Door een quote geraakt

‘Je bent waar je dromen zijn, niet waar je schoenen staan.’

Deze prachtige quote is van Henning Mankel die de wereld van politie inspecteur Kurt Wallander in het prachtige plaatsje Ystad in Zweden beschrijft. Hij brengt maatschappelijke problematiek boeiend en vooral spannend voor het voetlicht. Veel van Mankells verhalen zijn verfilmd en op dvd verkrijgbaar en boeken van zijn hand staan ook hier in de kast. Een mooi bezit “je bent waar je dromen zijn, niet waar je schoenen staan’

Zweden: wat een prachtig land. Het land van licht en ruimte en vriendelijke mensen.

In het personage van Kurt Wallander zie je soms Mankells leven in de verhaallijn verweven, zijn gedachten, on-zekerheden, intriges. Begin je aan zo’n boek of serie dan blijf je op het puntje van je stoel zitten of in de positie waarin je je bevindt. Boeiend en vermakelijk.

Door het zien van de Wallander series, en andere Scandinavische series, en het lezen van zijn boeken kreeg ik al snel door dat men in Zweden niet breedsprakig is. Weinig woorden worden vuil gemaakt aan een duiding, aan een afspraak. Dat een opgetrokken wenkbrauw iets zegt over wat belangrijk lijkt of is en dat niets menselijks Kurt Wallander vreemd was, lees je ook aan het eind van de Wallander reeks.

Toen de Zweedse schrijver Henning Mankell op 8 januari 2014 de diagnose longkanker kreeg, sloeg bij hem de paniek in alle hevigheid toe. Tien dagen lang voelde hij zich totaal overrompeld. Toch slaagde hij erin zijn angsten min of meer te temmen, meer nog, hij schreef er een boek over:
‘Drijfzand’.  

Henning Mankell is 5 okt.’15 overleden op 67 jarige leeftijd.

  • Henning Mankell, tekst van Marcel Jorissen In Nederland zijn er ruim 3,5 miljoen van zijn boeken verkocht.
    Het nieuwste boek van de Zweedse auteur, is zojuist uitgegeven:
    Zweedse laarzen.

(*gemaakt door Marcel Jorissen)

4 comments

  1. Mooi hè. Ik was ook zo onder de indruk van de laatste serie van Wallander, als hij vecht tegen Alzheimer. Zo indrukwekkend en ook zo prachtig gespeeld.
    En nee, de Zweden hebben minder woorden nodig dan wij. Hun woorden boek is letterlijk veel dunner…

    1. Ik was het alweer vergeten, van Wallanders Alzheimer. Komende winter weer eens de series bekijken en ik ben ook wel benieuwd naar zijn nieuwste boeken. Er is nog zoveel moois te lezen en te genieten.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.