Inenten

Een studievriend van mijn vader zat in een rolstoel. Ik herinner me nog zijn moeizame tochtje met looprek van de auto die handpedalen had, naar onze voordeur. Hij had als kind polio gehad en alhoewel hij zich manmoedig door het leven sloeg, was het toch tragisch dat hij kind was in een tijd waarin er nog geen vaccin was. Als hij tien jaar later was geboren had hij waarschijnlijk een rolstoelloos leven gehad.

In 1997 kreeg een van mijn beste vrienden AIDS. Hij werd ontzettend ziek, maar werd gered door de cocktail die een jaar daarvoor was ontdekt. Als hij twee jaar eerder ziek was geworden,  had hij niet meer geleefd.

Begin dit jaar kreeg mijn vriendin borstkanker. De tumor werd weggehaald, ze werd bestraald en na drie maanden kon ze verder. Als ze dezelfde ziekte vijfentwintig jaar geleden had gekregen was dat haar zeer waarschijnlijk fataal geworden.

De vooruitgang die de medische wetenschap heeft gemaakt is enorm. Ziektes waar je vroeger aan dood ging, verlopen tegenwoordig als een hardnekkige griep: je bent een tijdje flink ziek, maar daarna kan je verder.

Goed, het gaat met horten en stoten en de prijs die je betaalt voor genezing in de vorm van bijwerkingen is soms erg hoog. Maar toch, de vooruitgang is spectaculair en onomstotelijk.

En toch zijn er mensen die zich tegen diezelfde reguliere wetenschap keren. Die ontkennen dat ziektes als pokken, waar je aan dood ging, en polio, waar je verlamd van raakt, vrijwel geheel de wereld uit zijn door de reguliere geneeskunde.

Die zeggen dat kinderziektes juist goed zijn voor kinderen, omdat ze er meer weerstand door krijgen. Die zeggen dat als je kanker hebt je niet moet bestralen maar een zoutoplossing moet nemen.

Er is een aantal dingen die ik me, zeg 20 jaar geleden, niet kon voorstellen dat ooit zouden gebeuren: dat cabaretiers zo bang zouden zijn om grappen te maken over een geloof dat ze zichzelf censureren; dat George W. Bush een toonbeeld van nuance zou zijn vergeleken met een van zijn opvolgers en dat mensen hun kinderen niet zouden laten inenten omdat ze de medische wetenschap niet vertrouwen.

Wat conservatieve imams, PVV stemmers, republikeinen en mensen die hun kinderen niet willen inenten gemeen hebben is dat ze zich met hand en tand verzetten tegen vooruitgang. Tegen een grotere rol van vrouwen, tegen kunst die ze niet begrijpen, tegen een elite die dingen besluit, tegen mensen in witte pakken die niet iedereen kunnen genezen.

Er loopt een breuklijn van wantrouwen door onze samenleving. Wantrouwen tegen feiten, tegen wat zorgvuldig is opgebouwd door de jaren. Onder de noemer nepnieuws wordt alles wat vast te stellen is, wat aantoonbaar waar is, in twijfel getrokken.

Of het nou gaat om hoeveel mensen er bij de inauguratie van Trump waren, of om de vraag of chemotherapie helpt; je creeert gewoon je eigen waarheid. Je vindt in de krochten van internet altijd wel een of ander dubieus onderzoekje dat jouw mening bevestigd.

Homeopathie is een welvaartsziekte. Een luxeprobleem.

Net als mensen die hun kinderen niet willen inenten; ze zijn de tragische bijwerking van de ziekte die welvaart heet.

Als opschrijver en met toestemming van schrijver Arthur Umbgrove  las je zojuist zijn column op mijn blog, onder de volgende link is Arthur te horen als druktemaker bij De Nieuws BV op @radio1

Vaccineren wel of niet, een discussie?
Zo veel mensen zoveel meningen en zoveel virussen. Zoveel inzichten en zoveel beterschap. Mazelen heeft in het eerste half jaar 2018 al 410.000 mensen ziek gemaakt in Europa en sommigen zijn overleden ten gevolge van deze *onschuldige kinderziekte.  Link volkskrant artikel. 

 

10 thoughts on “Inenten

 1. Ben het met je eens, ik heb als kleuter kinkhoest gehad omdat toen de inenting nog niet kon. Mazelen heb ik ook gehad. Wens anderen die ziekten niet toe en mensen moeten blij zijn dat we die luxe van inenten tegen die ziekten nu hebben.Ik zou zeggen niet nadenken, maar gewoon inenten als je die luxe aanbieding krijgt !!

  1. Goed gezegd! ?? De luxe van jezelf zo gezond mogelijk houden, preventie!! onze wetenschap is zover gekomen.. gebruik het voor jezelf en voor de mensen om je heen, zo help je elkaar ook!

 2. Ben het met alles 100% eens behalve met de stelling over homeopathie.
  De eigenschappen van planten, mineralen etc kunnen geneeskrachtige eigenschappen hebben. Al eeuwen en eeuwen wordt hier met succes gebruik van gemaakt. Onze moderne geneeskunde is er een afgeleide van.
  Maar net als bij de moderne geneesmiddelen staat en valt het resultaat met de kennis en de wijze van omgaan hiermee door zowel de voorschrijver als de gebruiker! En allebei hebben ze hierin zelf hun eigen verantwoordelijkheid!

  1. Er zit een verschil tussen homeopathie en natuurlijke geneesmiddelen. Natuurlijke geneesmiddelen gebruiken inderdaad o.a. kruiden en mineralen om een bepaald effect te bereiken. Homeopathie gebruikt een zeer extreme verdunning van een bepaalde ‘werkzame’ stof. Dit kan zowel een natuurlijke als een chemische stof zijn. Bijvoorbeeld een druppel werkzame stof op 10 liter water. Ik ben er geen voorstander van, het is gewoon duur water met een raar smaakje.

 3. Wat een ontzettend goed artikel! Ik heb zelf als puber, volledig gevaccineerd, kinkhoest gehad. Ik had een mildere, niet besmettelijke, variant. Maar alsnog ben ik drie maanden heel erg ziek geweest. Ik krijg het er benauwd van als ik er aan terug denk. Moet er niet aan denken hoe het voor een baby of iemand met verminderde weerstand moet zijn. Mensen zien de mazelen als een soort waterpokken en kinkhoest als een verkoudheid. Ze weten niet (meer) hoe het is om je kind te zien vechten tegen een potentiëel dodelijke ziekte en hebben al helemaal geen zicht op de gevolgen van deze vreselijke ziektes. Daar zouden ze dankbaar voor moeten zijn, maar in plaats daar van geven ze deze ziektes weer een kans. Ik word er intens verdrietig van.

  1. Met de wetenschap wat we nu weten kan een virus dodelijk zijn. Terwijl er iets tegen gedaan kan worden, zoals vaccineren. Zoals jij hebt meegemaakt en je ondanks de vaccinatie toch ziek werd en de herinnering daaraan al beangstigend is. Stel je je voor dat je niet was ingeënt …. Gelukkig was je dat wel.
   Iemand zn rotsvaste overtuiging zien te weerleggen is en blijft een moeilijke maar niet onmogelijk.

   Alle hulde aan Arthur hoor, hij kan dat goed beschrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.