Hitteplan en roken tijdens het werk

Jaaaaa  .. het is weer warm en zelfs heet te nomen en het nationale hitteplan is weer van kracht. Opgesteld door het RIVM.

In mijn huis zijn alle luiken en de schuifpuien dicht en daardoor is het lekker koel binnen. Vanwege de overbelasting van mijn spieren loop ik niet op mijn Fit Flopp slippers en ga ik niet naar het strand. Ik zit binnen en drink me suf aan water met of zonder bubbels en om de dag toch nog leuk door te komen ben ik foto’s aan het uitzoeken;

Vergeten vakanties worden zichtbaar: Texel 1974 – 1976 toen was het altijd mooi weer en kamperen nog leuk!texel 1976 Marjanne

De meest opvallende foto die ik tegenkwam is genomen tijdens mijn ziekenverzorgsters-opleiding in 1973. Tijdens de theorielessen stond er een asbak op je tafel en bij de praktijklessen kon er gewoon worden gerookt, niet alleen goor, ook Ozo onpraktisch!

In the seventies kon blijkbaar echt alles! Dat je tijdens het leren zwachtelen en de til lessen gewoon een peuk opstak! en niet alleen 1 persoon. De niet-rokers waren in de minderheid!

Zeker met de wetenschap van nu… moet ik er om lachen. Dat we nog zo weinig wisten. Wat een sprongen zijn er gemaakt, wat een mogelijkheden, wat een kansen voor een beter gezonder leven zijn er gecreëerd.

Onderstaande foto is genomen bij een reanimatie les tijdens het mond op mond beademen.

Conny van VonderenDe bedpatient:  Als je in het ziekenhuis met de diagnose hernia werd opgenomen, mocht je 6 weken lang je bed niet uit. Je kreeg dan volledige bedverpleging, dus werd je gewassen en met eten en drinken werd je geholpen, dmv. een tuitbekertje en werd je passief bewogen door de fysio.

In 1978 had de rokende patiënt ook een asbak op z’n kastje staan en schoof ik ook wel eens m’n stoel aan met een peuk erbij. Ook in een zes-persoonskamer en het bezoek pafte lekker mee…

Op zo’n nachtkastje stond ook vaak een sputumpot.. Sputum, dat is pas Goor!

Tegenwoordig blijkt zo’n ligkuur een overbodige en niet helpende therapie te zijn voor iemand met een hernia.

Wat een wijsheid hadden we toen!? Longkanker is nu de meest voorkomende vorm van kanker, zeker onder vrouwen. Je was een uitzondering als je in the seventies niet rookte en op dat punt was ik geen uitzondering.

2014
“Ik ben een niet roker” kon ik opgelucht antwoorden toen de longarts vroeg of en hoeveel ik rook. Nadat er een longtumor was ontdekt in mijn rechterlong, kwam ik ook bij deze arts terecht. Later (maart 2015) bleek deze tumor een uitzaaiing van mijn dikke darmtumor.  “Dit vraag ik voor de statistiek mevrouw en het zit in het standaard vragenpakket.” Vijf pakjaren werden genoteerd na 20 jaar roken.

Zo blij dat ik niet rook en ook geen verslavingsreacties meer heb! .. want dat is de pest he.. Die verslaving!!

Het is 30 juni 2015 en het NHP is in werking en ik ga een Nederlandse siësta houden met glas water, een boek en een perenijsje onder handbereik!

Het is 2021 en de coronamaatregelen nemen af omdat de positieve testen en ZH-opnames afnemen.

2 thoughts on “Hitteplan en roken tijdens het werk

 1. Geweldig die oude foto’s!
  Roken en reanimeren, wat een combinatie! Ik heb toch stiekem even moeten lachen om die foto. Ja, toen kon nog alles wat nu verboden is, volgens mij.
  En die broeken met megawijde broekspijpen, die herinner ik me ook nog. Die heb ik zelf ook gedragen.

  Zo af en toe is het leuk om oude foto’s te bekijken, maar als je er eenmaal aan begint, ben je er voor je het weet een paar uur zoet mee. Toch is het leuk om herinneringen op te halen.

  Fijne zomerdagen!

  1. De zomerdagen bevallen me wel hoor… ik verzin elke keer wel weer wat om de dag door te komen. De kinderen ook in en uit. De boodschappen zijn net via de Pick-up service opgehaald. Fantastisch. De fiets doet het goed, kunnen mijn oksels doorluchten en ik ga nog kijken naar Tour de France. De stad ziet er heel gezellig uit.
   Hopelijk kom je wel toe aan je nieuwe boek, dat geeft mogelijk ook wat afkoeling. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.