#WOT deel 12: Fietsen

Om half één stapte ik op mijn fiets met m’n zonnebril op en m’n winterjas aan. Op standje drie, dat is de maximale trapondersteuning, fietste ik vijf en halve kilometer rond. Met een buitentemperatuur van 10 graden op het Maximapark. Dat was weer fijn om te doen. Ik kan het nog, fietsen. Mijn evenwicht is blijkbaar niet voelbaar verstoord door die operaties.

Er is altijd wel iets te beleven en te ontdekken op ’t Lint. Dit weer nodigt uit om naar buiten te gaan, zo kwam ik onderweg veel wandelaars alleen of samen tegen. De skeelers en  veel fietsers. Het is ook een mooie wandelroute voor jonge ouders en ouderen met of zonder klein-kids.
Alleen het ruiterpad lag er verlaten bij. Ik reed daar heerlijk over het asfalt en keek mijn ogen uit. Het is lente!

FIETSEN ~ 1) Buitenactiviteit 2) Hobby 3) Karren 4) Lichaamsbeweging 5) Lichaamsoefening 6) Manier van reizen 7) Peddelen 8) Presteren 9) Pedaleren 10) Rijden 11) Rijden op de fiets 12) Sport of spel 13) Sport 14) Sportieve activiteit 15) Sporten 16) Trappen 17) Tak van sport 18) Wielrijden 19) Wijze van verplaatsen 20) Wijze van vervoer

IMG_3380Ik kocht mijn eerste fiets met trapondersteuning in 2009 toen we nog in Harmelen woonden. De fietsenmaker en zijn vrouw gaven mij de tip om eens een proefrit op een E-bike te maken toen ze hoorden over FSHD mijn spierziekte. Ontelbaar aantal fietsen hebben wij bij hen gekocht en laten herstellen. Vanwege vandalisme en gewoon gebruik en na diefstal kwamen we vaak bij hen. Dus was het logisch dat ik hun tip en wijze raad opvolgde, om eens zo’n fiets uit te proberen. Na ca. 500 meter fietsen, was ik al verkocht… Ik kwam vooruit. Ik voelde de wind weer in mijn haren, de regen over mijn gezicht. Het gras weer te kunnen zien en niet door een autoruit, daar werd ik blij van. Het hooi en gieren weer te ruiken, druppels aan mijn neus te voelen.
Wat een vrijheid. Ook heerlijk om eens te horen: “kan het ook wat rustiger?”

Toen mijn blauwe elektrische fiets werd gestolen, nou ja, ontvreemd omdat de sleutels er nog in zaten, kocht ik een week later een nieuwe fiets. Een zwarte Sparta werd het en niet bij de plaatselijke fietsenmaker in De Meern waar voor een proefrit moest worden betaald. Dus terug naar Harmelen; “Hey, hallo willen jullie koffie?” meer dan welkom waren wij daar wederom.
Fietsen is heerlijk om te doen en zij waren weer blij met onze keuze en aankoop.

Zolang het mogelijk is, zal ik mijn fiets gebruiken en er zuinig op zijn. Elke keer als ik mijn fiets zie en/of er op zit geniet ik daarvan. 

Het #W(rite)O(n)T(hursday)-woord van deze week is bedacht door Martha Pelkman.

8 thoughts on “#WOT deel 12: Fietsen

 1. Joehoe, wat heerlijk. Het was nog wel koud, maar de zon scheen volop vandaag en wie doet je dan wat. Ook ik heb een fiets met trapondersteuning. Gekocht in 2012 onder veel spottende opmerkingen dat dat op mijn leeftijd toch echt not done was. Maar wonende in Maarssenbroek moet je wel alijd tegen twee hoge bruggen opfietsen. De een om over de A2 heen te komen en de ander om over het Amsterdam Rijnkanaal te komen en niet erin :) . Ik vond het beide kanten steeds een brug te ver en pakte dan maar liever de auto. En zeker na de radiotherapie was ik moe moe moe. En toen waren we een weekend naar Ameland en had manlief e-bikes gehuurd. Gewoon om eens te proberen. Wat een openbaring. We hebben als twee pubers over het eiland gecrossed, buiten dijks tegen de wind in. We waren de enigen, de rest deed alleen “wind in de rug”. Ik herken als ik dit schrijf weer dat geluksgevoel van toen.
  Met m’n Kreidler doe ik die bruggen fluitend. Manlief iets minder fluitend er achter aan op een gewone fiets…

  Hoe goed om te horen dat ook jij die eerste zon kilometers weer hebt kunnen maken. xxx

  1. Oh heerlijk Ella, tja.. van die zeventigers die dapper zeggen: “ik kan het nog op een gewone fiets”
   Ja joh, moet je doen! Die zelfs geen proefrit willen maken en niet ervaren hoe fijn fietsen dus kan zijn op een E-bike. Ik ben er blij mee en jij ook en ik ken nog meer vrienden die ook zich zelf hebben verwend, want dat is het!
   Gebruik je energie maar lekker ergens anders voor; met dit weer achter in de tuin op je nieuwe loungeset bv. een roseetje drinken.. kost ook energie, pfft ♥

  1. Thx. Irene, probeer eens een proefritje… lachen en fietsen tegelijk gaat op een Ebike nog beter. Ik ben benieuwd naar jouw ervaring, als een jonge gezonde blom? Het is er weer voor!

 2. Ook ik heb het E-biken ontdekt. Eerste fiets heb ik helaas moeten inruilen. De instap was te hoog. Nu een met een lagere instap. Gelukkig was mijn fietsenhandelaar in Vleuten zo lief om zonder kosten mijn fiets om te ruilen voor een andere hele nieuwe fiets. Inderdaad het is heerlijk om te fietsen zonder te veel druk op je spieren. Maar vooral om weer naar buiten te kunnen. Mijn man is ook om en samen fietsen we en ontdekken wat een mooie fietspaden we hebben rondom ons mooie dorp Vleuten.

  1. Fijn Marianne, ook voor jouw knieën en spieren en leeftijd ;-) Heerlijk om samen hier in de omgeving te fietsen. Je weet waar ik woon. Grappig dat de overstap van een gewone fiets naar een Ebike al zoveel motivatie nodig heeft zelfs bij je partner.
   F. kan mij op zijn gewone fiets prima bijhouden. Dat heeft meer met mijn tempo te maken dan met zijn conditie, haha

 3. Wat heerlijk voor jou, dat fietsen! Ontmoeting met de natuur. De wind door die mooie krullen.
  En wat een prettige en gezellige fietsenmeneer :)

  1. haha Ingrid, nou de schrik van het dorp.. Deal is a deal, zoals een fiets een fiets is, hopen er nooit meer te komen, onze fietsen zijn goed genoeg voor de komende dertig jaar ;-) .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.