Joystick in Blijdorp

Vier met ons het geluk, de liefde en het leven
Dat staat op de uitnodiging die ik uit een grote enveloppe haalde in september 2013. Dus voorpret. En niet zomaar een feestje maar een heus feest in Blijdorp!
Vrienden, familie met kinderen en kleinkinderen zijn uitgenodigd en zo wordt het een Groot Feest met ca. 250 mensen. Whow, wat leuk!

Trouwens wat een mooie locatie om met jong en oud een feest te vieren.. Wat een grootste voorbereiding… Plezier en Succes! We werden blij van de mooie uitnodiging en de reminders die later in het jaar volgden. Want er is zo goed over nagedacht tot in het detail klopte HET, de uitnodiging en het feest!

2014.
21 juni  Blijdorp
FEEST!
40 jr. getrouwd
Beiden 60 jr. in 2014

In tweede instantie kreeg ik de Schrik in mijn benen nadat ik de poster had opgehangen in de woonkamer. Want hoe ga ik dat met mijn lijf doen? Hoe gaat het met mijn evenwicht? Hoe kan ik mijn energie verdelen? Ik heb het er lastig mee want ik kan de progressie van mijn spierziekte niet inschatten.
Ik leef zoveel mogelijk bij de dag. Bij de week.. wij samen doen dat. Nu goed nadenken; Als ik de hele dag wil meebeleven, zal ik dat in mijn rolstoel met joystick moeten doen. Ik zie er tegen die afhankelijkheid op.

Het is niet mijn dagelijkse bezigheid om mezelf op deze manier verplaatsen.

Ondertussen denk ik;  Ach. Het is nog zover weg. Denk in het nu. Als nu het feestje zou zijn.. dan zou ik het wel redden. Maar volgend jaar? over tien maanden is het pas zaterdag 21 juni.

Zet hulpmiddelen in als je er nog niet helemaal afhankelijk van bent, is mijn leus tenslotte.. pfft.

Een heuse website is er aangemaakt met een gastenboek en een jukebox waarin je jouw favoriete nummer, wat je aan het bruidspaar doet denken, kan toevoegen.
Muzzziek verbindt! De voor ons benodigde nummers worden toegevoegd.
Een @uiz.
Foto’s van Toen.
Foto’s van NU.
Op de website zijn er links te vinden.
De trouwdag is op 18 april en werd gevierd in Paarl Zuid-Afrika.
De verlovingsdag #Blijdorp wordt toegevoegd.
We wachten op de definitieve versie van deze film.
En de trailer op Vimeo is werkelijk… WHAJOO… wat een trailer

Dat belooft nog wat als Blijdorp wordt toegevoegd!

De dag van het feest 21 juni komt naderbij ook voor mij. Tjee.. we gaan uiteindelijk toch met z’n twee. Nou nee niet samen want tweehonderdvijftig namen staan op de gastenlijst en ik als enige in een rolstoel. De dagen voor het FEEST moet ik mijn fysieke activiteiten beperken om energie te sparen. In de rolstoel met joystick feestvieren. “Ojee!”

Positief blijven en omdenken en ik maak van mijn zwakte mijn kracht.

Blijdrop, Nhi Lihn, olifant,, KIK Feestje blog overhaar, trouwerij, rolstoel, vrienden, beessies, rood,

Van Martijn Rietveld, ontwerper van deze feestsite en uitnodigingen ontvang ik het logo op mijn verzoek, want onder het oog van allemaal *vrienden van vrienden ga ik die dag op het FEEST doorbrengen in mijn rolstoel.

Ik word nerveus van het idee…  Zie er tegenop en praat mezelf moed in: *Stap erover heen, koop rode ballonnen. Rood lint. *Maak van je zwakte je kracht” Ik zeg het keer op keer tegen mezelf. Dan maar mijn rolstoel leuker maken, dat dan maar. Actief bezig zijn met mijn fysieke beperking en zorgen voor rode details; het kleurthema van die dag.

En zorgen dat in ieder geval mijn haar goed zit!

Via @AnneLab3 beland ik bij De Drukkerij van De Toppers: Gerard Joling, Gordon, Rene Froger  #Hilarisch. Ik liet daar kussenslopen met het olifanten logo bedrukken. Eigenaar Nadeem (CEO vn Choolifashion heeft mij servicegericht goed geholpen. Normaal wordt daar alleen kleding bedrukt voor de zakelijke markt en in een grote oplage en nu dus voor mij vier kussenslopen.

Mijn rolstoel versierde ik met beessies en ballonnen en die kussenslopen. Natuurlijk val ik dan op!? JA!
Nou, ik wil niet, maar de rolstoel moet gezien worden! Blijdrop, Nhi Lihn, Feestje blog overhaar, trouwerij, rolstoel, vrienden, beessies, rood,

Ik werd bij het drukproces verder geholpen door medewerkster Mariska. Zij bekeek me van top tot teen en vroeg: “hoezo gebruikt u een rolstoel u staat en loopt toch nog?”

Ik gaf haar een korte heldere uitleg over het hebben van een spierziekte; Niet iedereen die in een rolstoel zit is verlamd.. Als je heel hard en of lang hebt gerend, hoe voel jij je dan?… Dat gevoel heb ik al in mijn spieren als ik ’s ochtends wakker word want ik heb minder gezonde spieren. Daardoor mis ik ook kracht in mijn benen en ben ik instabieler. Daardoor kan ik minder ver lopen. Die rolstoel helpt me meer te zien en te kunnen beleven en in beweging te blijven.

Yeah, ik kreeg een oranje shirt uit de Gerard Jolingwebshop mee, alleen paste ik het T-shirt jammer genoeg niet. Zo klein kan ik mezelf echt niet maken. Wel bedankte ik de Volvo-meneer die een stapel van die shirts ophaalde voor zijn relaties waarmee hij in het PSV stadion naar een optreden van Guus Meeuwis zou gaan. Daar zouden ook de voetbalschermen worden aangezet vanwege het WK-voetballen.

Zodoende kwamen ook hier de beessies weer tevoorschijn en kon ik de rode en de witte beessies voor mijn wielen gebruiken.
Daley Blind (speler van het NL-elftal in Brazilië) liked deze foto op Instagram, grappig.

beessies

Dan is het 21 juni 2014 en de dag van het FEEST.
Bij de ingang van Blijdorp konden we ons melden en ontvingen een linnen tas en een zeer goede route-tijdsplanning met een button met de olifant erop en konden we onder het aquarium door naar de Haaienzaal.
Onderweg zagen we bekenden. … HOI werd er gezegd, meer niet. Opvallend. Ik word niet gekust en er werd geen hand geschud nog geen aai over mijn bol. Ook voor hen is het dus wennen,  Marjanne in een rolstoel.

Geruststelling voor iedereen: Ook ik weet niet goed hoe ik / wij hiermee om moeten gaan, moest ik er nou achteraan rollen?
Het is allemaal zo een onhandige situatie: ik kijk naar iedereen zijn/haar kruis of Buik! Dat is raar en zeker als dat kruis van een bekende is.
Voor F. is het ook bijzonder; moet hij nou sociaal doen en met anderen meelopen of naast mij blijven lopen?

De nieuwe weg zoeken begon hier!

Aangekomen in de Haaienzaal zagen we gelukkig het Bruidspaar die we al negen maanden niet live hadden gezien. Enthousiaste begroeting en mijn Joystick werd lachend herkend. We werden blij om elkaar te zien en te huggen. #GenietHet

Ik krijg te horen dat ik dapper ben, stoer, maar vooral creatief en wat gaaf dat je het zo aanpakt. In de Haaienzaal stond mijn rolstoel naast de haringkar. Versierd. joystisck

Die Joystick is een mooie ijsbreker. Ik zag meer bekenden een weg zoeken in het contact maken met mij, zij bleken ook onhandig over het feit dat mijn beperking zichtbaar is.

Geloof me, er waren echt heel veel mensen op het feest die een beperking hebben en een hulpmiddel zoals een bril, kunstgebit, een beugel-BH, gehoorapparaat, blijkbaar geaccepteerde hulpmiddelen.

Mijn joystick was een kurk van de Biologische Avondale wijn, de favoriete wijn van het bruidspaar, uit Paarl. Wij hadden nog twee kurken, het zijn vakantiesouvenirs uit 2008 en nu Mijn Joystick!!

Het wordt tijd dat we een nieuwe kurk gaan halen.

Loombandjes
is De Hit van zomer 2014. Ik plaatste een #dtv durf te vragen op twitter.. ‘Wie zou voor mij…dit kunnen maken?’ via @Liekelamb ontving ik 4 loombandjes in de perfecte kleur van de uitnodiging en met wel een hele lieve brief van de maakster, dochter Alessandra 8 jr.
Armbandjes voor het bruidspaar en hun 2 kleindochters, konden alle vier dezelfde armband om.  Het was ons persoonlijke cadeau aan hun en ze zijn er blij mee!

IMG_6343

FEEST in BLIJdorp.
De hele dag draaide de Spotify muziek als Jukebox op de achtergrond mee.

In het kader kies een hulpmiddel liep ik binnen los en ging ik in m’n rolstoel de dierentuin in. Wat wel een heel handige keus was, want ik heb in de dierentuin alles kunnen zien. Mee gerold. Alhoewel. Ik vind het Doodeng bij heuveltjes af. Bang dat ik om zou kiepen. Alles rolde gelukkig de goede kant op. Praktische ondersteuning. Samen komen we steeds verder!

Op de uitnodiging stond ook:
*We zijn gelukkige mensen,
 omdat geven leuk is en ontvangen ook *Geef eens iemand waar je normaal niets aan geeft. Bos bloemen oid. en vertel over de achtergrond van het cadeau.

Feestvieren en delen. Wij deden dat op onze manier!

Een spaarolifant zal er die dag staan. Uitleg over wat er met de opbrengst gaat gebeuren, wordt op De dag kenbaar gemaakt:

Het grootse cadeau is dat het olifantje Nhi Lihn wat 2013 werd geboren in Blijdorp is geadopteerd door de familie. Hoe mooi is dat?! Wat een verrassing, wat een prachtige onthulling; Het was het meest ontroerende moment aan deze dag  !IMG_6481 2

Als cadeau ontving het Bruidspaar een pootafdruk van Nhi Lihn in gips geschonken door de directeur van BLIJdorp. In de middag gingen we met elkaar de dierentuin in en zouden gaan kijken hoe Nhi Lihn een badbeurt zou krijgen. Ik zag het niet. Te laat. Te druk.  Veel gezelligheid onderweg.  Bijpraten.  IJsje.  Achter de schermen in het olifantenhok kijken.  Met z’n allen op de foto!   Plezier en toekomst-gesprekken wisselden elkaar af.   Wat een blije mensen om ons heen.

Weer terug in de zaal met een glas champagne in de hand. PROOST! kregen we aansluitend hun levensloop-foto’s en videobeelden te zien… Prachtig!   Ontroerend.   BLIJ.   De hele dag waren ook de smaakpapillen verwend.   De meest heerlijke happen werden geserveerd… broodjes, toetjes, groenten, soep, bitterballen en haring.

Rode- witte- rosé- Avondale -wijn werd erbij gedronken. Fijn Spul is dat toch. Met vrienden van.. Het was een heel gezellige dag. We genoten van de clown en de mooie verhalen. Plezier. Genoten van de Feest Varkens/Olifanten.
Blije Mensen om ons heen. Het personeel had het ook zichtbaar naar hun zin.

foto 2 Het FEEST werd muzikaal afgesloten met een optreden van The KIK  vrolijke muziek met een Rotterdamse tongval. Mooie verlichting en allemaal uitvergrote trouwfoto’s aan de wand. Blije kinderen met lef, stonden op het podium en speelden mee met Dave Von Raven als leadzanger. Een echte Entertainer. Wat een band.

Wat een mooi einde van een prachtdag. Dankbaarheid was voelbaar en er werden bloemen uitgedeeld. Met schorre stemmen en moeie voeten, namen we afscheid van elkaar. Allemaal blije gezichten om ons heen.
Jullie Bedankt! 

De versierde rolstoel gaf veel bekijks. Bij het afscheid nemen werd me Veel sterkte gewenst. Doe rustig aan. “Dank, ik kan niet anders”. Wel heel lief. De kussenslopen hangen nu te drogen. Ik geef ze binnenkort aan het bruidspaar, voor een volgend feestje? Een vlag? Een poetslap? Gegeven cadeau’s …. je hebt er niets meer over te zeggen. Moe, hondsmoe, was iedereen! Ondanks de energie bespaarder cq. mijn Rolstoel was ik ook versleten.

Ja, ik kan het niet allemaal meer beleven zonder wielen. Nu weet iedereen het! Dat is niet erg.  Wel onwennig.  Weer een stap in mijn aangepaste afhankelijkheid!
Wel met een hele toffe Joystick… die erop blijft… ProosT.

Bedankt lieve vrienden, dat we bij dit grootse feest aanwezig mochten zijn!
Wij hebben genoten!

We lopen / of rollen graag met jullie verder door het leven heen.

Bedankt voor de vlekkeloze verwennerij…
BAIE DANKIE!
ProosT!
Wij vieren Het Leven en De Liefde graag mee, Liefz

10 thoughts on “Joystick in Blijdorp

 1. Mooi en leuk verhaal Marjanne! Ik geloof dat ik de boosdoener was als kletspartner waardoor we het wassen van de olifantjes hebben gemist. Maar het was wel gezellig ;-) Tot de volgende keer! Veel liefs Vera

  1. Dankje Vera, Ja, jij was dat! Die gezellig keuvelend met mij door het park ging… bij Nhi Lihn was ik je ineens kwijt. En nu ben je hier weer.. leuk. Wat een Feest he? Dankje! Liefs ook aan Joost.

 2. Kus! Je verhaal raakt me en maakt me sprakeloos. Je doet het allemaal toch maar, al valt het niet mee. Ik vind je een kanjer.

  1. Helen, voorlopig kan ik nog steeds op de fiets of met de auto naar jou toe. Ik weet waar jouw bed staat. Ik hoop dat je alweer wat tekst hebt? En je kunt mij nog steeds tot je dikke vriendinnen blijven rekenen. Ik weet! Kus!

 3. Ik kan niet anders dan een diepe buiging maken voor jouw kracht, levensvreugde en doorzettingsvermogen. Dank je wel voor dit uitgebreide delen. Voorbeeld. Voor mij.

 4. Dapper om zo in het diepe te springen!
  En heerlijk dat het zo’n mooie dag werd., ondanks ieders beperkingen.
  Omdenken is een levenskunst en jij beheerst die.
  Respect!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.