Coloscopie met propofol

De wekker moeten zetten en dan niet om op vakantie te gaan bleek wederom een nare start van de dag. Het was heel vroeg, want van half vijf en tot half zeven moest ik een liter moviprep nuttigen op mijn nuchtere maag en dat is heel goor, vies en vettig.
Al va. 16.00 uur de dag ervoor was ik nuchter, toen dronk ik mijn eerste liter moviprep de gladde narigheid…. als voorbereiding van dit onderzoek.

Schone darmen zijn nodig als voorbereiding voor een coloscopie, met of zonder propofol. De bruine broodjes met oude kaas gingen mee naar het ZH. zodra de behandeling klaar is als troost eten.

Aangekomen voor de slagboom van de parkeergarage in AZN-Leidsche Rijn zag ik tot mijn grote schrik dat ik in het Antonius Nieuwegein moest zijn.
En wat blijkt; De beroemde rode STICKER zat niet op deze brief..! waarop staat in welke vestiging van het AZN ik me moest melden. Dus snel daar de snelweg op en zo belandde ik om precies om half negen op de afdeling in Nieuwegein.
Ik kon meteen door naar de onderzoekskamer waar mijn bed al klaar stond. Met mijn kniekousen en T-shirt nog aan maakte ik kennis met het coloscopie-team en de professor en wenste hen succes en plezier in hun werk.
De zuurstofmeterklem ging op mijn vinger, de bloeddrukmeterband om mijn arm en het naaldje was gezet in mijn rechterarm en zo bereikte de propofol mijn lichaam. Nog een keer check, dubbel check en daarna viel ik met een zuurstof brilletje op mijn neus inslaap.

Fr. werd na 2 uur gebeld met de mededeling dat het onderzoek goed was gegaan en hij me kon ophalen. Zo lag ik mijn tijd uit, te wachten op de professor. Achter een scheidingsgordijn hoorde ik de stemmen van bekende mensen.. Zij wilde wel heel graag vertellen waarom Hij daar in dat bed lag… ‘ik wil dat niet weten’. Het wachten op de professor met zijn conclusie van de coloscopie werd hierdoor extra vervelend.
Na aansporingen van ons naar de verpleging toe, klopte de verpleegkundige aan zijn deur en stond hij snel bij mijn bed met excuses voor het onnodig wachten.  ‘We verstonden elkaar’ dat is de korte samenvatting van ons gesprekje.

Hij was na 1,5 uur met de behandeling was gestopt, dit secure werk is fysiek namelijk niet langer dan 1,5 uur vol te houden, maar hij had genoeg poliepen/materiaal weg kunnen nemen voor het laboratorium onderzoek.
Op het oog leek het goed weefsel. Maar de laboratorium uitslag is bindend! ‘Ik bel u met de uitslag en dan bespreken we het vervolg’ zei de professor ter geruststelling.
————————————–
De uitslag is goed: “laag gradige dysplasie” aan de goede kant van de cel ontwikkeling. Wel over een half jaar (binnen het jaar) wederom een coloscopie, die hij zelf zal doen. Zo houdt hij ook de andere verdachte plekken in de gaten die nog wel ff doorkunnen groeien, die zitten er tenslotte nog maar 1,5 jaar vanaf operatie gerekend.
Hij bekijkt en doet de binnenkant van mijn darmen en schaaft bij en de chirurg en de gespecialiseerde MDL-verpleegkundigen zijn mijn aanspreekpunt voor de andere van de darmen en organen.

Dus gaat de vlag hier weer uit .. De MRI en CT-scan van longen en organen wordt op mijn verzoek even opgeschoven, naar 6 juni. Ik wil lekker genieten van de zon in mijn badpak en vitamine D opsnuiven, hierover en het tekort daarvan heeft de professor ook nog een mooie uitleg!  darm badpak

Koningsdag is op 27 april a.s. Ik laat de vlag nog wel even hangen!!

11 thoughts on “Coloscopie met propofol

 1. Wat een goed nieuws! En wat een bagger is dat Moviprep inderdaad! En goed dat je in de gaten wordt gehouden. Over een half jaar weer een coloscopie, dat geeft een ietwat gerustellend gevoel.

  Geniet maar fijn van het mooie weer. Elk moment dat de zon schijnt moet je pakken!

  Lieve groet ♥

 2. Fijn dat je een beetje blij de zomer in kan en dit weer achter de rug is…..ik ken het hele verhaal want mijn man moet ook om het jaar een onderzoek….vooral dat papje drinken verschrikkelijk……lekker gaan genieten dus….doen wij ook…gr Maddy

 3. Geniet van de zon, doet een mens goed hé!
  Fijn dat dit in ieder geval weer goed achter de rug is!!
  Geniet van je tuin?.

 4. Lekker suf dat ik op geen een reactie hier heb gereageerd. Langzaam aan kom ik uit mijn schuttersputje en lees deze blog weer heel anders en ervaar dat het alweer drie maanden geleden is geschreven. Sinds die tijd is er veel gebeurd in zorgland, maar niets verontrustend tot op heden. Bedankt sowieso voor de aanmoedigingen. ♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.