Opperdoezer ronde

“Power to the pieper”. Koning Hero noemt De opperdoezer ronde, De Ferrari onder de aardappels. Hij vertelt met smaak met liefde over zijn moeder, hoe zij de opperdoezer ronde schoonde en kookte, en het gezin waar hij uit komt. De aardappels,   sorry Hero; de rondes stonden in het gezin zes weken achtereen elke dag vanaf de eerste oogstdag meestal half mei, zonder groenten en zonder vlees of vis erbij op het dagmenu. Power to the pieper! 

Recept van Hero:
10 minuten koken en zo op je bord in vieren snijden en gesmolten roomboter erover heen, het bord een beetje schuin houden en de ronde met een lepeltje vet opeten en dan het liefst elke dag.

De opperdoezer ronde wordt door Hero nog steeds handmatig gerooid, zodoende zitten er nog velletjes aan bij aankoop. Die velletjes en aarde op de aardappels kunnen in een bak water worden schoongeveegd. Je hoeft helemaal niet te pitten en te schillen.. Daarna kunnen ze in een pan en zorg dat de aardappels / de rondjes volledig onder water aan de kook komen en na ca. 10 minuten controleren dmv. inprikken of ze gaar zijn.

Tijdens de gezins-BBQ liet ik de rondjes in roomboter gaar smoren in een hapjespan, daarna werden ze warm gehouden en glaceerde ik de kleine worteltjes in datzelfde vet…! Ik proefde niet de specifieke smaak van die opperdoezer rondes, de worteltjes smaakten ook heerlijk en het zag er leuk uit!!

Hieronder kan je het filmpje zien, welke is te zien op YouTube: Frank – discjockey bij 3FM gaat bij het bedrijf van Hero Stam op bezoek. Hero en ca. 10 andere telers verbouwen één kilometer in de omtrek van de kerk van Opperdoes, nabij Medemblik Noord-Holland. Trots is men op de Opperdoezer stichting met de beschermde naam “Opperdoezer ronde”. Hero vertelt dit vol passie.

“Power to the Pieper!”

Wil je recepten van de Opperdoes door topkoks verzonnen en toegepast  KLIK dan HIER

2 thoughts on “Opperdoezer ronde

  1. Jaahhh de Opperdoezer ronde! :)
    Ik eet weinig aardappels en hou meer van rijst en pasta’s maar ik ben helemaal om want dit is dus echt geen aardappel! De smaak is voortreffelijk! Ik kook ze meteen voor 2 dagen. Om ze de ene dag gekookt te eten en de andere dag gebakken. Zowel gekookt als gebakken smaken ze naar meer <3

    1. Jij hebt zoveel verteld over de opperdoezer ronde Hiltje, dat ik het zelf wilde proeven. Ik ga ze zeker nog eens schoonmaken en koken, volgens het recept van Held Hero, al was dat bakken me goed bevallen.
      Vanavond maak ik jouw 8 ons zachte groene pepers recept met kipfilet en laat het je weten of het wordt gewaardeerd… (pepers bij De Turk vandaan)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.