Boeken en andere titels

Een van de uitspraken die me ooit raakte en die een tegeltjes wijsheid werd: “Zie mijn boekenkast en je weet wie ik ben.”
Op dit moment is de hashtag trending #bookcoverchallenge. En krijg ik een verzoek om ook mijn favoriete boeken te delen. Ik vond ze op verschillende plekken in mijn huis en ik werd ook weer onrustig bij het zien van de ongelezen boeken.
De kaften schreeuwde me tegemoet: lees me! lees me nou?! Boekentitels die ooit inspireerden tot ooit te gaan lezen en waar ik niks mee deed dat zijn geen inspiratieboeken. Dat zijn eigenlijk gewoon faalboeken!

De laatste jaren las ik meer op mijn E-reader, want ik heb toch al een boek en dat soort eigen gemaakte inspiratieloze wijsheden bepaalde mijn leesgedrag. Het gevoel dat je faalt in wat je met jezelf hebt afgesproken en dus niet doet, daar word je ook hondsmoe van hoor. En de nog ongelezen boekenkaft verraad mijn slappe gedrag van niet doen wat ik wel wil(de).

Ik weet waar ik mijn boeken kocht en met wie en waarom of van wie ik ze kreeg: lieve, attente, leuke, steunende en verrassende mensen. Nogmaals dank!
Bij een volgende ontmoeting hadden we meteen een gespreksonderwerp: ‘goeie keus joh, heb je hm zelf ook gelezen of ik vond er niks aan, hoezo heb je hem aan mij gegeven, en wat vond je er zelf van?’
Boeken bespreken geeft namelijk weer hele andere en leuke gesprekken.

‘Boeken zijn een bezit wat je nooit wegdoet.” ‘Boeken vertellen wie je bent en zo kan je zien wie ik ben..” Wat een opgelegde last eigenlijk!

Dat faal gevoel werd bij het zien van die bij elkaar opgetelde twee meter ongelezen boeken heel sterk benadrukt. Dus weg ermee. Mijn huis uit. De bananendozen in en op naar nieuwe lezers. Ik kon ineens die boeken de rug toekeren, sommige hagelnieuw of jaren oud. Wat een bevrijding!

Levenstip van een boek waar je helemaal hoteldebotel van bent en graag met je vrienden wil delen… LEEN NOOIT JE FAVO BOEK UIT! want je krijgt ze zelden terug! Die boeken die ik uitleende met liefde en in vertrouwen, waren mijn favoriete boeken. Juist voor het plezier, de verdieping, inzicht, humor, beschouwing of wat dan ook mocht je ze meenemen. En graag onbeschadigd retour?! In vertrouwen.

Een paar van die boeken kocht ik opnieuw en staan weer op de plank, want na het lezen van die voor mij speciale boeken veranderde mijn kijk op de mensen om me heen en op mezelf in het bijzonder!

De zeven boeken deelde ik met de hashtag (2018) #bookcoverchallenge #favoboek #booksilove #boekeling Dank voor de uitnodiging Berna @berretje

Voor NU:
De Drinker, Hans Fallada / Zout op mijn huid,  Benoite Groult / De kookboekjes met ringbandje, Blue Band / Groot Indonesisch kookboek, Bep Vuijk / Eva’s ontwaken, Constance Beresford – Howe / Een hart van Prikkeldraad, Lisette Lewin / De gevangene, Malika Oufkir / Het zwijgen van Maria Zachea, Judith Koelemeijer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: