Benefietvoorstelling Lachspierbal in Carré

Op donderdag 14 september jl. trad komiek en ambassadeur Ronald Snijders van de stichting FSHD op in Carré. Zijn jongensdroom werd werkelijkheid en wij waren erbij. Een benefiet Lachspierbal, met de belangeloze medewerking van zijn collega’s; Mike Boddé, Dolf Jansen, Niels van der Laan & Jeroen Woe en Pieter Jouke. Het werd mede daar hun aanwezigheid een onvergetelijke avond!

Sinds juni jl. is Ronald ambassadeur, van de FSHD stichting die dit jaar 20 jaar bestaat. Die avond waar hij het publiek in de Stadschouwburg in Gouda een kwartier lang stil hield. Wij als bezoekers hadden zorgvuldige instructie vooraf gekregen om geen geluid te maken of mimiek te toen. Wel zielig voor hem, maar het doel ‘Geef een gezicht aan FSHD’ op de kaart te zetten lijkt gelukt.
Veel interviews heeft Ronald daarna gegeven over zijn show: ‘Welke Show” en zijn betrokkenheid met de mensen met de spierziekte FSHD.

En daar zaten we dan, alweer drie maanden later in Carré bij ‘Het Lachspierbal’. Met een openingswoord van Ronald, waar hij de video gemaakt in Gouda liet zien, Carré groot. We werden allemaal weer geraakt door Ronalds emotie nadat Nynke het woord had overgenomen en daarna de stilte doorbrak:

“We willen heel Nederland laten zien wat een rot ziekte FSHD is.
Door het gebrek aan gezichtsuitdrukking begrijpen mensen je vaak niet”.

Blog, Overhaar, Ronald Snijders, FSHD, Nynke de Waard, Jeroen Pauw, Moon Saris

Met Ronald als gastheer kon de avond niet meer stuk en Carré paste hem als een goed zittende jas! …. (grapjas, is te flauw) Snel in zijn denken en praten genoot hij volop zichtbaar. Daar waar de grappen zich in een hoog tempo afwisselden en er veel werd gelachen, onderhield Ronald een plezierig contact met het publiek.
Hij introduceerde zijn collega’s cabaretiers en de goeie muzikanten, die er ook echt zin in hadden.

Dolf Jansen: “Logisch, dat de stichting Ronald als ambassadeur heeft gevonden, want die had nog niks te doen”.
Dat de zeldzame spierziekte FSHD een goeie komiek met mimiek nodig heeft, was hem duidelijk geworden in de voorbereiding van deze benefietvoorstelling.
Dolf gaf een opsomming van de goede doelen waar hij en veel van zijn collega’s met trots hun naam en inzet aan hebben verbonden. Ambassadeur zijn is namelijk meer dan een dingetje.

Het doel van deze avond was om geld in te zamelen voor onderzoek naar de spierziekte FSHD. Dat is meer dan gelukt met € 107.700,00.
Het onderzoek kan gefinancierd worden;  Waardoor wordt ‘mimiekarmoede’ als eerste zichtbaar? 

Dat we meteen een leuke avond meemaakten doordat we een collage van nieuw & bestaand werk van de cabaretiers zagen en hoorden, was natuurlijk meer dan geweldig. De gelegenheidsformatie “De Lachband” bestond uit de vaste muzikanten van Ronald; Erik Verwey (toetsen) en Bram Knol (drums).
Gitarist Pepijn van Dorst, op bas Camiel Jansen, op saxofoon Coen Witteveen, op trombone Jos v.d. Heuvel, op trompet Wouter Hakhoff vulden hen fantastisch aan. Met zangeres Janne Schra zong Ronald een duet: ‘onder moeders paraplu’ daarmee werden de kelen gesmeerd.
Want tijdens het terechte ovationele applaus zong iedereen het FSHD-lied mee;

Als je nou niet lacht
Als je nou niet lacht
Dan heb je FSHD

Als je nou niet lacht
Als je nou niet lacht
Lach dan van binnen mee

Want je gevoel voor humor wordt niet beperkt
Wanneer die niet op je lachspieren werkt.

Janne Schra, Carre, Ronald Snijders, Lachspierbal, FSHD, Carre, Blog, Overhaar, Benefiet, Benefietvoorstelling

Met zijn show  ‘Welke Show?” gaat hij langs veel theaters in het land… Gaat hem zien!

Dank aan een ieder die zich heeft ingezet voor- en achter de schermen, en of financieel bijdraagt om *mijn spierziekte FSHD onder de aandacht te brengen. Zodoende kunnen veel onderzoekers aan het werk blijven en doen wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn;  onderzoeken en verbinden en uitvinden.

Het feit blijft, dat ik me verlegen voel dat zoveel mensen zich belangeloos blijven inzetten om mijn leven en dat van velen aangenamer te krijgen.

Veel waardering daarvoor en DANK!

Dolf Jansen, Ronald Snijders, FSHD, Carre, Blog, Overhaar, Benefiet, Lachspierbal‘Het Lachspierbal’ is een initiatief van de Stichting FSHD en Ronald Snijders, in samenwerking met Carré.
De foto’s zijn van @Moon Saris.

 

1 thought on “Benefietvoorstelling Lachspierbal in Carré

  1. Hai Marjanne

    We hebben ook genoten. Fijn dat we elkaar nog even hebben gesproken.

    Heerlijk dat Ronald zich zo inzet. Na afloop nog even gesproken met Mike Bodee. Hem ook bedankt.

    Was een fijne en warme avond.

    Groetjes

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.