Vader en dochter

Gelukkig gaf ik mezelf de kans om Vader en Dochter in één adem uit te lezen, want wat werd ik gegrepen door de inhoud van dit boek van Hendrickje Spoor. Haar naam kende ik niet en nu zal ik haar nooit meer vergeten, wat een talent en schrijfstijl heeft zij!  Dit verhaal pakte me bij alles en ik kon Hendrickje niet googelen, want we genoten een heerlijke wifiloze vakantie in Zweden! Thuisgekomen deed ik dat wel en kocht een papieren versie van dit boek.

Dat is vakantie! Wifiloos en wordt een nieuwe trend, let op mijn woorden! Heerlijk!

Dit boek lezen waren mijn levensuren meer dan waard.

Ik laat me wel vaker verrassen door nieuwe titels en schrijvers, als het me grijpt val ik iedereen ermee lastig, in de zin van.. LeesTip. Maar als het me niet grijpt dan gaat tie dicht en retour naar uitlener of terug op de plank of verdwijnt in mijn E-book prullenbak.

Hendrickje intrigeerde me bij thuiskomst nog steeds en ik ging opzoek via Google vond ik veel info over haar leven.

In dit boek; Vader & Dochter las ik mooie zinnen waar ik blij van werd. Wat een inhoud; Zij is opgegroeid in een wereld die ik niet ken. De hoeveelheid literatuur en geschiedenis welke zij met de paplepel binnen krijgt is veel en kleurrijk. Dit herken ik totaal niet uit mijn opvoeding. Ik lees hoe zij en haar artistieke, inspirerende ouders hun leven leefden en ik leef mee.

Hendrickje woonde in Amsterdam, New York, Leiden, Den Haag en Parijs en in andere plaatsen. Ze woont en werkt al jaren in France, het land waar ze op haar zesde jaar verliefd op werd.

Door het lezen van dit boek ging er een andere wereld voor me open, want veel schrijvers en citaten worden aangehaald, ver van mijn eigen belevingswereld. Ze correspondeert en belt, reist en leeft met haar vader, deze herinneringen en brieven zijn prachtig aan elkaar verbonden. Ze somt citaten op en vult haar vader aan en daagt hem uit.….. Ze spreekt een taal die ik niet spreek en toch herken haar taal.

Ik herken de universele dingen; op zoek naar erkenning, je gewaardeerd en veilig voelen. Vertrouwen op anderen en controle is altijd beter. Vertrouw op jezelf: Het is jouw keuze en die is goed!

Een licht verdrietige stemming kwam er over me heen tijdens het lezen, want er is zoveel om over na te denken van wat zij heeft geschreven. Ik ben nieuwsgierig en verslind door de tijd heen geschreven herinneringen aan haar jeugd en leven. Haar inspiratiebronnen. Haar loyaliteit. Het verbonden blijven voelen met haar familie en liefdes. Keuzes. Het leven met zichzelf, haar moeder, vader, broertje en andere kinderen van haar vader.

Dat Hendrickje (1963) boeken schrijft en dat ik haar heb ontdekt, daar ben ik super blij mee, het voelt als een verrijking. Ik ben geraakt en zou het iedereen aanraden te lezen. En nu ik weer thuis ben, las ik vol bewondering haar biografie. Openhartig. Ontroerend, geestig en bijzonder in veel opzichten!

Als ik ooit een Best genoten boekenlijst ga maken, komt dit boek met stip binnen op Twee.

Het geheugen is als een hond die hier en daar gaat liggen. Die ligplaatsen herinner je je, de wandeling ben je vergeten. Hoe ouder je wordt hoe minder van die plekken je nog kunt terughalen uit je rammelende geheugen en je hebt al gauw de neiging de verloren gegane wandeling in te vullen met allerlei fantasieën, verfraaiingen, leugenachtige zijsprongen of onbenullige details.  (Cees Nooteboom)

Dit prachtige citaat is te lezen op de eerste bladzijde van
Vader en Dochter :
 Hendrickje Spoor.. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.