Circusweken, ik was er dol op, V&D

Daar ging ik ca.14 jaar oud op zoek naar een Maxi-jas en mijn eerste aankoop zonder mijn moeder. Het werd een mooie, grijze lange jas met brede revers en grote knopen. Het was eind jaren zestig. Duidelijk zichtbaar was het bordje naast de roltrap met een instructie hoe je het beste met je Maxi-jas kon op- en afstappen van die roltrap! Mijn fiets kon ik naast de V&D parkeren met m’n schooltas achterop zonder hm op slot te zetten. Dat kon in mijn jeugd.
Ik kocht mijn eerste RYAM-schoolagenda bij de V&D naar de tweede van de middelbare school. Die van de Hema uit het eerste jaar was helemaal volgeplakt, alleen nog zichtbaar zijn de artiesten- en jongensnamen. (ik heb hm nog).

Mijn eerste lakschoenen kocht ik uit een bak, dat was vast een voorloper van het prijzencircus. Zwartelak met een rood randje en kwastje de zgn. lovers in maat 41 en bij thuiskomst bleken ze jammer genoeg niet dezelfde maat. Dus met het bonnetje terug om te ruilen en dat werd huilen, want uitverkocht!

Zwart en rood waren niet de kleuren van mijn eerste BH die ik daar kocht. Dat was een witte katoenen net zoals de jarretel die erbij hoorde, want kousen met een broekje eraan, de latere panty’s bestonden nog niet in the sixties.
Die mevrouw, met dat permanentje, die ongevraagd aan mijn borsten ging zitten, brrr. Blijkbaar een gewoonte toen en ik weet het nu nog. Brrr Wat een ellendig gevoel. Ze verkocht als opvulling schuimrubber cupjes in dezelfde vorm als het AA-tje van dat bh-tje, om het geheel nog wat iets te laten blijken.
Aha, dat was dus de voorloper van de pushup-BH. Zou die mevrouw de moeder of oma van Marlies Dekkers zijn, zit ik me ineens af te vragen?

Bij de V&D at ik ook mijn eerste tosti en dronk er mijn eerste glas Coca Cola. In Vlaardingen heette die gelegenheid De Drietand waar ik met m’n middelbare school vriendin T. heel veel uren door heb gebracht. Voor de duidelijkheid wij hebben daar samen De La Place uitgevonden. Ik weet het zeker. Tosti Hawaiiii.

Op kamers wonen in Leiden werd bij V&D-reizen mijn eerste vliegvakantie (1974) naar Lloret de Mar geboekt. Klapstoelen werden door Leiden heen gesleept van de V&D naar de verschillende woonplekken. De bruine kleur werd vervangen door de kleur geel, zoals onze luxaflex, maar dat was in the eighties.
Handdoeken, gordijnen, pannensets, panty’s, servies werden daar aangeschaft en gingen richting ons huis een twee kamerflat van werkende jongeren met mooie lichtblauwe katoenen vloerbedekking. Waarop de twee witte draaistoelen werden gezet die met de fiets aan de hand gesteund op de bagagedrager naar huis waren gebracht.
Niks bezorgservice, alles zelf doen.

Gordijnen van goede kwaliteit werden op maat gemaakt in een fantastisch naaiatelier! Mijn moeder deed al meer dan genoeg voor ons dus hoefde niet hiervoor achter de machine; Witte dunne met een verticaal dun blauw streepje.. en verhuisden steeds mee.
De V&D bleek ook onze campingspullen leverancier, ondanks dat Perry Sport tegenover de ingang zat op de Breestraat. De fantastische slaapzakken in de perfecte lengte 2.20 mt. bestaan nog steeds.

Bij V&D in Leiden kwam je altijd wel iemand tegen die je graag wilde zien en/of juist niet en dan bleken de kaarten molens geweldige schuilplekjes. De drie in- en uitgangen in Leiden waren daardoor wel wat verwarrend, maar V&D bleek een mooie ontmoetingsplek en eigenlijk de voorloper van Facebook?!
Lege muziek cassettebandjes van het merk Maxwell om zelf opnames te maken gingen in grote dozen onder de arm mee, maar ook sieraden, sjaaltjes en bad-kleding en natuurlijk L.P.’s en niet ééntje werd daar gekocht!

CircuswekenV en D prijzencircus
Ik was er dol op, in maart en september elk jaar weer, super handig in een jong gezin, uitbetaling van de kinderbijslag-periode. Handdoeken, theedoeken en wat er op mijn lijst door het jaar heen werd gezet, want spreiden die kosten!
Eén fiets voor de zoon werd daar aangeschaft en niet door onze plaatselijke fietsenmaker gerepareerd toen dat nodig bleek. “Dat deden ze bij V&D ook niet” “dus zoek maar iemand die dat wel wil doen” Met de fiets in de achterbak vertrokken we naar een fietsenwinkel in Woerden. Met dit soort afwijzingen leer je wel kopen bij de *plaatselijke middenstand, om ook hen in het zadel te houden.

De kinderen kregen hun eerste mobiele telefoon, een gele Samsung, via de circusweek aanbieding. De zoon kreeg h’m in de brugklas en de dochter zat al in de tweede van de middelbare school. Natuurlijk met een telefoonkaart, niks abonnement. Het buzzer tijdperk alweer voorbij.

Circusweken met het OP = OP principe. Ik stond voor de V&D dichte deur als het nodig was voor openingstijd en sloeg daarna mijn slag. Soms werden de sinterklaas cadeautjes al in maart ingekocht.
Ook menig broodje werd er bij La Place voor mij/ons gesmeerd, maar nooit die met een kilo kruidenboter erop .. brrr dat is vies!

Airmiles werden ook door V&D gegeven op aankopen, maar wat doe ik ermee? nou, niks. Totdat ik vier jaar geleden, drie koffers bij het afrekenen bijna gratis mee kreeg. Vanwege de hoeveelheid Airmiles welke ik kon inwisselen, betaalde ik heel weinig bij.
Dat ik daardoor nog wat langer in de V&D verbleef en die koffers vulde met andere goederen bleek voor mij logische gang van zaken. Betalen met mijn opgespaarde airmiles ipv keiharde euro’s, was fijn maar bleef een raar gegeven.

Die zaak gaat het niet redden” dat kon ik toen al bedenken als ik het al eens niet eerder had bedacht.

Fysiek gezien is het voor mij geen pretje meer om in Utrecht te gaan shoppen. Het webshoppen heb ik ook daardoor mede uitgevonden.
Tot december jl. deed ik dat nooit eerder bij de V&D. Daar was de dag waarvan je wist dat tie zou komen. Bij het openmaken van de bezorgde V&D doos wisselde ik mijn “Oh wat leuk” af met “oef, wat lelijk”. Ook zat er een wel gewild kledingstuk in alleen was de naad op de knie niet goed dicht gestikt. Na telefonische ondersteuning met de vraag hoe nu verder? pakte ik alles in met het ingevulde het retourformulier erbij. De vriendelijke callcenter medewerkster vertelde dat die week op alles nog een keer extra 20% korting werd gegeven, zo kort voor de feestdagen.
Ik stuurde alles terug en bestelde nogmaals dezelfde spullen met die extra 20% korting. Helaas vergat ik te betalen met airmiles, dat doe ik dan de volgende keer wel, dacht ik nog. Helaas die volgend keer kwam niet meer “de aankopen zullen worden verrekend met de retourzendingen aan het eind van de maand” stond in de bevestigingsmail. Oeps.

Het nieuwsbericht dat de vestigingen van V&D zouden sluiten kwam bij bij iedereen aan maar het meest bij de medewerkers als donderslag bij heldere hemel. Honderden mensen al jaren in dienst, hun gezinnen gingen een verdrietige kerst en toekomst tegemoet zonder V&D..
Met een verhoogde hartslag keek ik naar mijn mailbox; Gelukkig voor mij was daar de mail met de bevestiging uw retour is in behandeling, pfjoei! Een dag later kwam het nieuwsbericht dat veel winkels waaronder De V&D uit het straatbeeld zullen verdwijnen. Wat jammer!

Op 23 december 2015 werd er gestopt met terugbetalingen en konden de cadeaubonnen ook niet meer worden ingewisseld bij de V&D.

De terugbetaling van mijn eerder *gekochte kleding vond plaats op dinsdag 22 december 2015, pfieuw!

De rechtbank in Amsterdam heeft het warenhuis V&D op 31 december 2015 failliet verklaard.

De deuren van de V&D vestigingen blijven vanaf maandag 15 februari 2016 dicht!!! Definitief!

Dan is daar de webshop geopend september 2018 www.vd.nl  

 

8 thoughts on “Circusweken, ik was er dol op, V&D

 1. We zijn elkaar vast weleens voorbij gelopen bij V&D Vlaardingen of zochten tegelijk een schoolagenda uit. :-) Die in Leiden kwam ik pas na 1990 voor het eerst volgens mij.

  1. O haha.. dat zal dan wel Vlaardingen zijn geweest, wat een verschraling vond daar plaats door de jaren heen, eerst de bovenste verdieping dicht, daarna helemaal dicht. Na veel aandringen terug in afgeslankte vorm hetzelfde blijven aanbieden, dat kon niet goed gaan.
   Wij verhuisden in 1986 naar Harmelen ;-)

 2. Heel veel herinneringen delen wij Marjanne en de maxi jas en agenda die zijn zo herkenbaar :)
  Leuk dat je me meenam in jouw V&D avonturen, zo heb ik toch even met jou samen daar gewinkeld.
  De laatste jaren heb ik daar niet veel meer gekocht, toch vind ik het heel erg jammer dat definitief de deuren gesloten blijven.

  1. ja, wat gezellig dat je dat zo hebt ervaren. Samen op de roltrappen Hiltje, ik zag ons samen wel gaan. Helaas. Ook jammer dat er nu lege panden met prachtig glas in lood ramen leeg staan te staan. Voor wat, voor wie?
   We koesteren de mooie herinneringen en jouw vakantiebaan blijft wel een Top herinnering!

 3. Ik heb helemaal niets met V&D
  Kan me niet heugen wanneer ik er voor het laatst iets gekocht heb!
  Typisch een voorbeeld van een logge oude reus die niet met zijn tijd meegaat en waar teveel geld ingestopt is :(

  1. Heerlijk he Emile, jouw Leidsche V&D-blog is ook zo herkenbaar. Haha.. dat restaurant, gelukkig later ook beneden.
   Ik zag op jouw foto’s die trieste bos bloemen aan de deur. Markant gebouw op zo een mooie plek. Je houdt ons vast op de hoogte, hoe en wat er verder gebeurt met dat pand. De Perry-sport is al jaren verdwenen uit de Breestraat, daar kocht ik mijn eerste camping-gaz brandertjes en pannetjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.