Referendum stemmen

Jemig. Moeilijk, lastig, vind ik de oproep om te gaan stemmen op 6 april vanwege het referendum voor het associatieverdrag met de Oekraïne of juist tegen? Dat klinkt niet echt betrokken bij onze democratische mogelijkheid om te kunnen stemmen. Een stempas op mijn naam ligt klaar om te worden gebruikt.

Het blijkt lastig om niet het geschreeuw aan te moeten horen en weg te duiken voor hen die met modder gooien over het Ja en Nee kamp.

JA of NEE stemmen bij het referendum over het associatieverdrag met of tegen de Oekraïne?

Wat ga jij doen?

Four Seasons in One Day:
Ik kan het niet opbrengen om me te concentreren en doe mijn best om opiniebladen en meningen te lezen, om een mening te vormen over een al genomen besluit. Ik luister naar hen die wel een gefundeerde mening kunnen verwoorden en die ik ook versta, maar het beklijft niet. Al die verschillende meningen over een associatieverdrag wat al is gemaakt. pfft. Het interesseert me blijkbaar niet.

Oekraïne? Dat is toch het land waar een paar jaar geleden een Zeeuwse de vrouw is/was van De president. O Nee, dat was zij van Georgië?

Wat me ook bezig houdt is dat je alweer en nog steeds met potlood kunt stemmen ondanks dat het 2016 is.

Een prijskaartje van € 30 miljoen hangt aan deze democratische mogelijkheid, dat bedrag heb ik nou wel weer onthouden. Je recht opeisen is weer wat anders dan je recht krijgen. Ik ga vast wel horen of dit referendum een miskoop blijkt te zijn.

Dat ik wel een mening heb over dit verdrag werd mij duidelijk tijdens het schrijven van deze blog;

Ik hoef woensdag niet te kiezen, dat heb ik tijdens de laatste verkiezingen al gedaan, onze volksvertegenwoordiging heeft een keuze gemaakt.

referendum stemmen, oekraine, volksvertegenwoordiger, potlood, 30 miljoen, stemmen, overhaar blog, adventkalender.

8 thoughts on “Referendum stemmen

 1. Helder! Heel helder zelfs.
  Ik was lang van plan om ‘voor’ te stemmen omdat ik me redelijk ingelezen dacht te hebben en omdat ik mensen in een land dat met heel veel moeite probeert te ontwikkelen graag daarbij wil helpen.

  Inmiddels is mijn besluit gevallen: ik ga niet stemmen. Er is geen voor of tegen in dit referendum dat een hele andere onderliggende betekenis lijkt te hebben.

  En jij hebt helemaal gelijk – we hebben al gestemd! En al wordt het vertrouwen in de huidige regering hand over hand minder, we hebben op ze gestemd.
  Klaar dus. Helder.

 2. Ik stem tegen, maar ik ben dan ook heel erg bezig met dit soort dingen. Ik studeer rechten en ben gek op politiek dit hele ja nee gedoe heeft een hele andere politieke betekenis dan het verdrag inderdaad.

  Het heeft ook met inbreuk op eerdere verdragen te maken, machtspolitiek en veel meer haha.

  Ergens hoop ik dat de opkomst boven 30% is.

  BTW dit heeft niks te maken met tweede kamer verkiezingen ;) aangezien het Europees geregeld is dus zou je kunnen zeggen met stemmen voor Ep

  1. Wat een mooie samenvatting en leuk dat je reageert Carina. Stemmen voor of tegen EP, dat is weer andere koek. Ook daar heeft NL een stem in.. pft.

   Succes met je studie en dank voor je waardevolle bijdrage aan mijn blog.

 3. Mijn mening is dat je altijd moet gaan stemmen en dat doe ik dan ook altijd maar ik weet het nu ook niet Marjanne. Heb zoveel vraagtekens. Wat ik wel weet is dat boven Oekraïne de MH17 is neergehaald en dat ik niks met dat land heb.
  Ik wil mijn stem niet verloren laten gaan en deze keer heb ik mijn vriend gemachtigd en stemt hij voor mij. Hij is veel meer op de hoogte met dit referendum.

  1. Jeeetje Hiltje, je zet me aan het denken. MH17 daar ken ik het land van. Nee, ik schaam me er niet meer voor, dat ik het allemaal niet kan bijhouden. Mijn stempas zal ik voor het eerst van leven niet gaan gebruiken. In vertrouwen.

 4. Ik ga wel, maar de cartoon die je plaatst verelt me dat ik het inderdaad nooit goed kan doen.
  Maar ik ga toch…. omdat ik mijn stemrecht niet wil verpesten. Alleen wat ik in het hokje ga doen, ik hoop morgen daar een goede ingeving van te ontvangen, ter plekke!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.