Boeken en andere titels

Een tegeltjes wijsheid: “Zie mijn boekenkast en je weet wie ik ben.” De hashtag #bookcoverchallenge is trending op de sociale media. En ik krijg ook een verzoek om mijn favoriete boeken te delen. Het was even zoeken, want niet alles staat al bij elkaar en ik vond boeken op verschillende plekken in mijn huis.. Bij het zien van de ongelezen boeken werd ik een beetje onrustig. De kaften schreeuwde me tegemoet: lees me! lees me nou!?

Boekentitels die ooit inspireerden tot ooit te gaan lezen en waar ik niks mee deed dat zijn geen inspiratieboeken. Dat zijn eigenlijk gewoon faalboeken! want ik las ze nog niet, daar moet verandering in komen.

De laatste jaren las ik meer op mijn E-reader, want ik heb toch al een boek en dat soort eigen gemaakte inspiratieloze wijsheden bepaalde mijn leesgedrag. Het gevoel dat je faalt in wat je met jezelf hebt afgesproken en dus niet doet, daar word je ook hondsmoe van hoor. En de nog ongelezen boekenkaft verraad mijn slappe gedrag van niet doen wat ik wel wil(de).

Ik weet waar ik mijn boeken kocht en met wie en waarom of van wie ik ze kreeg: lieve, attente, leuke, steunende en verrassende mensen. Nogmaals dank!
Bij een volgende ontmoeting hadden we meteen een gespreksonderwerp: ‘goeie keus joh, heb je hm zelf ook gelezen of ik vond er niks aan, hoezo heb je hem aan mij gegeven, en wat vond je er zelf van?’
Boeken bespreken geeft namelijk weer hele andere en leuke gesprekken.

‘Boeken zijn een bezit wat je nooit wegdoet.” ‘Boeken vertellen wie je bent en zo kan je zien wie ik ben..” Wat een opgelegde last eigenlijk!

Dat faalgevoel werd bij het zien van die bij elkaar opgetelde twee meter ongelezen boeken heel sterk benadrukt. Dus weg ermee. Mijn huis uit. De bananendozen in en op naar nieuwe lezers. Ik kon ineens die boeken de rug toekeren, sommige hagelnieuw of jaren oud. Wat een bevrijding!

Levenstip van een boek waar je helemaal hoteldebotel van bent en graag met je vrienden wil delen… LEEN NOOIT JE FAVO BOEK UIT! want je krijgt ze zelden terug! Die boeken die ik uitleende met liefde en in vertrouwen, waren mijn favoriete boeken. Juist voor het plezier, de verdieping, inzicht, humor, beschouwing of wat dan ook mocht je ze meenemen. En graag onbeschadigd retour?! In vertrouwen.

Een paar van die boeken kocht ik opnieuw en staan weer op de plank, want na het lezen van die voor mij speciale boeken veranderde mijn kijk op de mensen om me heen en op mezelf in het bijzonder!

De zeven boeken deelde ik met de hashtag (2018) #bookcoverchallenge #favoboek #booksilove #boekeling Dank voor de uitnodiging Berna @berretje

Voor NU zijn mijn favorieten:
De Drinker, Hans Fallada / Zout op mijn huid,  Benoite Groult / De kookboekjes met ringbandje, Blue Band / Groot Indonesisch kookboek, Bep Vuijk / Eva’s ontwaken, Constance Beresford – Howe / Een hart van Prikkeldraad, Lisette Lewin / De gevangene, Malika Oufkir / Het zwijgen van Maria Zachea, Judith Koelemeijer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.