Bij de paradontoloog

Ontstoken tandvlees doet mijn kiezen wankelen. Alles gaat hangen behalve je tandvlees, met een grote kans op ontstekingen. In 1994 leverde ik daardoor al mijn eerste kies in en werd via de tandarts doorgestuurd naar de paradontoloog:
Dat is dus een tandarts die zich heeft gespecialiseerd in tandvlees problematiek.

In november 2015 zijn er röntgenfoto’s van mijn gebit gemaakt en deskundig werden de pockets nagemeten, mijn brug rechtsboven blijkt wankel.. Die achterste kies zou eruit moeten, maar dan komt er weer een ander probleem om de hoek kijken. (blijkt dus niet zo te zijn, 2023)
Omdat ik al genoeg voor m’n kiezen heb gehad de laatste jaren ;-) aan diagnoses en lek en gebrek, stelde hij op mijn aandringen het verwijderen van die brug uit en we spraken af:  “bij problemen bellen”.

De brug is verder in goede staat, het restaureren kan morgen ook.

Al 20 jaar, ga ik elke drie maanden naar de mondhygiëniste. En 1x per twee jaar naar de paradontoloog. Ik ben een acrobaat geworden met het flosdraad en dan blijken die ragertjes nog beter te werken, wat een uitvinding. Gewoon ’s avonds bij tv kijken of voor het slapen gaan na het gewone tandenpoetsen. 1x per dag!!! 

Goed poetsen dat is belangrijk.. minimaal twee minuten per keer, minimaal twee keer per dag, je tandvlees masseren en de plaque van je tanden halen. Het merk tandpasta schijnt niet echt belangrijk te zijn, de smaak wel.. tenminste voor mij.

Het poetsen en regelmatige controle blijft een basiszorg die je jezelf echt moet gunnen… Het houd je op alle fronten gezonder!

Met het ouder wordende gebit heb je zelden meer gaatjes in je gebit, wel meer kans op afgebroken puntjes… en dus een verhoogde kans op die chronische ontsteking van het tandvlees: parodontitis.

nb.: 5 januari 2023 is die kies verwijderd nadat ik in december een ontsteking daar had. Dus eerst onsteking weg en dan de kies en een deel van die bovenbrug eruit. Dat gat is niet zichtbaar als ik lach en op foto’s en geen invloed op mijn gebit en kaak, conclusie van een dure kaakchirurg. Vinkje!!

De paradontoloog:
Vorig jaar maakte ik kennis met deze Italiaanse tandarts die een 6 jaar durende specialisatie parodontologie doet in de praktijk in Utrecht. Met een regelmatig gezicht, prachtige ogen en gebit en een Italiaanse tongval legde hij in het Nederlands uit wat er mis is met mijn tandvlees. Mijn mond viel ervan open.

Netwerken:
De geduldige Italiaanse tandarts vroeg na het consult of ik misschien iemand kende die het het leuk zou vinden om met hem te converseren. Zodat hij vloeiend Nederlands kan leren praten en dan kan hij weer zijn Italiaans aan jou bijbrengen.

Een gezellige verbinding en jij spreekt op een gegeven moment Italiaans en hij Nederlands. Nee, hij hoeft geen verkering .. ..
Ik heb zijn naam en nummer!Italian speak

8 thoughts on “Bij de paradontoloog

 1. Succes met de operatie! Binnenkort kun je een (nog) veel bredere blik op de wereld werpen en je duim en wijsvinger eindelijk rust gunnen ?

  Oké… Ik heb sinds dit bericht ook de Italian speaking mode geactiveerd ? Italiaans vind ik trouwens een prachtige taal.

  Lieve groet en sterkte met alles! ❤

  1. De Italian speaking mode werd niet echt toegepast in Venetië, daar maakten ze gebruik van andere lichaamsdelen ‘vier het leven’. Was een leuke passage ;-)

   Komt goed Elly, dit wel ♥ kus terug!

 2. Alles gaat immers hangen … helaas! Maar
  je moet natuurlijk wel goed kunnen blijven zien wat er allemaal hangt ? Straks weer met een frisse blik voorwaarts, Marjanne! Sterkte en veel suc6 ? Liefs ?

  1. Hoe je het verzint.. maar het is waar, je moet het wel kunnen zien.

   Kaak lijkt goed te hebben gereageerd op ontstekingsremmers en als Pandabeertje ga ik deze week in… en volgende week hechtingen verwijderen.
   Merci en kus terug!

 3. Fijn dit blog gelezen te hebben, zo ben ik weer meer op de hoogte. Ik ben minder op Twitter en dan iets maar half oppikken.. ik was even de draad kwijt. Ik wens je sterkte en veel suc6 Marjanne.
  Liefs <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.