Vroedmeesterpad

Het geluid is gedetermineerd en nu? De zoektocht naar het geluid in onze tuin nam bijzondere vormen aan tijdens een bescheiden tuinfeestje -juli ’15. Een geluid wat niemand herkende… wat wel en niet met regelmaat en niet met dezelfde frequentie te horen was/is in onze achtertuin. Mijn familie en vrienden zijn meer van de druiven en hop in de vloeibare vorm. Af en toe een vreemde vogel wordt bij naam genoemd en met de plantenkennis van onze vrienden is ook niks mis mee, maar dit geluid? De lampen in de tuin zijn vervangen, de rolluiken zijn aangeschroefd, de alarm installatie(s) zijn nagekeken.. en het is al voor het derde jaar op rij en nee. Te irritant…

Sinds half april is dat geluid er ineens weer, sinds de buurman met zijn schuur bezig is geweest. Is het toch die losliggende schroef van dat gare schuurdak.. maar de buurman bouwt een nieuw schuurdak en daar is het geluid weer. Dat als het er niet is het, valt het zelfs op. MAAR WAT IS HET?

Het is een beest, dat kan niet anders was de conclusie… ja, maar welk beest? Een beest die ons vrije tuin gevoel negatief beheerst. En om het nou elke keer over dat beest te hebben en over welk beest heb je het dan? zijn er korrels, klemmen of liefhebbers voor?

Twitter bracht uitkomst. Want aan wie moet je dat nou vragen? Q-music..? en zal het geluid nog eens insturen.. Ik reageerde op een tuintweet van @MiekKoopmans (*april 2022) en stelde mijn vraag aan haar. Zij vertelde hoe ik dat geluid kan opnemen en plaatsen op twitter en zij wist het geluid niet te benoemen. Anders maar vragen aan Boswachter Frans Kapteijns! Die alles weet en nu dus weer! Het geluid is een leuke herkenning voor hem, want geboren in Limburg liepen ze daar over het terras, onder het genot van het drinken van een pint. Het geluid heeft een naam. Vroedmeesterpad.

@FransKapteijns Werkzaam bij Natuurmonumenten. Contactpersoon B-team Oisterwijk. Stuifmail Omroep Brabant. Ambassadeur Brabant Vertelt. Vaak te vinden op Kampina en Oisterwijk

Frans gaf het geluid een naam en zei dat het een zeldzame amfibie is; De Vroedmeesterpad.  Die helemaal niet thuis hoort in Midden Nederland en zeker niet in mijn tuin in De Meern. Frans zocht het nodige voor mij uit en dus ook voor jullie.. want het geluid hoort dus bij een zeldzame soort die huist in onze tuin.

Uit een rondje google blijkt dat er een chemicus in the eighties deze beesten heeft uitgezet buiten het gebouw van de universiteit in Utrecht om te kijken wat padden zouden doen, kunnen ze het leven hier wel aan.
Nou lekker dan! Deze zeldzaamheid in het midden van het land en in mijn tuin had ik ook al liever niet mee willen maken…..

Want hoe krijg je dat ding weg uit je tuin en wat moet je ermee? Het beheerst ons leven en sinds een maand heb ik sterk de behoefte om te gaan verhuizen…. Dat lijkt de enige manier om van dit alom overheersende geluid af te komen…

En niet de geluidsopname afdraaien of in je handen klappen, dat schijnt nog meer familieleden van die Pad aan te roepen….

Foto van een mannetjes vroedmeesterpad met eitjes; photo of a male midwife toad with eggs (spawn)
Een mannetjes vroed-meesterpad met eitjes

Een ware zoektocht onder de struikjes, houten vlonders naar een beest of beestjes waarvan de mannelijke soort een streng eitjes op zijn rug draagt, is dus nodig.

En met die enorme vijver bij onze buren kan hij dus voor veel nakomelingen zorgen.
Een vijver of plas is namelijk De baringsplaats…  Gatver, gatver!! en irritant. Dat geluid wat niet te stoppen is en thuis hoort in de krijtgronden van Limburg… hoort hier niet, maar is er wel.

Deze pad is ca. 5,5 cm. groot en ik vind dat doodeng en ik niet alleen. Voor muizen zijn nog korrels en klemmen, maar wat doe je met zo’n beest….? Ik aai liever een olifant.

Gelukkig heeft Frans Kapteijns veel werk verricht .. en noemt RAVON (Reptielen, Amfibieën, Vissen Onderzoek Nederland) Daar is veel informatie te vinden over dat beest. De contactpersoon. *Wim van Ravon, heeft nu een voicemailtje en mijn wanhopige verzoek om dat beest uit mijn tuin te halen en zijn hele paddenfamilie erbij.

Ook de NAW van die chemicus die dat beest buiten in midden Nederland heeft gezet, zou ik wel willen hebben want dan kan ik hem uitnodigen om zijn vroedmeesterpad zelf weer te komen halen.
Hij/zij krijgt zelfs nog een bakkie koffie en koek toe!

Nu maar hopen dat de RAVON ons kan redden van deze Zeldzame Vroedmeesterpad met zijn onaangename geluid en dat Wim reageert op mijn oproep!?
(Wim heeft niet meer gereageerd op mijn foto’s en hulpvraag, juli 2023)

Trouwens, het is heel dapper dat ik een plaatje plaats op mijn blog en het over een amfibie heb! brrr.
Schuifpuien blijven dicht…. Blij dat het regent in deze horrorlente! 

vroedmeesterpad2

24 thoughts on “Vroedmeesterpad

 1. Er wordt altijd gezegd dat kikkers geluk brengen, dat doen padden, die daar familie van zijn dan vast ook. Toch hoop ik dat ze gauw voor je naar Limburg worden verplaatst. Ik heb het geluid ook gehoord en daar wordt je idd niet blij van als dat altijd maar in je tuin klinkt. Het is net of een van de buren een irritant computerspelletje speelt, Heel wat anders dan echt gekwaak of het geluid van een krekel.

  1. Deden de buren dat maar.. trok ik de stekker eruit..
   Btw ik heb nog een zilveren ring van een kikker, maar een kikker is geen pad ;-)
   en bedenk me nu, WHY?

 2. Haha, over diversiteit in jouw blogs niet te klagen Marjanne! En trap ik ook nog in de link onderaan die verwijst naar VISSOEP… Was ik even vergeten dat je daar ook over had geschreven en dacht ik echt dat soep je gewenste oplossing was voor dit schattige kikkertje met feestverlichting op zijn rug :-).
  Sterkte!

  1. Goed om te weten dat jij ook de kleine letters leest …. met je soepie. Ik heb nog wel een bolletje of twee over kunnen we weer eens een feessie bouwen. Het is een pad! ThX.

 3. Wat een leuk stuk weer Marjanne! Ik ben trouwens wel erg benieuwd naar dat geluid: ik moet het dus ook gehoord hebben. Ik heb toch al zo’n geluidentic. Ben benieuwd of ze hem te pakken gaan krijgen! Niet aan Peet laten weten hoor, dan wil hij hem vast hebben en zit ik hier weer jaren naar dat geluid te luisteren! Peet komt morgen vissen in de vijver!

  Groetjes, Anne

  1. O dat is wel heel gevaarlijk voor jullie nieuwe landelijke vijver.. neemt tie ook al die eitjes mee… Hoe laat komt tie? kan ik hem nog even attenderen. De buren hebben veel vragen over de pomp en deksel. Als hij dat nou fikst, dan zeg ik niks! Deal? X

 4. Haha, wat een verhaal! Voor hetzelfde geld moet je verhuizen omdat de pad jouw tuin als broedgebied heeft uitgekozen, dat kan zo maar. Marjanne en Frans er uit, Meneer Pad er in….

  1. haha, weet je; Ik zou het niet zo’n ramp vinden. Alleen die sponsortocht en crowdfunding die moet worden opgezet om deze Ravon mensen te laten huisvesten.. of beter, ruilen tegen een cultureel erfgoed kasteeltje deze zomer, gelijkvloers. Top!

 5. Ik sluit aan bij de actualiteit, ik ben eigenlijk alleen een zoogdieren vriendin plus vlinders en lieveheersbeestjes.

  Voltooid leven ?? Dan wegwezen kikkert!
  Anders vloeibare Drion in de vijvert ; ))

  1. Geen kikkerT, het is een pad!!!!!

   Vloeibare Drion, haha, waar werk jij tegenwoordig?

   Ik doe ook aan vlinders en het tellen van de stippen op de kapoentjes, x

 6. Tjonge jonge wat vervelend!
  Wat een mooi medium hè dat Twitter.
  Fijn dat Miek en Frans je op weg hebben geholpen.
  Nu nog onderzoeken, vangen en verplaatsen. Succes uh nee, in dit geval sterkte want jij bent er echt klaar mee.
  Dus hoop op, wordt vervolgd en nieuw blog hierover met als titel “De pad is op pad” of zoiets ;) Maar weg is weg :)

  1. Nou echt Hiltje, mijn oproep kreeg een groot bereik en ook in Nieuwegein heeft men zo’n geluid in de tuin.. De Ravon schijnt druk bezig te zijn met overleg, hoe nu verder.. Een vervolg blog over het pad van deze Pad, die Plat .. onee, dat mag niet, want beschermd.. hoop ik snel te kunnen schrijven.

 7. Oktober 2023 komt mijn kinderboek uit, ‘Mus en de vroedmeesterdirigent’.
  Over die fluitende padjes die sommige mensen tot wanhoop drijven ;-). Ik heb er inmiddels tientallen achter in mijn tuin.

  1. Ik moest grinniken toen ik jouw reactie las en bedacht dat het slim is van jou om er een boekje van te maken, Anne. Ik kijk er niet naar uit, dat snap je zeker wel, maar wil het wel lezen tzt ;-).

   Als jij er tientallen in je tuin hebt, woon je dan ook bij mij in de buurt ?

   De wanhoop is voorbij, mijn huis heeft ondertussen hordeuren en soms piept er ongemerkt toch een pad mee naar binnen tijdens het doorwaaien. Horren MOETEN ook al is het voor even, dicht!!!

   Laat het me maar weten wanneer je boekje uitkomt. Succes .. Toi Toi Toi.

 8. Wat leuk: je kijkt er niet naar uit maar wilt het wel lezen haha; misschien ga je wel van ze houden. Ik zal je op de lijst zetten en tippen als het kinderboek er is.Ik wilde nog zeggen, wat een leuk verhaal ook, wat je schreef hierover. Herkenbaar. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook aan die kleine monstertjes in de tuin moest wennen brrr. Inmiddels al 17 jaar zomerse jaren ben ik blij als ik ze weer hoor.

   1. Dag Marjanne,
    Je dacht: het is oktober en de rust is gelukkig wedergekeerd…
    komen ze toch nog je wereld in:
    sinds vandaag te krijgen ‘Mus en de Vroedmeesterdirigent’ bv bij Bol
    ISBN 9789077030004
    Vriendelijke groet,
    Anne Gadellaa

    1. Van Harte Gefeliciteerd Anne met het verschijnen van jouw boek. Leuk om te weten dat ‘Mus en de Vroedmeesterdirigent” nu voor iedereen is te lezen en te koop!
     Ik wens je goede recensies .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.