nav-left cat-right
cat-right

Kramp en een slaappil

Een speldenkussen zo groot als een springkussen, zoals een Voodoo pop eruit ziet, zo voelt mijn linkerbeen aan.  Lopen lukt, maar mijn spieren hebben het zwaar.. Dus niet belasten en veel water drinken, het credo als ik kramp heb. Door het hebben van de spierziekte FSHD laten mijn spieren ook van zich horen na een inspanning. Vier dagen achter elkaar ca. 10 km. per keer fietsen, is blijkbaar te veel voor mij.

Spierkramp heeft iedereen wel eens, als je aan het wandelen bent of juist ontspannen aan tafel zit. Het kan er ineens inschieten. Pijnlijk en soms zichtbaar door een dwangstand van hand, voet, tenen of welk lichaamsdeel dan ook, dat is kramp. Dat kan heel pijnlijk zijn.

Korte krampuitleg
Het onwillekeurige samentrekken van alle spiervezels van een spier of van meerdere spieren. Meestal is het een deel van de vezels van een spier in rust, terwijl een ander deel van je spier zich samentrekt. En zo wordt het rusten en actief zijn van spiervezels afgewisseld. Kramp kan bij iedereen voorkomen. [tekst verder onder foto]

kramp in mijn voet 2

Ik ben hierin geen uitzondering.
Veel deskundigen die zich verdiept hebben in het menselijk lichaam, hebben mij truckjes aangeleerd: Om te denken in mogelijkheden, maar ook om mijn lichaam in een staat van totale ontspanning te krijgen.
Je zou er letterlijk en figuurlijk van in de kramp schieten als je weet hoeveel dit mij, tijdelijk, heeft opgeleverd en heeft gekost.

Gisteren hielp niks! Niet zuchten, niet puffen. Bril op, bril af. Wist ook niet of de kramp die na het uitdoen van mijn schoenen lang zou blijven duren. Als expert weet ik de trucjes; zucht door en breng je adem naar de plek waar de pijn zit, waar je de blokkade voelt, hielp nu niks. Steen oplegging, masseren en praten, individueel of in groepjes, ik heb het allemaal uitgeprobeerd om me beter te gaan voelen. De zelfhulpgroep: ik ben er dol op!

Gelukkig ging na 20 minuten volledige kramp in mijn linker onderbeen/voet wat beter, zodat ik naar bed kon lopen en viel ik snel in slaap, met hulp van een slaappil.
Sinds ik mijn denken in de nacht niet meer kon veranderen in dromen, kreeg ik een doorslaap pil en daar doe ik het super op; Ik slaap 6 tot 7 uur achter elkaar. Geen pijn, geen kramp en niet als een spreekwoordelijk vaatdoek wakker worden.  Ik heb zin in de dag. Dat!

Vandaag heb ik mijn to-do plannen aangepast aan mijn fysieke staat, want het beweegt niet fijn met een linkerbeen / voet die aanvoelt of tie zwaar gekneusd is. Vandaar mijn vergelijking met een voodoo pop, zoveel speldenprikken voel ik, en deze blogpost.

Verslaafd
Als ik vertel dat ik een slaappil slik is de meest voorkomende reactie: “Oh, maar raak je daar dan niet verslaafd aan?”
Als dat zo zou zijn, dan is dat maar zo. Ik vind deze verslaving niet erg, want ik slaap er goed op en mijn lichaam rust uit!

Hoeveel alcohol drink jij nou zo per dag, per week? dat zou ik dan wel eens wel willen weten. Dat vraag ik dan echt niet meteen terug hoor, al ben ik er wel nieuwsgierig naar.

Elke maand betaal ik mijn eigen bijdrage € 9,91  10,05 alweer, en ben ik mogelijk verslaafd aan een pil. Het is goedkoper dan de beste fles Biologische wijn en minder verslavend, dan het gebruik van alcohol kan zijn. Alcohol is vocht onttrekkend aan het lichaam en kramp verhogend, dat gebruik ik dus niet vaak. De combinatie slaappil en af en toe een paar glaasjes wijn, gaat me beter af.

kramp in mijn voetHelaas zijn we vergeten een foto van mijn bijzondere dwangstand te maken, zou mooi in de medische encyclopedie staan en op deze blog.

 

 

Milow in je huiskamer
Vechten tegen kanker, wat een onzin

8 reacties aan “Kramp en een slaappil”

 1. Liesbeth schreef:

  Zó herkenbaar! Ik heb ook erg veel last van kramp door spieren die onmiddellijk verzuren en waar vervolgens peesontstekingen in ontstaan. Wekelijks fysio om alles los te houden is helpend maar slapen is vaak veel te veel gevraagd! Kramp in mijn kuiten en mijn bovenbenen, zowel aan de binnen- als de buitenkant. En het valt niet mee om daarmee uit een waterbed te klimmen…
  Ook ik ben een enorme voorstander van die slaappil! Ik heb alleen een inslaper nodig, slaap ik eenmaal dan gaat het goed. Al die opmerkingen over mogelijke verslaving krijg ik ook en dan denk ik ‘je weet niet waar je het over hebt!’
  Laten wij maar lekker ons zelf betaalde pilletje slikken en genieten van een redelijke tot goede nachtrust! Met zo weinig mogelijk kramp…

  • Marjanne schreef:

   Dat sommige dingen zo makkelijk zijn op te lossen, daar verbaas ik me altijd weer over. Al blijkt zelfs zo’n pilletje nog in de taboesfeer. Nee, dan elke nacht na drie uur slapen wakker worden .. en dan wakend boven je matras.
   Daar ga je ook de wereld niet meer redden toch. Alhoewel met ons ook niet, x

 2. GewoonHiltje schreef:

  Pak jij maar lekker een slaappilletje Marjanne, je hebt groot gelijk. Je doet het niet voor je lol en voelt zelf dat je dat nodig hebt en waarom zou je verantwoording af moeten leggen.
  ” Ik had al een moeder en ben al opgevoed” zeg ik vaak tegen iemand die mij op andere gedachten wil brengen met een wijzend vingertje.
  Beterschap en sterkte met de kramp. En heerlijk dat je na zo’n nare en vermoeide dag dan een paar uur goed slaapt.

 3. marti.borsboom schreef:

  Een positieve insteek om het ook van deze kant te bekijken dat een pil innemen niet à priori slecht is. Wat niet hip is in de huidige trend; alles zo natuurlijk mogelijk.

  • Marjanne schreef:

   Ah, Marti, dank je voor je positieve kijk op de zaak. En je weet Hip, ik ben het niet. Wel zo natuurlijk mogelijk en met een beetje steun, doe ik het toch zelf. Bisous

 4. Dirk Schaap schreef:

  Marianne,
  Heel herkenbaar die spierkramp. Zelf heb ik heel veel baat bij een pilletje Inhibin. Het zorgt voor een betere doorbloeding van de spieren. Voorheen alleen verkrijgbaar op recept maar nu zonder recept, maar alleen in de apotheek. Succes

 5. Marjanne schreef:

  Inhibin Dirk, ik heb er van gehoord, fijn dat het jou helpt. Ik ga het onthouden. Misschien is dit in de toekomst een mooie ondersteuning. Ik wil alles met recept ;-) Jij ook sterkte.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: