Dementie, een ontluisterende ziekte

Gevangen in de tijd

is hij nergens thuis

Kunnen willen is weg

en blijft herhalen

Gelaten is hij daar

afhankelijk nog meer

Terwijl wij verder gaan

en zijn huis niet kennen

———————-

Het verschil tussen de ziekte van Alzheimer en dementie:
Blijkt dat Alzheimer de meest voorkomende vorm is. Ongeveer 70 % van de mensen met dementie heeft deze diagnose. Er zijn vijftig ziekten die dementie kunnen veroorzaken. In alle gevallen gaat het om een hersenziekte, waarbij hersencellen minder goed contact met elkaar kunnen maken en afsterven. De symptomen van de ziekte zijn zeer divers en bij iedereen anders.

Wat is het verschil tussen vergeetachtigheid en dementie?
Vergeetachtigheid komt veel voor en kan verschillende oorzaken hebben, zoals stress of vermoeidheid. Ook neemt je geheugenfunctie af met het stijgen van je leeftijd. Vergeetachtigheid kan daarentegen wel een eerste stap zijn naar dementie. Van dementie is pas sprake als meerdere denkfuncties zijn aangetast en je daardoor wordt beperkt in het dagelijks functioneren. Behalve vergeetachtigheid hebben mensen moeite met opdrachten uit te voeren, oriëntatie of bij het verrichten van handelingen, zoals koffiezetten, daar zijn namelijk heel veel handelingen voor nodig of de telefoon bedienen. Welke stappen moeten eerst? Oh, doe mij maar thee en dat wordt zelfs een lastige handeling. Het inprenten van een nieuwe opdracht is dus heel lastig, het onthouden van wat al is aangeleerd gaat beter af.  Het niet pluis gevoel, daar kan iets aan gedaan worden: deel je zorgen naar elkaar en consulteer je huisarts.

Zichtbaar
Een MRI, om de hersenen goed te kunnen bekijken, bloedonderzoek en cognitieve onderzoek maakt dat de diagnose kan worden gesteld. Gebleken is dat de ziekte ontstaat door eiwitophopingen. Zo is er onderzoek gedaan naar het zogenaamde amyloid-beta eiwit. Via een lumbaalpunctie (ruggenprik) kan er hersenvocht worden afgenomen. Twee eiwitten die zichtbaar zijn in dat hersenvocht bevestigen vaak de diagnose Alzheimer.

Een klok tekenen hoort bij het standaard onderzoek. Hoe is de richting, de motoriek, inzicht en abstract denkvermogen wordt hierin zichtbaar. Veel handelingen, voor zo’n eenvoudig rondje met vakken te tekenen en daarin de opdrachten uitvoeren, blijkt dan ineens heel lastig.

Risicofactoren
Slaaptekort zorgt voor een daling van het eiwit en kan dus indirect een oorzaak zijn.Naast ouderdom (mensen boven de 70 hebben meer kans op de ziekte van Alzheimer) verhogen, een verhoogde bloeddruk, diabetes, roken en een verhoogd cholesterolgehalte, de kans op de ziekte van Alzheimer.
En toch kan je met een gezonde levenshouding; gezond eten, bewegen, zowel fysiek als psychisch deze ziekte niet voorkomen. De kans dat deze ziekte zich ontwikkeld is wel minder. De ondersteunende medicatie om het dementie proces te remmen, is teleurstellend te noemen.

Trainen
Sudoko spelen of allerlei andere geheugenspelletjes of puzzelen helpt niet om het geheugen beter te maken. Je kunt je aanleren om je hersenen zo goed mogelijk te gebruiken en uiteindelijk heeft dan iedereen daar weer plezier van.

Dementie is lang gezien als onvermijdelijk bijproduct van de ouderdom. Daar moeten we vanaf.  In Nederland hebben naar schatting ruim 250.000 mensen dementie, van wie er 150 duizend nog geen diagnose hebben. Gemiddeld duurt het 14 mnd. voordat de diagnose is gesteld. Het aantal mensen met dementie zal als gevolg van de vergrijzing explosief stijgen naar meer dan 500.000 in 2040 (oef, dan ben ik 85). De kans dat iemand dementie krijgt is 1 op de 5. De ziekte duurt gemiddeld 8 jr.
Vlg. Bureau voor de statistiek is dementie doodsoorzaak nr.1. Gemeten naar zorgkosten (jaarlijks Vijf miljard euro) is dementie ook de duurste ziekte.
(VK. 19/09/15)

IMG_0580On-be-grijpbaar

Interview van radio1 19-09-15 over onderzoek naar oorsprong en genezing van Alzheimer is te horen onder deze link (dubbelklikken).

Een artikel uit HP deTijd , alles over vroege Alzheimer en jongdementie (dubbelklikken)

(gedichtje gemaakt, met in gedachte mijn schoonvader)

2 thoughts on “Dementie, een ontluisterende ziekte

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.