handige tip. De vakantiebieb is mij wel bekend en ik ben al vele boeken rijker dan een half jr. jl. en ga zeker kijken op die site. Eerst weer even een rondje plas ;-) lieve groet ^M.

 6. He Marjanne & Frans,

  Kalefater se op en doe lekker jullie eigen ding, de rest komt vanzelf. Heel veel sterkte en liefs.
  Huub & Tineke

 7. Het opkalefateren gaat je goed af als je goed naar jezelf luistert. Jij bent op dit moment het belangrijkste! Goed dat je dat inziet. Succes en sterkte verder Marjanne!
  Liefs en warm <3 voor jou.

 8. X negen kruisjes hier om uit te delen, dat is ook energie management.. ;-) IK dank jullie voor de bemoedigende woorden en fijne positieve reacties, handige tips ook. Ik doe het rustig aan, nog rustiger dan anders. Mijn tweede wandeling ook al gemaakt, met hulp van mijn rollator dan kan ik wat steviger doorstappen.
  Blijf maar binnen hoor ik, het is een Snerpende kou. Nou ik heb er zin in, heerlijk met tintelende wangen en oren teruggekomen na 20 minuten deze keer en de buuf kortademig op de hoogte gebracht. De dag in stukkies hakken werkt echt het beste, dan is tie te overzien.
  Zo gaaf van jullie om hier te reageren en of op Twitter/Facebook, in mijn email en of whattsapp.
  Het steunt me echt dat ik het goede pad ben ingeslagen… niet alleen doen wat ik leuk vind, ook Rusten. Daarna weer doen wat moet en dan rusten en dan doen wat ik leuk vind. Zo lastig kan leven soms zijn. Liefs Marjanne

 9. Hey Marjanne,

  Ik had geen idee! Woon vier meter van je vandaan en toch…. Maar ik snap ook dat jij je energie nodig hebt voor jezelf en alle mensen die al zo lang deel uitmaken van je leven. Je schrijft prachtig. Ik zal je van van een afstandje volgen. Als ik iets voor je kan doen, aarzel niet me te vragen. Ik woon tenslotte lekker dichtbij. Ik wens je veel sterkte en veel positieve energie.

  Groetjes van je buuf.

  1. Hey Anne, wat een aangename verrassing om jou in mijn blog te zien. Dank je voor je compliment en het volgen van mijn belevenissen. Ik heb je huis/telefoonnummer ;-) Dan weet je wat ik aan het doen ben, want ik heb geen Pim als excuus om me rond de plas te begeven.
   Ik ben aan het Opkalefateren.

   1. Hey Marjanne,

    Ik zag je reactie pas net. Ik weet nog niet zo goed hoe zo’n blog werkt. Lukt het een beetje, dat opkalefateren? Het is bijna de 20e. Jouw inschattend ben je er echt wel bij hoor, Zaterdag. Fingers crossed dat het je gaat lukken!

    Liefs, Anne en groeten van Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.