“Liefde, het is liefde, dat is het Marjan!’

Nog steeds ben ik zwaar onder de indruk van de docu Wild Wild Country over Bhagwan en zijn volgelingen. Wat liefde leek werd een thriller. De teloorgang van hoop.

Tussen de afleveringen door heb ik mijn nieuwsgierigheid bedwongen om op Wikipedia te gaan kijken; ‘hoe zat het ook alweer’ zocht ik terug via google pas na de zesde aflevering. Ondertussen was ik wel in mijn eigen brein opzoek naar; Hoe zat het ook al weer bij mezelf in die jaren tachtig? Wat wist ik en vond ik daar nou van, over Bhagwan en een sekte? Een dierbare vriend ging naar India. Bizar.

De docu. is opgebouwd uit interviews en goed knip- en plakwerk, met originele beelden van toen en opgenomen in een langzaam jaren tachtig tempo, wat eerst leek te storen. Later in de docu. ging het voor mijn hersenen soms nog te snel om de informatie te verwerken, het stond zover van mij af. Na elke aflevering, die een uur duurt, bleef ik verbaasd en vol respect voor hen die hun verhaal vertellen over de rol naast Osho. .

‘Dare to be different!’

Ondertussen in Leiden 
We waren het rood en groen is boerenfatsoen tijdperk net te boven, sowieso werd het straatbeeld eind 70s en in the 80s zeker kleurrijker. De roze en rood gekleurde mensen op straat en van die witte kralen kettingen om hun nek, herkende je van verre.

Ik begreep niks van die vriend die Rasjneeshees werd. Hij kon toch goed nadenken en ik zei dat kinderlijk naïef tegen hem. Hij vroeg of ik met hem meeging naar India, en ik wilde weten, waarom ik?
Hij; “Liefde, het is liefde, dat is het Marjan!’

Dat zal dan wel want wat wist ik over liefde, ca. twintig jaar oud, maar ik ging niet mee!

Worship als werkwoord pikte ik 1981 op uit een documentaire over de Rajneeshees, bij de VPRO op tv. Ik ging worshippen gebruiken in mijn spreektaal en in actie komen om mezelf aan te jagen als iets echt moest gebeuren waar ik geen zin in had. De gewone dagelijkse dingen doen, bed opmaken, boodschappen doen, toilet en badkamer schoonmaken.
Worshippen heeft mij geholpen om mijn verantwoordelijkheden op te pakken, doen wat er gedaan moet worden! Worship blijkt op google een goddelijke betekenis te hebben.

Nooit las ik een van de 600 titels die zijn uitgebracht door Bhagwan / Osho, als je de beelden ziet lijkt hij niets zelf te hebben geschreven, want wanneer dan?

Bhagwan lijkt wel de uitvinder van De grote zwarte contactlenzen.

Een wijze les van toentertijd in the seventies:
Als je ging winkelen in Amsterdam of ik daar logeerde bij een nichtje kregen we dit steeds mee als steun; “Laat je niet in Amsterdam – want daar gebeurde het – aanspreken door hen die anders waren gekleed dan jezelf.”  “Ga nooit zomaar huilen op straat, want je weet nooit ….van wie je een arm om je heen krijgt’ ‘Je ziet je familie nooit meer, je wordt uitgebuit en alles wat je verdient moet je afgeven’.

‘De weke van geest zijn het makkelijkst te slachtofferen’.

Mijn KIJKTip op Netflix “Wild Wild Country”
(https://www.netflix.com/title/80145240?source=applesearch)

Als je geen Netflix hebt, kan je wel gratis een maand kijken.. nee, ik heb geen aandelen ;-)

klik >> Een mooi interview met Hasan oud sanyassin van Bhagwan in de Leeuwardercourant. 

17 thoughts on ““Liefde, het is liefde, dat is het Marjan!’

 1. Herkenbaar. Wij werden gewaarschuwd voor de bloemenmeisjes toen we destijds via Atlanta naar Florida vlogen. Die spraken tieners en twintigers aan met de bedoeling ze in een sekte te lokken. Welke weet ik niet meer.

   1. Met mijn vriend (later mijn man). Zijn ouders woonden destijds in Florida, schoonmoeder was ook degene die waarschuwde. Het gebeurde vooral op grote luchthavens waar jongeren uit Europa aankwamen. Wij hebben ze niet gezien.

 2. Ik herinner me het ook nog goed, uit die jaren. Mijn middelbare schooltijd. Een dorps- en schoolgenoot ging ineens ook bij de Baghwan. Hij werd steeds verwarder en heeft uiteindelijk suïcide gepleegd.
  Het had iets mystieks. Ik moet bekennen, dat ik ooit een lp van ze kocht. Omdat ze zo vreselijk liefdevol waren….nu weet je wel beter.

  1. Het was zichtbaar een nieuwe vorm van je uiten. Niet een geloof van katholiek, protestant of gereformeerd.. een ommekeer in ons denken. Dat schoolgenoot daar zijn pad niet kon vinden is jammerlijk en verdrietig.

   LP .. ja, dat is wat voor jou, ken het niet. Tot de ontdekking komen dat liefde wel kan, maar dat er grenzen zijn .. zo menselijk ook!

 3. Je hebt je er goed in verdiept, in ieder geval goed genoeg om er een interessant blog over te schrijven en mij ervan méér kennis te geven dan ik ooit geweten heb.
  Het enige waar ik me van bewust was, was de kleding. Eigenlijk vond ik het geen kleding maar raar gekleurde lappen, in mijn tiener tijd.

  1. Het leken lappen in mijn herinnering .. in deze docu zie je een winkel en een wasserij vol kleding alleen met deze kleuren. Rood geeft af in de was en dan zag je dat niet ;-) zoiets?
   Was me heel niet bewust dat ik iets toe kon voegen ;-) Dus, super dank voor je reactie.

 4. (geschreven door @IngaMaitri en door mij hier geplaatst)

  He Marjanne, dank voor je blog. Ben het helemaal eens dat wild wild country schokkend is!!! Maar ook: alleen in deel 1 iets over Osho’s gedachtegoed, dat nog steeds actueel is. Waarom anders werden intellectuelen ertoe aangetrokken? De docu laat de zwartste blz. vd Osho geschiedenis zien.

  Er valt nog zoooveel meer te vertellen. Dit hoofdstuk vd geschiedenis was zwart en ontspoort. Maar ook heeft de Osho beweging veel schoonheid voortgebracht, nog op veel plekken te vinden, zeker in ook Amsterdam. Tip: lees toch eens ee boek van Osho die zijn de moeite waard en ook in de bieb verkrijgbaar. Overigens; Hij schreef ze niet. Het zijn verslagen van zijn ’talks’ die hij spontaan hield. Ook die zijn de moeite waard en nog beluisterbaar. Mooi dat je het ‘worshipppen’ oppakte!

  De docu toonde idd ’t gevaar aan van een sektarische beweging. Sannyasins zijn na de horror in Oregon heel erg geschrokken. Een groot aantal is er uitgestapt. Ook zijn er aanpassingen in de structureren gekomen om te voorkomen dat zoiets zich zou herhalen. Wat heeft gewerkt.

  Inga:
  ‘No act of kindness,
  however small,
  is ever wasted’

  1. Merci voor je uitgebreide reactie, ga h’m met knippen en plakken op m’n blog zetten of wil je dat zelf doen, dan kan ik jouw reactie over een tijdje teruglezen en de boek/leestip oppakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.