Mijn FSHD type2

DNA
Mijn skeletspieren kunnen minder energie opnemen en afgeven. Is dit zichtbaar? “JA” In de MRI en ct-scan en echo wordt de vervetting zichtbaar van mijn spieren. Deze spierziekte houdt me 24/7 bezig en is de basislast van mijn zijn, maar nog wel op de been. Facio Scapulo Humerale Dystrofie FSHD. 

Hierbij een uitleg zoals ik het zelf snap, misschien jij ook wel?
FSHD of FSHD type 2 zoals in mijn geval is een fout in de DNA structuur. Mijn spieren zijn/raken vervet vanwege een verstoring op chromosoom-4 en in combinatie van verandering op chromsoom-18 en mijn gezonde spieren blijken al minder van kwaliteit te zijn en krijgen ook te maken met het transporteren en afgeven van energie, daardoor mis ik kracht en ben ik sneller vermoeid. Mijn uiterlijk veranderd mee met de spierzwakte. 

 • Het is géén auto-immuun ziekte
 • Het is een combinatie verstoring in/op mijn DNA
 • Het is een langzaam progressieve spierziekte
 • De dystrofie vindt plaats in mijn skeletspieren
 • Het is geen snel dodelijke ziekte
 • Het lijkt niet op M.S. of A.L.S (zenuw aansturingsfout)
 • Mijn hersenen zijn niet aangetast
 • Van mijn hart wordt eens in de drie jaar een echo gemaakt
 • De kans dat ik mogelijk last van mijn longen zal krijgen, is te verwachten vanwege mijn romp instabiliteit.
 • Opgewekt en positief blijven, kost heel veel energie.

Omgaan met FSHD
Mijn zelfstandigheid en autonomie is door deze ziekte in het geding. Ik ben snel uit balans, vanwege verminderde gezonde spieren in mijn benen en romp. Ik kan geen lange stukken lopen zonder gebruik te maken van een hulpmiddel. Ook ben ik in het bezit van een gehandicapten parkeerkaart, zodat ik vlakbij kan parkeren waar ik wil zijn. Ik heb altijd wel een stok of een rollator in de buurt en ik ben in het bezit van een rolstoel met duwondersteuning, deze gebruik ik voor een bezoek aan een stad, museum of dierentuin.

Bovenbeen + opmerkingenOp de foto hiernaast is te zien dat, de witte strepen voorgesteld, de spieren zijn aangedaan door de FSHD.
Voor mij is het voelbaar als een gemis in functie en kracht. Alle bewegingen boven mijn hoofd en onder mijn heupen gaan gepaard met lastige bewegingen en het gevoel dat ik omval. Zolang ik me kan blijven vasthouden met minimaal 1 hand kan ik dit nog.
Als ik me inspan met de huishoudelijke klussen, deelname in het verkeer, boodschappen doen, bridgen verbruik ik energie en dat is voor mij bijna topsport beoefenen.
Door extra te gaan bewegen en te gaan sporten raak ik nog meer mijn energie kwijt en dat is er op een dag niet altijd. Zolang ik nog kan lopen zal ik nog mijn dingen kunnen blijven doen, wel in tempo slak en niet alles in een dag.
Aktiviteiten verdelen is voor mij hoofdzaak en doel in mijn agenda, dan behoud ik nog plezier in de dingen die ik doe. Ik heb hand- en spandiensten, spierkracht nodig van mijn man, kinderen en vrienden nodig, om letterlijk en figuurlijk op de been te blijven.

FSHD geneest niet door pillen in te nemen. Pijnstillers helpen om de scherpe kantjes niet meer te voelen bij overbelasting.

Een pil of een behandeling die het proces tot stilstand kan brengen of de snelheid van de progressie kan verminderen, is er niet. Ik verlang er wel naar!!

Mijn spierziekte gaat niet over van anders eten en of drinken. Noten, wel of geen granen, wel of geen vlees, wel of geen melk, daar gaat deze ziekte niet van over. Minder kilo’s meetorsen zal zeker schelen in mijn kwaliteit van leven, dat is dan wel weer waar. Lopen zal er niet beter van worden, mijn aangepaste schoenen helpen me wel om steviger op de grond te staan. Alle hulpmiddelen helpen mij om onafhankelijk te blijven.

Door het feit dat ik minder gezonde spieren heb, is mijn spierpompfunctie en daardoor ook mijn verbranding minder…. Die vicieuze cirkel… van lekker eten en niet bewegen en daardoor in gewicht aankomen, is op mij van toepassing.
Ik heb een hoog BMI of ben ik te kort voor mijn BMI of gebruik ik een verkeerd wasmiddel?

Onderzoekers en diagnose
Na een hele lange zoektocht -levenslang- ziekenhuis in en uit en een anamnese zo dik als een oldskool telefoonboek weten we waar ik toch al die jaren last van had.

Op 09-12-2009 kwam de mededeling dat ik een variant van FSHD heb en zo werd mijn diagnose na een second opinion FSHD-type2. Toen wist men -de onderzoekers- zelfs de combinatie van de 2 DNA-fouten in mijn DNA nog niet.
Dat werd pas in november 2012 duidelijk in Leiden (het FSHD lab.).

Dat deze ziekte erfelijk is.. daar ben ik me zeer bewust van, beide kinderen hebben 50% meer kans op het hebben van FSHD. Dit gegeven en nog meer vragen liggen niet alleen in het vraagstuk van het DNA onderzoek.

Er is nog meer genoeg te ontdekken en ik help met onderzoeken mee te doen waar ik kan., opweg naar een behandeling van deze invaliderende ziekte. Is het niet meer voor mij dan toch hopelijk wel voor mijn kinderen/kindskinderen.
FSHD is spierziekte die niet ophoudt bij de landsgrenzen.

Klachten
Ik ervaar 24/7 dat ik een spierziekte heb. Met iets pakken, met zitten en staan, met koken, met eten, met lachen, met brigden, met telefoneren, zitten, kiezen van het restaurant,  met kleding / schoenen etc. kopen. Een keuze maken op welke kant ik wil slapen, hoe ik uit bed komen en erin stap.
De dystrofie van mijn spieren is niet alleen voelbaar maar ook zichtbaar.

Het zal niet beter worden, de progressie zet door. Als er geen behandeling wordt uitgevonden voor deze ziekte, zal ik meer afhankelijk gaan worden. Ik moet letterlijk en figuurlijk nadenken waar ik mijn stappen ga zetten.tumblr_inline_mzv4m1Rzud1s6gml0[1]

Uit onderzoek blijkt dat mensen met FSHD sowieso minder sterke spieren hebben; Bij mij is de dystrofie uiterlijk zichtbaar begonnen in mijn benen. Mijn linkerkuit is vervet en daardoor heb ik minder kracht in dat been vanwege functieverlies van mijn kuitspieren, mijn rechterkuit is zichtbaar dunner.
Ik kan niet met twee handen en een gevuld dienblad lopen. Ik kan geen gordijnen ophangen en trapje op, trapje af met ramen zemen is ook fysiek niet te doen. In de tuin werken op middelhoogte lukt.
Mijn kracht is zo slecht nog niet, wel heb ik te maken met functieverlies van mijn benen en romp en daardoor is ook mijn loop actieradius is verminderd. Te weinig kracht om mijn lijf ver te brengen/dragen.
Vanwege de vervetting van mijn hamstrings en rugspieren, die ontstaat door deze ziekte, heb ik minder spieren en daardoor zoveel minder kracht om een trap op te lopen. Bukken en hurken is ook zeer lastig. Op mijn knieën zitten lukt, maar waarom zou ik het doen? Ik moet dan ook weer omhoog tenslotte en hoe doe je dat dan?
Ik ben afhankelijk van iemand anders als ik iets wil pakken boven schouderhoogte en lager dan mijn heupen, het sjouwen met boodschappen kar in, kar uit, het tuinonderhoud en ga zo maar door. Dat is niet fijn!

Mimiek-armoede
Bij velen met de diagnose FSHD is de dystrofie zichtbaar in het gezicht, mimiekarmoede genoemd. Geen krullende lippen omhoog. De aangezichtspieren zijn vaak als eerst zichtbaar aangedaan, waardoor fysiek zichtbaar lachen, glimlachen moeizaam wordt of niet meer lukt; grimlachen.
Communiceren wordt daardoor moeizaam en communiceren is sowieso lastig.

Mogelijk herinner je nog Prins Claus zijn starre gezicht, hij had ook last van mimiekarmoede; Kenmerkend en herkenbaar bij de ziekte van Parkinson.

Als ik lach kan je dat aan mijn gezicht wel zien.. Ik kan nog glimlachen, knipogen en mijn mond in de lachstand zetten, glimlachen.
Alhoewel mijn linker gezichtshelft voelbaar minder aan het worden is, kan ik gelukkig ook nog luid schateren als de gelegenheid zich voordoet!
Ik kreeg de ziekte FSHD *cadeauDaar kan ik niet om lachen! 

2 comments

 1. Wow,,,,,, heftig je verhaal.
  Ik heb facio scapulo humerale dystrofie 1. Is die milder?
  Mijn spijsvertering is levenslang PDS plus GCNS [glutensensitiviteit].
  Wat weet je meer over darmspieren en FSHD/vermindering verbranding? Is daar een verband?
  Misschien zie ik je a.s.zaterdag Baarn.
  Warme groet,
  Reina

  1. Dank je Reina, voor je reactie. Ik weet niets over milder, wel weet ik dat niemand hetzelfde is en iedereen klachten ook anders ervaart. FSHD1 is makkelijker te diagnosticeren. En die afkortingen waar jij het overhebt en waar jij last van hebt, daar weet ik niks van. Ik zal jouw vraag meenemen in mijn eigen darmvragen lijst. Dank voor de vraag.
   Je ziet mij niet a.s. zaterdag, want een vriendin wordt 70 jr. en feest en morgenavond een avondje uit naar Wibi Soerjadi op uitnodiging, hoe leuk is dat? energie op.
   Lente groet!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.