Aubergine Papeton

Jelle Brandt Corstius, blog,, overhaar, recept, aubergine, as in de tas, fietsen, papeton.

Jelle Brandt Corstius noemt in zijn boek ‘As in Tas’, dit gerecht als één om van te watertanden, een soepel, lief goed geschreven reisverhaal. Jelle zijn eerste kind is geboren en kort daarna vertrok hij op de fiets met de as van zijn vader door Frankrijk  > 1600 km. lang, van vertrek tot aankomst.
Mooi verhaal. #leestip

Ik werd nieuwsgierig naar dat geroemde recept Aubergine Papeton en zocht het recept op. Door het op mijn blog te plaatsen moedig ik mezelf aan om dit eens te gaan maken en misschien is het wel een blijvertje … (wordt vervolgd)

Voorbereiding
30 min.
Baktijd
1 uur en 15 min.

Ingrediënten – voor 8 personen
750 gr aubergines
2 eieren
1 teentje knoflook
2 eetlepels olijfolie

Voor de tomatensaus:
1 kg tomaten
1 eetlepel olijfolie
1 teentje knoflook
1 ui
1 kruidenboeket (peterselie, tijm, laurier)

Verwarm de oven voor op 180 graden
Vet een cakeblik in

Bereiding:
Snijd de aubergines in kleine stukjes en doe ze in een braadpan.
Voeg olijfolie, peper en zout en het teentje knoflook toe en zet de pan op zacht vuur met een deksel erop.
Als de aubergine zacht is, mix je het geheel.

Doe het mengsel in het ingevette cakeblik!

Bak de papeton 45 minuten au bain-marie
In de oven:
Zet de au bain-marieschaal in de voorverwarmde oven en plaats de gevulde bakvorm erin.
Vul de au bain-marieschaal met kokend heet water tot ongeveer halverwege de bakvorm.
De structuur moet zacht blijven.

  1. Maak ondertussen de tomatensaus
  2. Haal de kroontjes van de tomaten
  3. Geef een inkeping met een scherp mes in de tomaten en dompel ze in heet water
  4. Spoel de tomaten af in koud water
  5. Ontvel de tomaten met dat scherpe mes (tomaten uit blik kan natuurlijk ook en ga ik een kans geven)
  6. Snijd de tomaten in stukjes en bak ze op in een pan met de olijfolie en het kruidenboeket, de knoflook en de ui.
  7. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  8. Als het geheel zacht is geworden, mix het geheel.

Tenslotte
Haal de papeton uit het bakblik en besmeer deze lichtjes met tomatensaus.

Je kunt dit gerecht warm of koud eten!
Bon a petit!
Deel gerust je maak / smaak ervaring met deze Papeton!


Het recept is vertaald vanuit het Frans door M.J.H. Merci! 

One comment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.