Vechten tegen kanker, wat een onzin

“Rookt u? heeft u ooit gerookt? en hoelang en hoeveel sigaretten per dag?” deze vragen werden door de longarts aan mij gesteld. Doordat ik twintig jaar van mijn leven heb gerookt, heb ik 5 pakjaren weggestoomd …  “Pfft” zei ik met een hoorbare zucht en vroeg meteen “is deze diagnose eigen schuld dikke bult?” omdat ik mogelijk ook een tumor in mijn rechterlong heb. (febr.15 is die verwijderd)

Ik herinner mij dit gesprek alsof het gisteren was, zo ook de dag dat ik mijn laatste sigaret heb gerookt!

Wat een impact had deze darmkankerdiagnose op mij en mijn directe omgeving.

De longarts zei op een geruststellende toon: “Het is een vraag voor de statistiek en voor de behandeling vanwege uw diagnose darmkanker”. Dit pakjaren rekenmodel wordt door alle ziekenhuizen gebruikt en wordt aan alle patiënten gevraagd”.
Pfieuw . . . zuchtte ik nogmaals hardop!

Des al niet te min was ik blij dat ik NEE kon zeggen dat ik niet rook. Want voelde toch wel een schaamte dingetje, stel je voor dat … ik ja had moeten zeggen. Was het dan zwaarder geweest? Ik zal dat gelukkig nooit weten.
Natuurlijk werd de vraag of ik ooit heb gerookt ook in mijn privé situatie gesteld. Het blijft een logische reactie bij het horen van de diagnose kanker? Het zoeken naar een verklaring, waarom iets is zoals het is?

Ik geef je de raad om deze vraag niet meer zo uit te spreken als je hoort dat iemand longkanker als diagnose heeft gekregen. Graag alleen maar te denken in eerste instantie of er al niet genoeg zorgen zijn. Die vraag kan later ook nog gesteld worden, toch?  Beterschap en succes gewenst met het stoppen, ook daarmee!

Omdat nicotine zo verslavend is, kennen veel rokers daar veel waarde aan toe.

Johan Cruijff geeft longkanker een ander gezicht nu bekend is geworden dat hij longkanker heeft.
Veel reacties van over de hele wereld zijn zichtbaar op de sociale media en de nieuwsbulletins, het lijkt wel of tie dood is, zoveel terugblikken. Johan Cruijff is met foto’s, vooral die van vroeger in het nieuws en de nadruk ligt op het feit dat hij pas in 1991 is gestopt met roken. En dat snap ik niet. Hij was toch werelds beste voetballer en vader, zoon en vriend, collega!

Ik ben onder de indruk dat longkanker door Johan Cruijff nu in een vaal zonnetje is gezet.

De steun die uitgesproken wordt naar Johan is sterk: ‘hij heeft altijd gevochten, hij zal nu ook vechten en deze strijd aangaan’

Die strijd, dat woord raakt mij.

Je kan behandeld worden bij de diagnose kanker of niet,
dat ligt nog in de toekomst, ook voor hem. Je hebt …………….

Wel heel logisch dat er zoveel beterschapswensen zijn naar Johan en zijn gezin! Dat de media meteen meer voorlichting en onderzoeksresultaten delen is logisch zodat we kunnen horen en lezen hoe slopend en dodelijk de ziekte longkanker is. Preventief aantonen wat roken voor invloed heeft voor onze gezondheid en belasting op de zorg hierdoor is de eerste stap!

Als iemand in je omgeving de diagnose kanker heeft gekregen, steun dan diegene. Stop alsjeblieft toch met de uitspraak; over vechten tegen kanker.
Strijden tegen kanker? wat is dat voorn strijd? Daar kan ik me zo druk overmaken.

ERVARING
Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat na het ontvangen van de diagnose kanker onze levensagenda weer een andere kleur kreeg. De gewoonte van dingen doen en bijvoorbeeld onze sociale contacten onderhouden is meteen anders geworden. Indien je werkt in dienstbetrekking of een eigen bedrijf hebt, hakt zo’n diagnose er ook in. Dat moet je ook ineens blijven managen met alle ziekenhuisbezoeken en slapeloze nachten aan toe. Dat is niet vechten!!

Dat is keihard werken om je hoofd boven water te houden. Alle bordjes in de luchthouden of op tijd in de magnetron.

Long-Kanker = sluipmoordenaar!
Van de 20 longkanker patiënten hebben er 18-19 substantieel gerookt. 
85% van alle patiënten overlijdt eraan, velen binnen 1 jaar na diagnose. (dr. Sander de Hosson, longarts, Assen)
Moet je je schuldig voelen als je een diagnose longkanker of andere soort kanker krijgt? over wat je in het leven hebt gerookt, wel of niet hebt gegeten?
“NEE joh! Niet doen!” zeg ik hartstochtelijk ‘je hebt er anders nog een probleem bij!’

Rookwaar is geen levensmiddel!
Roken is verslavender dan we ooit konden denken. Rookwaar is geen levensbehoefte en moet maar beter niet meer in supermarkten worden verkocht. Veel collega’s van Johan Cruijff begonnen wrang genoeg ooit een sigarenwinkel na hun voetbal carrière. Dat was in mijn jeugd.

Ik hoop dat Johan, als hij ooit nog een interview geeft, het Stigma -vechten tegen kanker- strijden tegen kanker – weghaalt?
Dat hij sowieso duidelijk maakt, dat roken niet goed voor je is, dat roken een verslaving is, waar je niet zomaar vanaf komt.

VECHTEN tegen KANKER, wat een onzin!
Na een diagnose kanker kan je mogelijk kiezen voor een behandeling.

Mogelijk is er voor jouw ziekte geen keuze meer of je mijdt de zorg, ook dat kan en mag.
Sterkte!


Op 24 maart 2016 kort voor 14.00 uur bekend werd gemaakt dat Johan Cruijff is overleden, gecondoleerd.

De rest van de middag en avond en dagen stond al het nieuws in het teken van zijn weergaloze voetbalspel en dat hij een geweldig innemende familieman was, die zonder vader opgroeide en tijdens zijn carrière in Amerika ging spelen en daardoor de Johan Cruijff foundation heeft opgericht!

Ook ik was trots op hem in het buitenland als men zijn naam met respect uitsprak en zijn spel omschreef: “Onze Cruijff!”

 

 

 

 

8 thoughts on “Vechten tegen kanker, wat een onzin

 1. Mijn man heeft in 2007 darmkanker gehad…operatie en half jaar chemo…..het is nog ieder jaar spannend…… Hem irriteert ook vreselijk het woord vechten tegen kanker….net alsof mensen die overlijden niet hard genoeg hebben gevochten…onzin
  Ik vind je blogs erg leuk…en ik bewonder je om je humor …….hou vol en vele groetjes van Maddy

 2. Prachtig geschreven, Marjanne!

  Het is niet vechten tegen kanker. Zo voel ik het ook niet. Het is strijd voeren en leren omgaan met zo veel andere dingen die meespelen.

  En wat rookwaar betreft, daar zijn zo veel belangen aan verbonden. Dat zal nooit uit de winkels verdwijnen. De keuze is aan de mens of hij er wel of niet gebruik van maakt, zoals met zo veel andere dingen ook het geval is.

  Lieve groet,
  Elly

 3. Wauw wat een compliment Elly. Thx.

  Jammer genoeg kan je mij begrijpen: het leren omgaan met een minder zorgelozere toekomst. Heeft niks met vechten te maken.

  Je hebt gelijk, mbt. de vele belangen die vast zitten aan roken. De voorlichting en het voorbeeld geven aan de jeugd, daar gaan nog vele jaren aan voorbij, voordat er nog maar enkele plekken zullen zijn, waar je rookwaar kunt kopen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.