Lopen als een pinquin

Hij kwam op hetzelfde moment aanlopen en stelde een vraag aan de man van het inname depot, daarna liep hij naar zijn auto om deze leeg te halen om zijn glasservies en meer af te geven. Het bleek een leuke ontmoeting bij de schuifdeur van de Emmaus, de tweedehandswinkel om de hoek….
Ik ben vaste klant bij dit depot en bracht een doos met overtollige huisraad en deze keer ook twee paar lage noren. Strak in het vet en al dertig jaar bewaard, in vetvrij papier, vintage en nog zo goed als nieuw. Al jaren zaten die schaatsen in de bijhorende doos met een pot zuurvrije vaseline en de beste schaatsbeschermers die er toen te koop waren. 

Loop als een pinguïn.
De kans dat ik val is met 99% verhoogd bij gladheid, zelfs als ik de houding aanneem van een pinguïn.  De horrorwinter deed haar entree en
 veel herinneringen aan de kou van de winter van 1997 toen de laatste Elfstedentocht werd gereden kwamen naar boven.

Het deed mij denken aan mijn ‘nieuwe schaatsen toen er ook een Elfstedentocht werd gereden in 1986. In die winter waar we met de schaatsen, schaatsbeschermers en een pak kranten in de auto naar De Kaag reden. Een schaatstocht langs de molens op De Kaagplas; De Molentocht van 1986!

Wij droegen de door mij gebreide truien en sjaals als bovenkleding en op de bovenbenen en onder de spijkerbroek ging een stapel kranten en de overige kranten deden het goed als zitje. Zo hield je je kont droog bij het aandoen van die dingen en je schaatsbeschermers hoefden niet mee op de tocht, die lagen er nog bij terugkomst.

Aiihh, de pijn in mijn schenen is weer voelbaar. Wat rondjes op het plas-je nabij onze flat in Oegstgeest tegenover het winkelcentrum, dat was het einde van mijn schaatscarrière.
Die schaatsen waren hartstikke duur en met de logica ‘je voeten groeien niet meer’ en met een jeugdig optimisme verhuisden ze mee naar elk huis.

Waarom koos ik voor de lage noren? “Want dan sta je steviger op het ijs en kan je beter je slagen afmaken en ga je sneller als je eenmaal in de cadans zit”. “En als je er zuinig op bent en ze ook elk jaar insmeert ook al gebruik je ze niet, dan doe je er jaren mee”. Die verkooptruc is gelukt!

Hopelijk wordt iemand anders blij van mijn lage noren, ik heb ze tenslotte jaren lang goed beschermd.

Deze week was het dus behoorlijk koud en bij het depot keken de veertiger en ik elkaar diep in de ogen, toen hij met een doos rammelde keukenspullen naar de deur toe liep, die ik voor hem openschoof.
Hij volgde mijn ogen naar beneden en vroeg: “Wil jij die pan?” Ik haalde hem uit de doos vol glaswerk en zei: ‘graag’ en “Bedankt!” Ik dacht aan mijn voornemen om geen pannenzegeltjes meer te sparen en met een lach op ons gezicht gingen we uit elkaar. 

Oostenwind is in aantocht met sneeuw en er kan geschaatst gaan worden. De foto leende ik van RTL nieuws 11.01.’17.

2 thoughts on “Lopen als een pinquin

 1. Lopen als een pinguïn, dat heb ik nooit eerder gehoord en zal daar voortaan aan denken als het glad is buiten. Maar misschien is het beter voor mij om ook binnenshuis te lopen als een pinguïn en dan voornamelijk op de trap. Ik val nogal eens de laatste tijd.
  Ik ben ook flink aan het verzamelen voor de kringloopwinkel. Goed om spullen een tweede leven te geven en er een ander blij mee te maken.
  Leuk om jouw verhaal te lezen Marjanne. Er wordt vast iemand blij met jouw noren, zoals jij blij bent met de pan :)

  1. De tip om als een pinguïn lopen, kende ik ook niet eerder. Tussen het sjouwen en inpakken kan je beter eerst binnen oefenen om zo te lopen.
   Sowieso overeind blijven in alle opzichten en niet alleen voor het inpakken voor de 2e hands, lijkt me een goeie uitdaging. Zodat je ongeschonden jullie nieuwe onderkomen in kunt gaan.
   Houd je roer recht! X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.