Alles voor de kijkcijfers

Met het bord op schoot zag ik een gast bij De wereld draait door. Belangstellend naar wie is dat en wat heeft die man te vertellen, werd het geluid aangezet. En dat had ik nou beter niet moeten doen.
Want ik werd boos, en ik was al obstinaat… de antwoorden die ik hoorde bevielen me niet en op dit tijdstip van de dag helemaal niet.
De vragen die door Matthijs werden gesteld waren nog tot daar aan toe, maar die antwoorden.. van die Okkie waren werkelijk, werkelijk afschuwwekkend. “de een wordt geboren als winnaar en de ander als dief” #Hoedan

Een crimineel kreeg een plek aan tafel in zijn eentje…. om zijn verhaal te vertellen. Een ex-crimineel he.. acht jaar gevangenisstraf kreeg hij voor de roof van *onze van Gogh schilderijen… Crimineel zal hij zich zelf niet noemen, Matthijs vroeg toen; ‘ben je dan een boef’ en dat beaamde hij. Waar ging het toch mis, met die gast, met Matthijs, met mij? Ik snap dit soort mensen sowieso niet, maar een plek aan tafel.. bij de publieke omroep en zolang, snap ik nog minder. Die gast genoot zichtbaar van de aandacht voor zijn verhaal en zijn optreden bij #dwdd.

Erben Wennemars als tafelgast bleek een kanjer, omdat hij vragen stelde die ook ik had willen stellen.. en jammer genoeg niet door Matthijs werd gesteund. Matthijs vertelde nog tegen Okkie over het feit dat er bij hem ooit ook laptop is gestolen en bij veel mensen er leed is vanwege diefstal en dat dieven, mensen verdrietig maken.
Was dit een opvoedkundige les?
Ik wil niet onthouden wat er allemaal gezegd werd. Mijn commentaar: ‘wat doet die man daar, waarom moet ik naar zo’n domme gast luisteren en zo lang? werd bevestigd en het geluid ging op stil. Alhoewel ik benieuwd was hoe Matthijs dit gesprek zou afronden, maar  zag dat zijn tien minuten of Fame werden volgemaakt.

Acht jaar in de gevangenis vanwege een kunstroof en geresocialiseerd? en dan glimmend van trots je verhaal mogen bij #DWDD. Geen spijt betuigen of iets in die richting….
Een film is er gemaakt over de roof en het terugvinden van De van Goghs, met Okkie in de hoofdrol werd bij Brandpunt uitgezonden. Ik zag dat niet en ga ook het ook niet terugkijken…

Bij #Pauw het praatprogramma op de late avond, wat ik weinig zie vanwege het tijdstip, en nu twee avonden achter elkaar, werd ook Okkie opgevoerd en zelfs tegenover de nieuwe directeur van het Van Gogh museum. Hij, die Okkie, ging ff uit de doeken doen, hoe en wat hij met het schilderij had gedaan en bood nu wel zijn excuses aan. ( Zou hij daar geld voor hebben gekregen om te laten zien, dat hij snel kan leren. Hij heeft namelijk nog een boete naar ons – de samenleving – openstaan van 350.000,00 euro…)

De avond ervoor bij Pauw, de eerste dag van de lente, zat een ex-werknemer van de PVV zijn verhaal te vertellen; Hoe hij aan de cocaïne verslaafd was geraakt en dat hij 100.000,00 euro uit de partijkas had gestolen en dat hij niemand van zijn collega’s nog had gesproken. ’terwijl die toch ook aan de werkdruk die Geert hen oplegt, ten onder moet zijn gegaan’.

Ook weer een droevig levensverhaal, natuurlijk, elke crimineel is er 1 teveel en elke verslaving is treurig en elke burn-out is een storing in je agenda van het leven.

Hey, PUBLIEKE OMROEP.. kunnen deze podiumplaatsen voortaan aan winnaars worden gegeven, aan verbinders die goed doen en dappere mensen. Een stoel voor iemand die goed doet?!

Crimineel Nederland rolt elke avond in een appelflauwte van het lachen van de bank.

De ziekelijke behoefte om allemaal mensen op te trommelen voor je kijkcijfers.. Het is nog ff wachten en Volkert van de G. en die bonnetjes indiener en noem ze maar op, schuiven zo aan tafel of bij Twan Huys in de fauteuil van collegetour. De aflevering met Willem H. zag ik uit principe niet.

Zomergasten, het programma van de VPRO welke in augustus wordt uitgezonden, krijgt dit seizoen een nieuwe presentator. Nu ben ik nog meer benieuwd wie dat gaat worden. Na deze twee avonden crimineel kijken en luisteren, wordt het namelijk nog spannender. Doen ze het of doen ze het niet? Benieuwd ook naar de gast (en) en hoe ziet het decor eruit?
Al verzoek ik bij deze om dan die gestolen schilderijen van Van Gogh als achtergrond te gebruiken, want wij hebben ze tenslotte lang moeten missen en weet zelfs na gisterenavond niet meer hoe die *gestolen schilderijen eruit zien. Als ik obstinaat of boos ben, vergeet ik veel.

De aankondiging ‘Hoe word ik een crimineel?’ zal niet lang op zich laten wachten.

Deze zomervakantie voor allen die als boef zijn geboren! Bij de Wereld drrraaait doorrrr!!!! in Westergastfabriek in Amsterdam, kom met je eigen of gestolen fiets of auto! parkeerplaats zat!  Dit plaatje heb ik gepikt van IenaHartwigX.

8 thoughts on “Alles voor de kijkcijfers

  1. Helemaal mee eens, ik zag hem in het journaal of 1 vandaag en werd al pissig.
    Het lijkt wel de omgekeerde wereld, trots zijn op je criminele “verleden”, idioot!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.