Koppie hete groene thee

Muntthee ook wel takkenthee genoemd is altijd lekker om te drinken op een terras of bij een lunch. Munt kan je kneuzen met een lepeltje in een glas heet water en honing erbij voor de zoetigheid. Alleen is dat niet gezonder dan suiker, want honing is ook suiker, klinkt wel gezonder. Zitten de munttakjes vast met een elastiekje dan kan je dat bosje gebruiken om te roeren. Waar laat je toch die takken als je uitgeroerd bent, tis altijd geknoei en gedoe.

Wat dan veel handiger en zeer smakelijk is om te drinken is de gemberthee die ik steeds vaker op de kaart zie staan in de meeste horecea gelegenheden. Zo’n grote glazen mok met een prikker en stukjes gember staat ook gezellig op tafel en je hebt wat te roeren. Ik vind het lekker.

Bij mijn lunch in een strandtent in Noordwijk bestelde ik garnalenkroketten met dun gesneden donkerbruin brood en een glas gemberthee .. Prima. Lekker.

Bij het afrekenen verbaasde ik me over de rekening, maar ja.. we zaten wel in een strandtent he en de zon scheen daar wel op het strand en niet in het binnenland.
Thuisgekomen zag ik het bonnetje en had 4.95 euro betaald voor een glas heet water en een stokje om te roeren met vijf gemberschijfjes eraan geprikt. Tja, ook dat kan. Nee, het was geen 5* restaurant hoor en de zee was niet zichtbaar vanaf mijn stoel. Maar wel parkeren op de boulevard en heerlijk mijn hoofd schoon laten waaien. De scheiding tussen blauw en grijs was duidelijk zichtbaar boven de duinpan.

In diezelfde week ging ik bij een vriendin op de thee en zij had geen groene- of rooibosthee in huis, maar alleen zakjes gemberthee met lemon. Lekker. Met een pepertje.

De peper prikkelde blijkbaar ook mijn creatieve geest toen ik weer thuis was. Een stukje biologische gember van 0,60 eurocent sneed ik in plakjes en prikte ze op van die leuke prikkers met krul die zo lekker aan je mok blijven hangen.
Daarna zette ik een pot thee voor mezelf en gebruikte het stokje ook in mijn glas en dronk door de middag mijn theepot leeg. De andere prikkers gingen in een diepvrieszak met prikker en al en zo heb ik verse gemberthee onder handbereik. Super handig bleek die week daarop toen ik een andere vriendin op de thee kreeg die vroeg ‘heb je gemberthee?’

Het vier seizoenen kaakje dopen in de thee is ook lekker en leuk.

Sowieso is plakjes gember in je vriezer (zakje) echt handig bij het maken van eenpans maaltijden en soepen.. 2 a 3 stuks erbij en je hebt geen peper nodig.
Gember is een echte smaakversterker.

Er zijn wel ..25 soorten munt met een uitgebreide uitleg onder deze link.


23 thoughts on “Koppie hete groene thee

 1. Ik ben een verstokte anti-theeër. Vanaf mijn vroegste kindertijd vond ik thee uitgesproken vies. Nu drink ik het heel soms uit beleefdheid maar ik blijf er niets aan vinden.
  Nee, geef mij maar koffie! Zwart, heet, sterk en zonder gember!
  En laat mijn nieuwe schoonzusje nu thee-sommelier zijn…?

  1. hahaha Jij boffen met zo’n schoonzusje die de echte trucjes kent. zie de mogelijkheden graag tegemoet.
   Voor mij de koffie graag met opgeschuimde halfvolle houdbare melk en espresso in de ochtend en soms nog 1 en verder ben ik van de thee en leut ook wel..

 2. Wat een goede tip, Marjanne! Ik haalde toevallig gisteren een verfrommeld restje gember uit het mandje op het aanrecht…. Ik ga ze zeker invriezen, top!
  En ach, waar anders dan bij een strandterras heb je zo’n heerlijke ambiance… Dan is voor die keer de 5 euro misschien wel een koopie. De kunst van het genieten heb je!

  1. Handige tips.. Ik heb er meer :-) deel ze graag. Jij lekker aan de plakjes ingevroren gember. Plat in een zakje invriezen blijven ze niet aan elkaar plakken. Geniet koppies thee, zelfs voor 5 euro.

 3. Het is verrassend lekker, die verse gember in de thee! En dankzij jouw blog zie ik de oplossing voor de losse schijfjes: de prikker. Dat ik daar niet zelf opgekomen ben, wat dom.
  Ik doe er zelf ook een klein drupje honing bij. Proost!

 4. Leuk thee-blog heb je geschreven ?
  Ik dronk, voordat ik 10 kilo kwijt was, voorheen rooibosthee. Maar door het lijnen en nu nog steeds, groene thee citroen.
  Als ik verkouden ben dan doe ik er gember en honing bij in. Verse munt thee drink ik meestal op een terras. Ik heb ook altijd gember in de vriezer. Geschild aan één stuk en die gebruik ik tijdens het eten bereiden. Ik haal het stukje uit de vriezer, rasp het in het eten en leg het weer bevroren terug.
  Ook heb ik altijd gember in de koelkast afgesloten in een zakje. Blijft best lang goed. Die gebruik ik in een smoothie.
  Gember is gezond. We zijn goed bezig Marjanne ??

  1. Mooi dat we dit hebben uitgevonden. Alleen, hoezo schil jij de gember? raspen daar had ik nooit aangedacht.. lijkt wel handig.
   Dat we maar veel op terrassen met goedkopere thee mogen verblijven komende lente en zomer.. Op jouw gezondheid!!!

   1. Ja het velletje om de gember schil ik er altijd af. Ik zie het de tv koks ook altijd doen. Of je moet het goed afboenen of wassen maar ik haal het eraf.

    Ja mee eens, de thee mag wel goedkoper op terrassen.
    Dankjewel en ook op jouw gezondheid.

 5. Leuke blog over de gemberthee. Ik drink het niet omdat ik niet van gember hou. Wel rooibosthee en groen thee en kamillethee heb ik ook in huis. 2 bekers thee per dag en verder drink ik koffie. Kamillethee drink ik als ik last van maag of darmen heb en dat helpt !

  1. Oja, Kamillethee bestaat ook nog, dat drink ik dus nooit, wel koude thee gebruikt om te spoelen bij keelpijn. Oh grappig, twee bekers per dag. Ik doe maar wat en zou het niet weten. Dank je.

 6. Ik drink zelden thee, kokend water met zo’n bos onkruid vind ik sowieso niks. Ouderwetse Earl Gray soms, groene thee vind ik ronduit vies. Rooibos (geen thee) soms. Liever koffie of gewoon koud kraanwater ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.