Faalboeken en andere titels

“Zie mijn boekenkast en je weet wie ik ben.” Een van de uitspraken die me ooit raakte en die tegeltjes wijsheden werd.
Ik kreeg het verzoek om mijn favoriete boeken te delen en vond ze op verschillende plekken in mijn huis, dat was een voordeel van deze #bookcoverchallenge. Maar ik werd ook weer onrustig bij het zien van de ongelezen boeken .. De kaften schreeuwde me tegemoet: lees me! lees me nou? Boeken die ooit inspireerden tot ooit te gaan lezen en waar ik niks mee deed, dat zijn geen inspiratieboeken dat zijn eigenlijk gewoon faalboeken!

De laatste jaren las ik meer op mijn eReader, want ik heb toch al een boek en dat soort eigen gemaakte inspiratieloze wijsheden legde ik mezelf op. Het gevoel dat je faalt in wat je met jezelf hebt afgesproken en dus niet doet, daar word je ook hondsmoe van hoor. En boekenkaften verraden je slappe gedrag. Ook sommige gekregen boeken bleven ongelezen.

Ik weet waar ik mijn boeken kocht en met wie en waarom of van wie ik ze kreeg. Van lieve, attente, leuke, steunende en verrassende mensen. Nogmaals dank!
Bij een volgende ontmoeting hadden we meteen een gespreksonderwerp:  ‘goeie keus joh, heb je hm zelf ook gelezen of ik vond er niks aan, hoezo heb je hem aan mij gegeven, en wat vond je er zelf van?’
Boeken bespreken geeft namelijk weer hele andere en leuke gesprekken.

‘Boeken zijn een bezit wat je nooit wegdoet.” ‘Boeken vertellen wie je bent en zo kan je zien wie ik ben..” Wat een opgelegde last eigenlijk!

Dat faal gevoel werd bij het zien van die bij elkaar opgetelde twee meter ongelezen boeken heel sterk benadrukt. Dus weg ermee. Mijn huis uit. De bananendozen in en op naar nieuwe lezers. Ik kon ineens die boeken de rug toekeren, sommige hagelnieuw of jaren oud. Wat een bevrijding!

Levenstip van een boek waar je helemaal hoteldebotel van bent en graag met je vrienden wil delen… LEEN NOOIT JE FAVO BOEK UIT! want je krijgt ze zelden terug! Die boeken die ik uitleende met liefde en in vertrouwen, waren mijn favoriete boeken. Juist voor het plezier, de verdieping, inzicht, humor, beschouwing of wat dan ook mocht je ze meenemen. En graag onbeschadigd retour?! in vertrouwen.

Een paar van die boeken kocht ik opnieuw en staan weer op de plank, want na het lezen van die voor mij speciale boeken veranderde mijn kijk op de mensen om me heen en op mezelf in het bijzonder!

De zeven boeken deelde ik met de hashtag (2018) #bookcoverchallenge #favoboek #booksilove #boekeling Dank voor de uitnodiging Berna @berretje

De Drinker                                     Hans Fallada
Zout op mijn huid                        Benoite Groult
De ringband kookboekjes         Blue Band
Groot Indonesisch kookboek Bep Vuijk
Eva’s ontwaken                             Constance Beresford – Howe
Een hart van Prikkeldraad        Lisette Lewin
De gevangene                                Malika Oufkir
Het zwijgen van Maria Zachea  Judith Koelemeijer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: