Mogelijk metastasen #7

Een kermis lijkt gezellig.. ik vind het niks, veel muziek met een hoog Frans Bauer gehalte, veel gegil met de knakendag. Zittend in onze achtbaan kunnen we de polyp zien en de mensen die erin zitten horen schreeuwen.
We staan nu ff stil in de rij en er is touwtje getrokken voor de verschillende disciplines

DDay, vanmiddag hadden we Het gesprek met de maag-lever-darmarts, waar we de uitslagen van de onderzoeken en het behandelbeleid hebben besproken. De diagnose is als volgt:

  • Er is sprake van een sigmoïd carcinoom; dat wisten we al
  • Daarnaast zijn er op de PET scan nog een paar verdachte plekjes te zien in de darm. Die worden volgende week eerst middels een colonscopie nader bekeken, zodat de chirurg weet wat de situatie in de darm is
  • De vlekjes in de lever zijn niet nader te definiëren. Er worden oude leverfoto´s opgezocht om mee te vergelijken
  • Het vlekje op de re-long is ongeveer een centimeter (en dat is klein vindt men), het is er één maar het is een carcinoom, hoogst waarschijnlijk een metastase, alhoewel het ook een primaire longtumor zou kunnen zijn. Die kans is echter veel kleiner

Alles overwegende wordt het beleid:

  • Eerst een colonscopie om de verdachte plekjes te inspecteren aan de hand van de Pet scan (volgende week)
  • Daarna het verwijderen van de primaire tumor; we horen van de chirurg of dat ook laparoscopisch kan (zo snel mogelijk daarna)
  • Oude foto’s worden opgevraagd om te kijken of er duidelijkheid kan worden verkregen over de vlekjes op de lever (volgende week)
  • Een gesprek met de longarts om te bespreken wat de mogelijkheden zijn voor het nader onderzoeken van / onder controle houden van / en / of verwijderen van de metastase in de long (ook volgende week)

We zijn gematigd optimistisch. Het is niet helemaal wat we gehoopt hadden (alleen een primaire tumor => verwijderen, punt). Tegelijk wil men op dit moment een lokale aanpak, omdat de plaatsen geïdentificeerd zijn en het idee bestaat dat het onder controle (te houden) is en bestraling of chemo in dit stadium onnodig schade zou doen. Nadere details horen we van de longarts.

Volgende week -nu nog geen data bekend- het vervolg, wederom een colonscopie en een bezoek aan de longarts; aan de chirurg en aan de anesthesist. Snel zal de operatie plaatsvinden en het revalideren met hulp van het revalidatieteam uit het UMCU. Dan hebben we / heb ik een flinke stap gemaakt, is nu de verwachting.

Wakker worden met het mooiste uitzicht in Paarl, Zuid-Afrika op 14 januari ‘s ochtends vroeg is ons streven.. Een mooi voor-uitzicht in deze snelheid van het leven… we blijven aan touwtjes/nummertjes trekken ….
Bedankt voor alle belangstelling en reacties en meeleven in welke vorm dan ook.
Het is voelbaar!
agenda-blog

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.