nav-left cat-right
cat-right

Geroosterde pompoensoep

De oranje pompoen, die we ook als decoratie in de tuin kunnen gebruiken om de herfst te benadrukken, is de basis van deze soep. Geroosterde groenten, bomvol vitamines en vezels, maar zacht van smaak, met een pittig dingetje erin. Wil je nog wat te kauwen hebben, mix dan tot het brokken zijn of heb je het liever vloeibaarder, totdat je het kan drinken mix dan door. Dan heb je  een hap-slik-weg soep. Het is een makkelijk te maken soep, want je kunt er naar believen ingrediënten toevoegen of weg laten.
Waarom heet het geroosterde pompoensoep? Omdat het de smaak van de groenten goed doet en omdat ik het makkelijk vind om alles in de oven te bereiden. Het natuurlijke zoet is beter te proeven. In de tussentijd, kan je meteen je keuken aan de kant maken, is de soep bijna klaar.
Een uur van je leven en je hebt voor drie dagen eten in huis!

Klaar zetten pompoensoep kommen

  • Groenten (zie bij ingrediënten)
  • Kruiden
  • Olie
  • Scherp mes
  • Snijplank
  • Mengkom
  • Kruiden
  • Bouillonblok (kippen)
  • Staafmixer
  • Vleestangetje
  • Ovenwanten
  • Vaatdoekje
  • Crème fraîche
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Groen container, voor het weinige afval

 

pompoensoep okt.'15

  • Ingrediënten voor 6 kommen soep
  • 1 oranje pompoen (fles
  • pompoen, kan ook!)
  • 2 bollen knoflook
  • 2 uien
  • 1 pond tomaten
  • 1 winterpeen
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 3 plakjes gemberwortel (in porties in de vriezer)
  • 2 gedroogde pepers (wel de pitjes eruit halen)
  • gedroogde koriander
  • gedroogde salie
  • 1 tak Rozemarijn, kan ook tijm of wat jij wil
  • Blaadjes verse koriander voor de garnering

De oven voorverwarmen op 225 gr. en zodra je klaar bent met de voorbereiding, kan de bakplaat met groenten zo in de oven worden geschoven, max. 45 minuten.
Alle groente in brokken hakken en/of snijden. Om de pompoen te snijden heb je spierkracht nodig. Heb je geen spierkracht in de buurt, begin er dan niet aan. Geef het recept door aan iemand die dit wel voor je kan snijden. Schuif daar aan tafel of laat je een pannetje met deze heerlijke soep bezorgen.

Pompoen snijden:
Pak je grootste mes, met de punt van het breedste stuk van het snijgedeelte in de pompoen snijden. Dus het hele snijgedeelte gebruiken! Met je volle gewicht op gaan hangen. Niet in het midden van de pompoen beginnen, dat is het breedste stuk! Die brokken, vorm maakt niet uit, in een mengkom doen. Met Schil! wel even het stickertje eraf halen. De pitten moeten eruit. Dat is het enige.

Voeg toe
Uien, paprika, tomaten, winterpeen in brokken bij de pompoen in de mengkom. Doe daar een eetlepel olie overheen, naar smaak, alleen niet teveel! (olie is belangrijk om de groenten niet te laten verbranden) en heerlijk alles met je handen omscheppen. 

In de oven zetten
De bakplaat heeft een bakpapierlaagje gekregen. Daarop stort je de mengkom leeg.. verdeel de vettige groenten en leg de knoflook bollen in het midden. Dit geheel gaat dus in 45 min. in die hete oven.
Ondertussen kan je de tafel gaan dekken. Beter is eerst alle vaat op te ruimen en de staafmixer klaar te zetten. Ook het kippen bouillonblokje kan je alvast verkruimelen en in een liter heet water klaarzetten of in meer water. Tijdens het mixen bepaal je hoe je de soep wilt eten, brokken of hap-slik-weg soep.. je ziet wat er gebeurt.

Zet de oven uit
als het belletje van de kookwekker afgaat en maak een plek waar je die hete bakplaat neer kan zetten en pak die plaat met ovenhandschoenen aan uit de oven.

Haal eerst met een tangetje de bollen knoflook van de plaat en doe ze in een schaaltje. LOEIHEET is alles! en het ruikt heerlijk in huis, met lekker muziekje op de achtergrond, maakt deze maaltijd bereiden tot een feestje.

Schep daarna voorzichtig de groenten weer terug in de mengkom, die nog niet is af gewassen.  Knijp daarna de iets afgekoelde knoflook tenen leeg, bovenop de groenten en zet dan de staafmixer in de groenten, voeg de bouillon toe en pureer tot de gewenste dikte. Helemaal glad? ook kan je de iets grovere stukken, op het laatst toevoegen.. dan heb je nog iets te kauwen.

ALTIJD JE MIXER ONDER DE VLOEISTOF HOUDEN
Anders moet je eerst overal die soep van het afschrapen!

Dien de soep direct op, in een kom of bord met een lepel crème fraîche en een twee blaadjes koriander erop. Mits je dat lekker vind.

Deze soep is een volledige maaltijd: bomvol groenten en kan met een geroosterde boterham, roggebrood of wrap erbij worden geserveerd. (vriezer vriendelijke soep, ook) Wij hebben genoten van het maken en het eten.
Het was weer een smakelijk soepie!

Succes! en eetsmakelijk!

Rod Stewart - Another Country
Herfst - 2016

2 reacties aan “Geroosterde pompoensoep”

  1. Diana schreef:

    Laat ik nu net een pompoen gekocht hebben! Ik ga het proberen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: