Look Good Feel Better workshop

Vriendin Helen, haar beroep is schoonheidsspecialiste, nodigde mij uit om deel te nemen aan de workshop LGFB waar zij vakkundig als vrijwilligster bij betrokken is. Deze ochtend bracht ik aangenaam door in het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis, Woerden.

De Stichting Look Good Feel Better geeft op een positieve manier praktische informatie over uiterlijke verzorging aan mensen met kanker. Want wie er goed uitziet, voelt zich vaak ook beter.

Je zorgen vergeten rondom de diagnose kanker en geen praatgroep. Met makeup tutten. Het leek wel of we op een puberfeestje waren, tenminste zo beleefde ik het. Helen gaf een workshop met de do’s en dont’s over ons gezicht schoon- en opmaken. Met zes dames waarvan ik de enige met mijn eigen haar, beleefde ik een leuke ochtend. Over onze diagnose en behandeling werd niet gesproken. IMG_1423-0.PNG

Het ruilen van de oogschaduw kleurendoosjes was leuk, soms komt van ruilen huilen, maar hier viel geen zichtbare traan. Juist niet, onze mondhoeken stonden omhoog! Leuk!
Met sjablonen werden wenkbrauwen getekend en wat maakt dat een verschil in iemands gezicht zeg, onder de indruk ben ik daarvan. Blauwe oogschaduw staat leuk bij mijn blauwe shirt en rouge werd gepoederd met een grote kwast opgebracht. Haarwerken werden uit tassen gehaald en opnieuw opgezet, sjaaltjes en mutsjes kregen aandacht. Hoe om te gaan met een je haarstuk met dit warme weer? Hoelang het duurt eer je eigen haar en wimpers, wenkbrauwen aangroeien? Praktische weetjes werden gedeeld, Helen gaf vakkundig antwoord en met humor. Een toilettas met veel opmaak producten lagen op de mooie placemat van Look Good Feel Better en de tas ging vol mee naar huis

Mijn persoonlijke Feel Better had ik vorige week al ingezet, ca. 20 cm. ging ervan mijn haar af en een goud blonde kleur siert weer mijn haar. Op mijn neus een nieuwe bril, die zoveel groter is dan mijn vorige die ik vier jaar lang droeg. Door deze bril zie ik loepzuiver dat mijn ogen eruit vermoeid uitzien, mijn wenkbrauwen zijn gaan hangen en de rimpels rond mijn ogen zijn toegenomen. Op mijn placemat stond een potje crème voor de eerste rimpels, maar ik kan beter opzoek gaan naar een POT voor de zoveelste rimpel. De vermoeidheid en het ouder worden is ineens duidelijk zichtbaar en vandaag dus trucjes geleerd dit te camoufleren. Ik blijf oefenen met deppen en smeren.
De uitnodiging van Helen , werkzaam als schoonheidsspecialiste in haar eigen praktijk in De Meern, kwam voor mij dus op het goede moment.

Alleen dat ik weer naar een ziekenhuis moest daar zag ik tegenop. Die confrontatie, om vrouwen te ontmoeten die ook een kankerdiagnose hebben en daarmee rond de tafel te gaan zitten. Dat getut bleek juist heel fijn. In een ziekenhuis te zijn zonder wachttijd, dat is sowieso om van op te fleuren.
Het is een markering in de tijdsperiode van nu:
Geen uitzaaiingen en schoon en in november pas weer de scans en mri in.

Nadat we een beiden een broodje kroket in het ziekenhuisrestaurant aten haalde herinneringen op van hoe we elkaar hebben leren kennen: Bij de Weight Watchers aten aten we als dikke vriendinnen de kroket met smaak op.

Eén van dames:
Ik ken eigenlijk niemand in mijn omgeving met kanker”. “Je weet wel dat je niet alleen bent, met al dit gedoe, maar nu zichtbaar dat je echt niet alleen bent“dat voelt goed!”

Je laten verwennen is echt iets heel anders, dan voor je laten zorgen. blog LGFB

Als je de diagnose kanker krijgt, denk je niet meteen aan een dag tutten met onbekenden. Wel wil je dingen doen waar je blij van kunt worden, dingen doen die voor jou belangrijk zijn. Is dit belangrijk, tutten? Voor mij wel. Ik raad het ook iedereen aan die de diagnose kanker heeft gekregen om in het vervolg van je behandeling jezelf zo’n dagdeel te gunnen.

Op de site van
Look Good Feel Better is alle informatie te vinden: hoe, wat en waar?

12 thoughts on “Look Good Feel Better workshop

 1. Leuk verhaal. Inderdaad niet het eerste waar je aan denkt…Ook niet het eerste wat op je wensenlijstje komt. Sterker nog, ik vond het heerlijk om alleen al een hele dag in m’n huispyama te MOGEN blijven rondlopen, ongekamde haren en tot ver in de middag zelfs zonder douche… Ik ben TADDIK puur sang hahaha.
  Maar mooi dat er mensen zijn die zich zo inzetten om ons kankerpatienten (-EX) zo te verwennen.

  Ik wacht nog even :)

  Groetjes Ell

 2. Mooi initiatief! Ik had zelf bij mijn eerste behandeling een folder meegekregen van eenzelfde soort workshop. Het leek me leuk, maar ik was daar in mijn ogen nog lang niet aan toe.

  Als ik nu, zoveel behandelingen later, in de spiegel kijk, merk ik hetzelfde op als jij: vermoeidheid en meer rimpels, maar ook haar dat langzaamaan dunner wordt en door de behandelingen steeds meer op een bosje stro gaat lijken. Trouwens, een potje crème tegen de eerste rimpels werkt bij mij ook al lang niet meer, haha.

  Die bril staat je goed!

  1. Haha Elly, afsluiten met een mooi compliment.. dank je!
   Heb je in de tussentijd al gekeken waar ze bij jou in de buurt zo’n een workshop geven? Lekker doen, wanneer jij er zin hebt. De enige die in aanmerking komen zijn zij die de diagnose kanker hebben, niet het stadium of de fase van je behandeling.

   Gewoon ongegeneerd tutten zonder bijbedoelingen en inspiratie opdoen en niet alleen voor de groeven in je gezicht., haha
   Ik gebruik sinds vorige week om de dag een knal grote supradyn pil, voor het dunne wordende haar een vitamine shot, na advies van mijn kapster. Zij die er verstand van heeft en mij adviseerde om eerst nog bij te kleuren en niet te verven. Zodoende pas voor het eerst sinds een half jaar de schaar erin. Het viel mooi samen.
   Laat het me maar weten tzt.
   Succes met de dagen doorkomen, het weer is wel om warmer van te worden ♥

   1. Dank je wel, Marjanne!

    Wie weet ga ik toch nog eens naar zo’n Look Good Feel Better workshop. Het doet een mens vast goed. Ik laat je het wel weten als ik dat ga doen.

    En nu eerst warmere dagen in het vooruitzicht. Fijn! daar bloeien we van op :-)

    Groeten!

 3. Hallo Marjanne,

  Ontzettend fijn om te lezen dat je de ochtend als zo positief ervaren hebt! Door jouw ervaring op deze manier te delen zul je andere lotgenotes misschien ook motiveren een workshop in een van de 79 ziekenhuizen in NL te gaan volgen, dank daarvoor!

  1. Dank je wel Miranda, voor je reactie. Laten we hopen dat de mensen met de diagnose kanker, de weg naar LGFB weten te vinden. Ik verbaas me wel over het feit dat ik er nog nooit in het AZN ervan had gehoord.
   Voorlichting en materiaal bij de oncologieverpleegkundige is stap 1.
   Succes!

 4. Wat een enthousiaste groep delneemsters vanmorgen en wat bijzonder dat je erbij was! Al is de aanleiding minder fijn.
  Leuk om je eens te kunnen/mogen laten zien waar ik met heel veel passie mijn vak schoonheidsspecialiste combineer als vrijwilligster voor Look Good…Feel Better.
  Nu lekker oefenen met ie toilettas vol nieuwe “tutspullen” !
  Tot snel! XX Helen

  1. Helen: “Je laten verwennen is fijn, als er voor je wordt gezorgd.” Dat deed jij vakkundig en deskundig en vol humor.
   De mondhoeken gingen van afwachtend naar hoopvol en soms zelfs met een schaterlach. Fijn. Mooie foto heb je gemaakt met de andere vrijwilligsters en deelneemsters.
   Bedankt voor de beleving van deze mooie dag in Juni. ♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.