Ode aan mijn huisarts

Mijn patiëntendossier mbt darmkanker is gesloten, met een garantie tot de voordeur, 19 februari 2019. Mijn huisarts, als verwijzer in september 2014, ontvangt ook dit voor mij positieve bericht via het ziekenhuis. Ik wilde zelf de huisarts persoonlijk op de hoogte brengen van dit goede nieuws en zo het papieren of email bericht voor zijn.

Wat past dan beter dan haar te overvallen met dit goede bericht en een bos bloemen en kaartje als dank! Zij was mijn spil in de ruis bij de start na de eerste coloscopie. Bij de miscommunicatie met de verpleegkundigen van de afdeling MDL oncologie, na de toezegging van de arts dat bij de behandeling niet zo’n haast was en er later nog een tumor in mijn long bleek te zitten. Mijn huisarts is een kanjer gebleken. Zij hoorde me aan. Zij ging op onderzoek nadat ze van mij hoorde dat ik geen chemo aangeboden kreeg.
Zij vroeg aan mij “hoezo niet?” want een chemo behandeling zit in het protocol darmkanker? Wie het snapte? Ik niet, zij niet. Ze ging op onderzoek uit en na overleg met haar collega’s en oncoloog vertrouwde ik op haar: “een chemo behandeling wordt ingezet als preventie tegen uitzaaiingen en mevrouw heeft al een uitzaaiing”. Zucht! Grote zucht. Wat een nieuws.

Zij benadrukte mij nogmaals dat ik geen mazzel had met deze diagnose en behandelingen.

Nu, na vier en half jaar.. na verwijdering van een drie centimeter grote tumor in mijn darm met uitzaaiingen in 10 lymfklieren en 1 tumor in mijn rechterlong was zij daar wanneer ik haar nodig had.
Erg steunend vond ik haar wekelijkse belletje… met de afsluitingsvraag: ‘Kan ik verder nog iets voor je betekenen?” Totdat ik zover was en het wekelijkse contact veranderde in elkaar weinig spreken.

Zij was degene die zei ‘ik zie geen schittering meer in je ogen” en me daarmee verder op weg hielp.

En na de coloscopie en de afsluitende kanker uitslag ging ook nog eens de zon schijnen in februari 2019 met bijna zomerse waarden en daar hoorde natuurlijk een voorjaars bloemetje bij. Deze keer dus ook voor mijn huisarts!!!

Ik zocht haar op in de praktijk waar zij die dag werkte en meldde me bij de balie, ze zag me staan en gebaarde dat ik kon omlopen. Bij het zien van de bos bloemen vroeg ze meteen; ‘Zijn die voor mij?’. ‘Ja’, zei ik opgetogen. Blij verrast nam ze de bos in ontvangst en ik gaf haar twee dikke bedank zoenen op haar blozende wangen. Ze vroeg door, nadat ik zei dat ik schoon ben na de laatste coloscopie reageerde zij heel blij; ‘Wat fijn voor jou, wat fijn voor jullie!’ en ‘Dank je wel voor de bloemen, maar hoezo?’
Ik: ‘Lees het kaartje maar.” “Jij bedankt voor alles! Blij nieuws delen is zo fijn!’. Dat beaamde ze.
#bedanktdokter
Ik ben blij met haar en met mijn gezin, vrienden en iedereen door de jaren heen. Zoveel betrokken, lieve, blije reacties. Waardevol!! Jullie ook bedankt!! Goeie aandacht is heel fijn en soms kon ik daar niet goed mee omgaan, wees ik af omdat ik teveel met mezelf bezig was en meer dan genoeg aan mezelf en man en kinderen had.

Ik ben nog steeds onder de indruk van al die mensen die blij werden van een goed bericht van mij!
Wat een tijd! oktober 2014 – februari 2019

Bedankt dokter, overhaar blog, kanker, klaar mee, darmkanker, huisarts, bedankt

11 thoughts on “Ode aan mijn huisarts

 1. Blij nieuws delen hoort er net zo bij en levert een glimlach op. Wat fijn voor je Marjanne en ik hoop dat de twinkeling er ook weer is :-)

  1. Wel echt een fijn gevoel. Juist haar betrekken bij mijn blijheid.. en nu hielp deze uitslag en het mooie weer gaf me licht.
   Een goed Team, ja, zal het haar tzt zeggen ;-))

 2. Wat heerlijk, een huisarts die je echt steunt. Ik moet eerlijk bekennen, dat ik die nog nooit heb mogen ontmoeten. Terwijl het zo belangrijk is. Ik ben zo enorm blij voor je, dat je dit nieuws kreeg! Deze periode vergeten zal niet eenvoudig zijn, maar kijk vooruit!

  1. Ga ik zeker doen Iena, pak dingen op die zijn blijven liggen.
   Je huisarts ziet je als je het meest kwetsbaar bent, je weet ervan. Daarom is het lastig om voor beide kanten op het zelfde spoor te komen. Jij spoort op het moment in kleine stapjes las ik. Mooi.

 3. Ik had het op twitter meegekregen, en lees je nu, hier, wat uitgebreider.
  En weer moet ik slikken, want ik ben zo blij.
  Zo blij, dat het ook zo kan lopen en dat het ook zo kan gaan.
  Dat er steun en hulp is en een goede afloop.
  Dat is zo ontzettend veel waard, alles waard, denk ik.
  Ik ben blij voor jou, blij voor je omgeving en blij voor mij.
  Dankjewel.
  X

  1. Ben ontroerd door jouw lieve reactie Caroline.
   Dat deze blog zovelen positief raakt vind ik fijn.

   Verder zonder die kankerprotocol last geeft me meer veerkracht en ruimte voor andere zaken die ook super belangrijk zijn.
   Samen blij is fijner. ThX.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.