Door een quote geraakt

‘Je bent waar je dromen zijn, niet waar je schoenen staan.’

Deze prachtige quote is van Henning Mankel schrijver van de boeken over de misdaad in  Ystad en plaatsje in Zweden met de politieinspecteur Kurt Wallander in de hoofdrol.
Henning Mankel brengt de maatschappelijke problematiek boeiend en spannend voor het voetlicht. Veel van Mankells verhalen zijn verfilmd en op dvd verkrijgbaar en boeken van zijn hand staan ook hier in de kast. In het personage van Kurt Wallander zie je soms Mankells leven in de verhaallijn verweven, zijn gedachten, on-zekerheden, intriges.  Boeiend en vermakelijk.

Een mooi bezit; “je bent waar je dromen zijn, niet waar je schoenen staan’

Zweden: wat een prachtig land. Het land van licht en ruimte en vriendelijke mensen.

Door het zien van de Wallander series, en andere Scandinavische series, en het lezen van zijn boeken kreeg ik al snel door dat men in Zweden niet breedsprakig is. Weinig woorden worden vuil gemaakt aan een duiding, aan een afspraak. Dat een opgetrokken wenkbrauw iets zegt over wat belangrijk lijkt of is en dat niets menselijks Kurt Wallander vreemd was, lees je ook aan het eind van de Wallander reeks.

Toen de Zweedse schrijver Henning Mankell op 8 januari 2014 de diagnose longkanker kreeg, sloeg bij hem de paniek in alle hevigheid toe. Tien dagen lang voelde hij zich totaal overrompeld. Toch slaagde hij erin zijn angsten min of meer te temmen, meer nog, hij schreef er een boek over:
‘Drijfzand’.  

Henning Mankell is 5 okt.’15 overleden op 67 jarige leeftijd.

  • Henning Mankell, tekst van Marcel Jorissen In Nederland zijn er ruim 3,5 miljoen van zijn boeken verkocht.
    Het nieuwste boek van de Zweedse auteur, is zojuist uitgegeven:
    Zweedse laarzen.

(*gemaakt door Marcel Jorissen)

4 thoughts on “Door een quote geraakt

  1. Mooi hè. Ik was ook zo onder de indruk van de laatste serie van Wallander, als hij vecht tegen Alzheimer. Zo indrukwekkend en ook zo prachtig gespeeld.
    En nee, de Zweden hebben minder woorden nodig dan wij. Hun woorden boek is letterlijk veel dunner…

    1. Ik was het alweer vergeten, van Wallanders Alzheimer. Komende winter weer eens de series bekijken en ik ben ook wel benieuwd naar zijn nieuwste boeken. Er is nog zoveel moois te lezen en te genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.