Now and Then #WOW 1

Plannen maken voor een heel jaar gaat mij te ver, soms haal ik mijn dagelijkse voornemen nog niet eens, zodoende heb ik weinig goede-voornemens. Elke dag is er tenslotte één om met een goed voornemen te starten. Wel wil ik vaker een blog gaan typen, maar dat wilde ik al jaren, omdat ik nog steeds plezier beleef om m’n gedachten ‘uit te schrijven’. Tot nu toe was 2024 een goed jaar en het is nog maar 7 januari. Dit is nog maar week 1.

Nostalgie: Verlangen naar een geromantiseerd vroeger. In deze eerste week van 2024 gebruiken we de hashtag #WoW = Write on Wednesday of Write of Week. Dank voor het initiatief van Irene en Karin, de trouwe bloggers van weleer om het bloggen weer op te pakken.

Saskia Noort op de cover oktober jl. van het feministische maandblad OPZIJ die in 2024 alweer éénenvijftig jaar bestaat. Veel gelezen en de jubileum uitgave blijkt een bewaarnummer, zo leuk.
Saskia: ‘Je kunt niet schrijven en bang zijn voor wat mensen ervan vinden’

‘Here We Go’ ook een nummer van Catapult.

Na 50 jaar dagboeken schrijven en sinds 2014 het onderhouden van deze blog OverHaar, waarvan de frequentie om te publiceren er niet echt lekker inzit, wordt het tijd om wat meer te delen. Zoals in mijn hele leven doe ik maar wat en verdeel ik tegenwoordig mijn levenstijd met dag-dagelijkse dingen / ADL = Algemene dagelijkse levensvaardigheden. Niks gaat meer snel of vanzelfsprekend en ik moet heel goed nadenken over de stappen die ik zet en wil zetten, ook de stappen die ik zelf niet meer kan zetten. Als ik hulp nodig heb en een vraag stel is het wel handig dat goed te doen en mijn geduld te bewaren;
FSHD vergt veel energie en kracht van mijn zijn..

Checklijst; Wat wil ik nog in mijn leven? Wat moet ik daar voor regelen?
Want over 12,5 jaar … ben ik tachtig jaar?! Dan is het 2036!!

In mijn dagboeken die ik uit m’n oranje geldkist’ haalde, met een sleutel afgesloten, begon ik met het schrijven, in die dunne Chinese boekjes A5 formaat, op mijn zeventiende en een maand oud, augustus 1973. Het zijn feitelijke opsommingen van mijn werk als leerling ziekenverzorgster en mijn liefde voor muziek, voor jongens.
Ik was onbevangen, naïef, geduldig en zelden boos en altijd nieuwsgierig naar de verhalen van anderen. Ik leerde over afspraak is afspraak, en vriendschap onderhouden of niet en kreeg voorbeelden hoe ik moest [over] leven zonder de vleugels van het ouderlijk gezag. Mijn doel in Leiden was om mijn opleidingen af te ronden, dat is gelukt!
En leren vertrouwen dat Het Goed Komt, ook al kende ik deze woorden nog lang niet.

Even een stapje terug
Mijn middelbare schoolvriendinnetje had een draagbare, pickup / draaitafel met de geluidsbox in het deksel, een lichtblauwe, vertelde ze ca. 15 jr. jl. toen ik haar voor het laatst sprak. Met The Beatles en het nummer ‘Let it Be’ elke keer weer die naald op het singletje zetten, zo vulden we onze dagen.
We bezochten op zaterdagsavonds de sociëteit ’t Vrondel van Vlaardingen en hoorde live muziek. Dansen en meezingen werd uitgevonden, heerlijk. Ik luisterde naar radio Caroline indien die in de lucht was dmv een transitor radio. Ik schreef schriftjes vol – ja, die heb ik ook nog – met teksten van Boudewijn de Groot, en maakte mijn eigen top 10 van de Top40;
“Music was my first love”

– 22 november 1973 –
Gelukkig maakte ik kennis met Leidse muzikanten tijdens een optreden van The Dizzy Mans Band bij de afsluiting van de vooropleiding in Nieuweroord; de opleidingsschool en huisvesting voor werkenden in het AZL nu LUMC in Leiden. Daar werden veel feestjes gegeven voor het personeel met introducees
Daar werd ik voorgesteld aan de jongens van de band Catapult en ik was als een spons en merkte al snel dat niet alleen muziek een levensbehoefte werd. Ik werd verliefd.

Catapult speelde hun eerste voorprogramma januari 1974 voor The Golden Earring in De Doelen in Rotterdam en ik was daarbij. ‘Let Your Hair Hang Down’ moest nog worden geschreven.
Doordat we veel bij elkaar over de vloer kwamen en dezelfde kroeg deelden, onze ‘huiskamer’, en alleen maar met muziek bezig waren, maakten die jaren heel gezellig. Ik leerde veel in die tijd.

Dat Queen geweldig was leerde ik van hen ook al verstond ik er niks van, want ik sprak geen Engels en speel geen muziek instrument. In 1976 was ik bij het optreden van Queen in Ahoy. Jaloersmakend voor velen met de wetenschap van nu.

Now and Then!
Ik hou van muziek consumeren en was blij verrast met de single Now & Then van The Beatles in 2023. Zelfs binnen gekomen op nr. 667 in de Top 2000. Terecht. Op naar nummer 1! Voor mij is muzikale cirkel rond. Die Beatles ‘lopen’ al mijn hele leven met me mee en dan dit nummer. De Tekst en alle technieken van deze tijd gebruiken en het samenvoegen met de stem van John Lennon etc. Ik heb het nummer op al m’n playlists van Spotify gezet… De hele LP van The Rolling Stones is net zo fijn. Bijzonder om als boomer zo mee te kunnen blijven genieten.

De dagboeken gaan bij het oud papier als ik ze uit heb, niemand zit te wachten op mijn opsommingen, en de namen die zijn genoemd. Voor mij Toen en Nu nog steeds heel belangrijk. De Oja’s komen elke keer naar boven…..
Hopelijk behoud ik mijn herinneringen, en m’n gezonde verstand, aan deze bijzondere zeven jaar van mijn jonge leven, want ze waren, vind ik nu, alleen maar leuk! En hebben mij gevormd, in leren werken, vriendschap en elke dag is er 1 en je krijgt niet alles wat je wil ;-)

Goed te weten dat ik met 1 druk op de knop mijn zelfgemaakte lijsten op Spotify weg kan halen, de muziek blijft toch wel. Mijn 300 LP’s heb ik weggeven! Op die van Boudewijn de Groot en Catapult na ;-))
Zolang mijn oren het maar blijven doen, zal ik muziek blijven ontdekken en ervan blijven genieten.

Het is 2024, een goed jaar gewenst!!
Now and Then!
Heb jij dagboeken en wat doe jij ermee?

RIP zanger Cees Bergman overleden 21 sept. 2017, 65 jaar oud.
RIP gitarist Erwin van Prehn overleden 7 mei 2018, 68 jaar oud.

4 thoughts on “Now and Then #WOW 1

 1. Wat een super tijd waren de 70’s!!! Zeker als je terug kijkt, genieten. Ik ben ietsje jonger én herken zoveel, dat weet je.
  Leuke tijd, ook dat wij kunnen zeggen dat we in een telefooncel gebeld hebben of dat we sigaretten voor onze ouders gingen halen en waar het wisselgeld in het pakje zat.
  En zo kunnen we doorgaan. Mijmeren aan herinneringen, soms kan ik echt zeggen dat ik terug verlang, in deze heel andere tijd…..
  Liefs!

  (Note: 2028 zal een ander jaartal moeten zijn ;) )

  1. Oja.. mijmeren, gaan we snel weer doen. We blijven vertellen hoe we vroeger moeilijk lastige dingen oplosten. Vertellen hoe het vroeger ging ook al is het lastig te snappen, blijft voor ons in ieder geval leuk, ;-) DANK, ik heb 2028 .. je weet cijfermatig ben ik niet zo sterk, veranderd in 2036 .. wow en dat is al snel!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.