Joystick in Blijdorp

Blijdorp feest, vier met ons het geluk, de liefde en het leven

Vier met ons het geluk, de liefde en het leven,vier met ons het geluk, de liefde en het leven.
Dat staat er op een uitnodiging die ik uit een grote enveloppe haalde. Het is nu september 2013; Voorpret. Niet zomaar een feestje, maar een Feest in Blijdorp! Ook de klein-kinderen van vrienden en kinderen zijn uitgenodigd en zo wordt het een Groot Feest met ca. 250 mensen. Whow, wat leuk! en de datum gaat m’n agenda in.

Wat een mooie locatie om met jong en oud een feest te vieren.. Wat een grootste voorbereiding… Plezier en Succes! Het is leuk om naar uit te kijken?!
We werden blij van de mooie uitnodiging en de reminders die later in het jaar volgen, want er is zo goed over nagedacht, tot in het detail klopt het, de uitnodiging en het feest!

In 2014;
21 juni  Blijdorp
FEEST!
40 jr. getrouwd
Beiden 60 jr. in 2014

In tweede instantie kreeg ik de Schrik in mijn benen, nadat ik de poster had opgehangen, want hoe ga ik dat met mijn lijf doen, hoe gaat het met mijn evenwicht? Hoe kan ik mijn energie verdelen? Ik heb het er lastig mee, want ik kan de progressie van mijn spierziekte niet inschatten. Ik leef zoveel mogelijk bij de dag. Bij de week.. wij samen doen dat. Nu ik nog goed nadenken.. Als ik de hele dag wil meebeleven, zal ik dat in mijn rolstoel met joystick moeten doen. Ik zie er tegenop. tegen die afhankelijkheid. Het is niet mijn dagelijkse bezigheid om mezelf op deze manier verplaatsen.
Ondertussen denk ik;  Ach. Het is nog zover weg. Denk in het nu. Als nu het feestje zou zijn.. dan zou ik het wel redden. Maar volgend jaar? over tien maanden is het pas zaterdag 21 juni. Zet hulpmiddelen in als je er nog niet helemaal afhankelijk van bent, is mijn leus tenslotte.. pfft.

IMG_4408Een heuse website is er aangemaakt met een gastenboek en een jukebox waarin je jouw favoriete nummer, wat je aan het bruidspaar doet denken, kan toevoegen. Muzzziek verbindt! Wij voegen natuurlijk ook de nodige nummers toe.
Een @uiz. Foto’s van Toen. Foto’s van NU. Op de website zijn er links te vinden. De trouwdag is op 18 april en werd gevierd in Paarl, Zuid-Afrika. De verlovingsdag #Blijdorp wordt toegevoegd. We wachten op de definitieve versie van deze film. De trailer op Vimeo is werkelijk… WHAJOO… wat een trailer! dat belooft nog wat als Blijdorp wordt toegevoegd.

De dag, 21 juni komt naderbij ook voor mij. Tjee.. we gaan uiteindelijk toch met z’n twee, dat is wel jammer. Nou nee; Tweehonderdvijftig en ik als enige in een rolstoel. De dagen voor het FEEST mijn fysieke activiteiten beperken.
In de rolstoel met joystick feestvieren. “Ojee!” Positief blijven, omdenken en ik maak van mijn zwakte mijn kracht.
Van Martijn Rietveld, ontwerper van deze feestsite en uitnodigingen, ontvang ik het logo op mijn verzoek. Onder het oog van allemaal *vrienden van Vrienden ga ik die dag op het FEEST doorbrengen in mijn rolstoel.

Ik word zo nerveus van het idee…  Zie er tegenop en praat mezelf moet in: *Stap erover heen. Rode ballonnen. Rood lint. *maak van je zwakte je kracht. Ik zeg het keer op keer tegen mezelf. Dan maar mijn rolstoel leuker maken, dat dan maar.
Actief bezig zijn met mijn fysieke beperking en zorgen voor rode details, want dat is het kleurthema van die dag. Zorgen dat in ieder geval mijn haar goed zit!

IMG_6441

Via @AnneLab3 beland ik bij De Drukkerij van De Toppers: Gerard Joling, Gordon, Rene Froger  #Hilarisch. Ik laat daar kussenslopen met het olifanten logo bedrukken en Nadeem (CEO vn Choolifashion) heeft mij goed geholpen. Een aanpassing volgt en het personeel wordt op de hoogte gebracht. Normaal wordt er alleen kleding bedrukt voor de zakelijke markt in een grotere oplage.
Ik versierde mijn rolstoel met die kussenslopen. Val ik dan op? JA! Niet ik, maar de rolstoel moet gezien worden!

Ik werd verder geholpen door Mariska. Zij keek naar mij.. en vroeg: “hoezo een rolstoel, u staat en loopt toch nog.” en ze bekeek me nogmaals van Top tot Teen. Ik gaf haar een korte heldere uitleg over mijn spierziekte; Niet iedereen die in een rolstoel zit is verlamd.. Als je heel hard en of lang hebt gerend, hoe voel jij je dan?… Dat gevoel heb ik al in mijn spieren als ik ’s ochtends wakker word, want ik heb minder gezonde spieren. Daardoor mis ik ook kracht in mijn benen en ben ik instabieler. Daardoor kan ik minder ver lopen. Die rolstoel helpt me meer te zien en te kunnen beleven.

Yeah, ik kreeg een oranje shirt uit de Gerard Jolingwebshop mee, alleen paste ik het T-shirt jammer genoeg niet. Zo klein kan ik mezelf echt niet maken. Wel bedankt Volvo-meneer, die een stapel van die shirts ophaalde voor zijn relaties waarmee hij in het PSV stadion naar een optreden van Guus Meeuwis zou gaan en waar ook de voetbalschermen worden aangezet. Vanwege de WK-voetballen kwamen ook hier de beessies weer tevoorschijn en zo kon ik de rode en de witte voor mijn wielen gebruiken.
Daley Blind (speler van het NL-elftal in Brazilië) liked deze foto op Instagram. 1-0.

beessies

Dan is het 21 juni en de dag van het FEEST.
Bij de ingang van Blijdorp konden we ons melden en ontvingen we in een linnentas, een zeer goede route-tijdsplanning en een button, gingen we op weg naar de Haaienzaal. Onderweg zagen we bekenden. Nou ja… HOI werd er gezegd. Opvallend, ik word niet gekust en er werd geen hand geschud, nog geen aai over mijn bol. Ook voor hen is het dus wennen, Marjanne in een rolstoel.

Geruststelling voor een ieder, ook ik weet niet goed hoe ik / wij hiermee om moesten gaan. Moest ik er nou achteraan rollen? Het is allemaal zo een onhandige situatie: ik kijk naar iedereen zijn/haar kruis of Buik! dat is raar als die van een bekende is. Voor DeMan is het ook bijzonder, moet hij nou sociaal doen en met anderen meelopen of naast mij blijven lopen? De nieuwe weg zoeken begon hier!

Aangekomen in de Haaienzaal, zagen we het Bruidspaar, die hadden we al negen maanden niet live gezien. Enthousiaste begroeting en mijn Joystick werd lachend herkend. (de kurk van de Avondale wijn) Blij om elkaar te zien en te huggen. #GenietHet  Ik krijg te horen dat ik dapper ben, stoer, maar vooral creatief en wat gaaf dat je het zo aanpakt. In de Haaienzaal staat mijn rolstoel naast de haringkar. Versierd. joystisck

Die Joystick is een mooie ijsbreker. Ik zie meer bekenden een weg zoeken in het contact maken met mij, zij zijn ook onhandig over het feit dat mijn beperking zichtbaar is. Geloof me er zijn echt heel veel mensen op het feest die een beperking hebben. En een hulpmiddel hebben; zoals een bril, een beugel-BH, gehoorapparaat. Dat zijn tot nu toe geaccepteerde hulpmiddelen.

Mijn joystick kreeg een kurk van de Biologische Avondale wijn, de favoriete wijn van het bruidspaar, uit Zuid-Afrika. Wij hadden nog twee kurken, het zijn vakantiesouvenirs uit 2008 en nu Mijn Joystick!!
Het wordt tijd dat we een nieuwe kurk gaan halen.

Loombandjes is De Hit van zomer 2014. Ik plaatste een #dtv durf te vragen op twitter.. ‘Wie zou voor mij…dit kunnen maken?’ via @Liekelamb ontving ik 4 loombandjes in de perfecte kleur met een hele lieve brief van de maakster, dochter Alessandra 8 jr. Voor het bruidspaar en hun 2 kleindochters, kunnen ze alle vier dezelfde armband om. Ons persoonlijke cadeau, ze zijn er blij mee.IMG_6343

FEEST in BLIJdorp. De hele dag draaide de Spotify Jukebox op de achtergrond. In het kader kies een hulpmiddel, liep ik binnen en ging ik in m’n rolstoel de dierentuin in. Wat wel een heel handige keus was, ik heb in de dierentuin alles kunnen zien.

Mee gerold. Alhoewel. Ik vind het Doodeng bij heuveltjes af. Bang dat ik omkiep. Alles rolde de goede kant op. Praktische ondersteuning. Samen komen we steeds verder.

Een cadeau? *We zijn gelukkige mensen, staat er op de uitnodiging, omdat geven leuk is en ontvangen ook. *Geef eens iemand waar je normaal niets aan geeft. Bos bloemen oid. en vertel over de achtergrond van het cadeau. Feestvieren en delen. Wij deden dat op onze manier.

Een spaarolifant zal er die dag staan. Uitleg over wat er met de opbrengst gaat gebeuren, wordt op De dag kenbaar gemaakt: Het grootse cadeau is dat het olifantje Nhi Lihn wat 2013 werd geboren in Blijdorp is geadopteerd door de familie. Hoe mooi is dat?! Wat een verrassing, wat een prachtige onthulling; Het was het meest ontroerende moment aan deze dag voor ons! IMG_6481 2Als cadeau ontving het Bruidspaar een pootafdruk van Nhi Lihn in gips geschonken door BLIJdorp. s‘ middags gingen we met elkaar de dierentuin in en keken we hoe Nhi Lihn een badbeurt zou krijgen. Ik zag het niet. Te laat. Te druk. Veel gezelligheid onderweg. Bijpraten. IJsje. Achter de schermen in het olifantenhok kijken. Met z’n allen op de foto!  Plezier en toekomst-gesprekken wisselden elkaar af. Wat een blije mensen om ons heen.

Met een glas champagne in de hand. PROOST! Kregen we aansluitend hun levensloop-foto’s en videobeelden te zien… Prachtig! Ontroerend. BLIJ. De hele dag waren ook de smaakpapillen verwend. De meest heerlijke happen werden geserveerd… broodjes, toetjes, groenten, soep, bitterballen en haring. Rode- witte- rosé- Avondale -wijn werd erbij gedronken. Fijn Spul is dat toch. Met vrienden van.. Het was een heel gezellige dag. Genoten van de clown en de mooie verhalen. Plezier. Genieten van de FeestVarkens/Olifanten. Blije Mensen om ons heen. Het personeel had het ook zichtbaar naar hun zin.

foto 2 Het FEEST werd muzikaal afgesloten met een optreden van The KIK  vrolijke muziek met een Rotterdamse tongval. Mooie verlichting en allemaal uitvergrote trouwfoto’s aan de wand. Blije kinderen met lef, stonden op het podium en speelden mee met Dave Von Raven als leadzanger. Een echte Entertainer. Wat een band.
Wat een mooi einde van een prachtdag. Dankbaarheid was voelbaar en er werden bloemen uitgedeeld. Met schorre stemmen en moeie voeten, namen we afscheid van elkaar. Allemaal blije gezichten om ons heen.
Jullie Bedankt! 

De versierde rolstoel gaf veel bekijks. Bij het afscheid nemen werd me Veel sterkte gewenst. Doe rustig aan. “Dank, ik kan niet anders”. Wel heel lief. De kussenslopen hangen nu te drogen. Ik geef ze binnenkort aan het bruidspaar, voor een volgend feestje? Een vlag? Een poetslap? Gegeven cadeau’s …. je hebt er niets meer over te zeggen. Moe, hondsmoe, was iedereen! Ondanks de energie bespaarder mijn Rolstoel, was ik ook versleten.

Ja, ik kan het niet allemaal meer beleven zonder wielen. Nu Weet iedereen het! Dat is niet erg. Wel onwennig. Weer een Stap in mijn aangepaste afhankelijkheid! Wel met een hele toffe Joystick… die erop blijft… ProosT.

Bedankt lieve vrienden, dat we bij dit grootse feest aanwezig mochten zijn!
Wij hebben genoten!

We lopen / of rollen graag met jullie verder door het leven heen.

Bedankt voor de vlekkeloze verwennerij…
BAIE DANKIE!
ProosT!
Wij vieren het Leven en De Liefde graag mee Liefzzzz

de kurken
Geluk #huphollandhup

 

 

 

10 comments

 1. Mooi en leuk verhaal Marjanne! Ik geloof dat ik de boosdoener was als kletspartner waardoor we het wassen van de olifantjes hebben gemist. Maar het was wel gezellig ;-) Tot de volgende keer! Veel liefs Vera

  1. Dankje Vera, Ja, jij was dat! Die gezellig keuvelend met mij door het park ging… bij Nhi Lihn was ik je ineens kwijt. En nu ben je hier weer.. leuk. Wat een Feest he? Dankje! Liefs ook aan Joost.

 2. Kus! Je verhaal raakt me en maakt me sprakeloos. Je doet het allemaal toch maar, al valt het niet mee. Ik vind je een kanjer.

  1. Helen, voorlopig kan ik nog steeds op de fiets of met de auto naar jou toe. Ik weet waar jouw bed staat. Ik hoop dat je alweer wat tekst hebt? En je kunt mij nog steeds tot je dikke vriendinnen blijven rekenen. Ik weet! Kus!

 3. Dapper om zo in het diepe te springen!
  En heerlijk dat het zo’n mooie dag werd., ondanks ieders beperkingen.
  Omdenken is een levenskunst en jij beheerst die.
  Respect!

Geef een reactie