HOOIKOORTS

Hooikoorts
Zacht groen, fris groen, roze, wit en rode bomen. Het blijft zo wonderlijk dat elk voorjaar opnieuw de blaadjes zich weer ontvouwen. Prachtig om te zien al de bomen vol bloesem, die de straten, parken, velden en wegen laten shinen.

Maar van al dit moois genieten gaat ook gepaard met niesen, loopneus, jeuk in de ogen en dikkere keel. De slijmvliezen hebben het lastiger om al dat nieuws gladjes te laten verlopen. In huis met het huisstof erbij blijft het  stuifmeel nog beter plakken..

Als je daar last van hebt: Dikke keel, moeilijker ademen, vaker niesen, tranende jeukende rode ogen of zomaar bultjes op je huid of een loopneus, dan heb je mogelijk last van Hooikoorts!
De naam suggereert anders, want heb je daadwerkelijk koorts (boven de 38 gr.) dan is er mogelijk wat anders aan de hand.

Hier is de voorraad Levocetrizine aangevuld en ik nam deze week elke avond voor het slapen gaan zo een klein pilletje anti-allergeen Het lijkt te helpen!
TIPS:

 • Houd je slaapkamerraam (ook ’s nachts) zo kort mogelijk open.. of hou h’m dicht.
 • Sla je dekbed dicht na ca. 20 min. van je bed luchten, zodat al die pluizen niet lekker tussen je lakens blijven liggen.
  Sowieso fijn, een opgemaakt bed om in te gaan slapen. Trouwens een depressie houdt niet van een schoon nessie!.
 • Wil je wel je raam open, omdat je dat gewend bent en niet anders kunt willen, leg dan een theedoek over je kussensloop, zodat al het stuifmeel overdag niet direct op je kussensloop terecht komt.
  (En doe dat elke dag met een schone en was ze ook uit) .
 • Neem eens je -levocitrizine / pilletje in voor het slapen gaan!
 • Eén pilletje per 24 uur, is een goede ondersteuning om meer te genieten van alles wat bloeit en groeit, tijdens je verblijf buiten en binnen, bouw een ‘spiegel’ op.
 • Ook zijn er neussprays die de slijmvliezen doen slinken en je loopneus weghaalt. Die gebruik ik niet.
 • Draag zoveel mogelijk een zonnebril, ook binnen als daar de hele dag deuren tegen elkaar openstaan.
 • Bij ernstige jeuk, leg een koel washandje op je ogen. Wrijf niet.
 • Je neusranden insmeren met vaseline is een tip om het stuifmeel niet op te snuiven.
 • Je wasgoed NU niet buiten hangen te drogen;
  Contact allergie kan ontstaan van stuifmeel wat zich op je wasgoed vastzet (heb ik gemerkt).
 • Je dekbedden dus nu niet lekker luchten buiten. .. Dat deed je de hele winter niet, dus hoeft nu ook niet ;-).

Ondertussen kan je ook nog gewoon een griep hebben, griep gaat altijd gepaard met koorts, of een voorhoofdsholte ontsteking, veel klachten worden soms verwaarloosd vanwege het zelf stellen van de diagnose hooikoorts .
(Hoe ouder je wordt des te minder is koorts een graadmeter van een ontsteking hebben).

Overleg altijd met je huisarts, je vraag stellen kan ook per telefoon of per email, wanneer je klachten langer dan drie dagen aanhouden.
In het voorjaar kan je meer ziektes krijgen en/of last van iets hebben, dan:  “het zal wel hooikoorts zijn” Hooikoorts:

—————————————————-
NB:
Dit blog is voor coronatijd geschreven, we hadden nog nooit gehoord van Covid-19 en de schade die dat op kan leveren voor jou. (Neem contact op met je huisarts bij twijfel en volg de maatregelen van VWS)

6 thoughts on “HOOIKOORTS

 1. Nooit last van gehad, terwijl mijn moeder er jaren lang altijd veel last van had. Naar mate ze ouder werd werd het minder gelukkig. En nu, sinds een jaar of 2, heb ik echte hooikoorts verschijnselen in het voorjaar, jeukende ogen, niesen en een beetje een loopneus af en toe. Gelukkig maar kort en ik heb meer last van mijn verbazing, dan van de hooikoorts, hoewel een paar keer moeten niesen achter het stuur, niet echt verkeersveilig is. Leuk om er wat meer over te lezen. Omdat ik het nog steeds moeilijk kan geloven, pas ik de tips denk ik eens omgekeerd toe. Kijken wat dat doet.

 2. Hooikoorts ken ik helaas, ja. En dit voorjaar heb ik er meer last van dan ooit. Het is een explosie van pollen, maar alle bloesem en al het andere dat tot bloei komt is prachtig om te zien. En gelukkig zijn er dan inderdaad de pilletjes die helpen om alles te doorstaan :-)

 3. Een klein geheimpje: Levocetrizine helpt ook uitstekend tegen Lucht-wagen en zeeziekte zonder de daarbijbehorende dufheid. O ja het helpt heel goed tegen allergieën maar is alleen op doktersvoorschrift in de apotheek verkrijgbaar

  1. Dat zal ik onthouden voor als ik door lucht-wagen-zeeziektes wordt getroffen. Krijg binnenkort vast last van #blijfthuis allergieën. Hoop dat dit anti allergie pilletje ook dan gaat helpen. Dank, Houd je veilig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.