Rechtvaardigheid

Ik verlang naar donderdag, want de verkiezingen drukken zwaar op mijn gemoed. Ja, de politiek van Nederland hield me vannacht uit mijn slaap. Ik wil mijn stem graag geven voor een rechtvaardiger Nederland. Ik kan niet tegen onrecht en je verrijken over iemands onwetendheid. Het maakt me boos.
Ik maakte op jonge leeftijd al kennis met alle vormen van zorgen om elkaar en maakte er mijn werk van.  

 “Het bestrijden van armoede is geen daad van liefdadigheid. Het is hooguit réchtvaardigheid.”
Nelson Mandela
 
Mijn stem uitbrengen voelde altijd als een recht, als een soort feestje van het leven in een democratie. Het voelt nu zwaar om woensdag te gaan stemmen, het voelt eigenlijk nu als een plicht, ook al weet ik welke partij mijn stem krijgt.
De politieke kopstukken krijgen en nemen veel ruimte in op tv, radio en de socials, maar wie heeft de X-factor? Een generatie opgegroeid met dit fenomeen gaat ook stemmen en kiezen met dezelfde argumenten als bij IDOLS.
Met een druk op de knop altijd je stem kunnen uitbrengen, met een swipe op het beeldscherm een keus kunnen maken. Het komt er nu op aan. De VVD heeft in iedergeval laten zien dat ze geen land kunnen besturen. En kritisch reflecteren is ook niet aan de rechtse partijen besteed.
De IDOLS generatie moet nu naar buiten naar het stemhokje, weer of geen weer, maar het rode potlood ligt al klaar. Je hoeft alleen nog maar het rondje te kleuren van je keus, voor je toekomst!
Vergeet je stempas en ID niet!

Trouwens, wie heeft jou ooit geholpen om vooruit te komen in je leven?
Wie stond er naast jou en reikte jou de hand?

Stem Sociaal en Groen, dat samen doen van die twee partijen is al zo’n stap in de goede richting. Het afstappen van je eigen gelijk en gaan voor het grote geheel! Niet tegen elkaar maar met elkaar! De stugheid voorbij.

Woensdag de 22e kan het! STEM. Het is altijd jouw eigen keuze om als Nederlander je stem uit te brengen. Niet zeuren als je de moeite niet hebt genomen om te gaan stemmen.
Een land waar 2,4 miljoen mensen laag geletterd en functioneel analfabeet zijn. Handelingsonbekwaam zonder hulp, wat een toekomst ;-( Help hen..

Als ik maar 1 iemand van z’n rechtse stem kan afhouden is mijn missie geslaagd.
Liever een stem voor De Jeugd – De Toekomst? Stem dan met Lef op LEF!
Liever een steun aan Europa? stem dan Volt.
Of stem D66 die partij kan ook elke steun gebruiken.
Dol op dieren? PvdD.

Wij redden het hier wel als boomers, maar de jeugd en die echte kleintjes, de generaties die achter ons aankomen, en de mensen die voor oorlog zijn gevlucht, die wil je toch in een veilig land laten leven?

Stem sociaal zou ik zeggen, al is het maar voor deze ene keer?!!

Ter ondersteuning van je keuze luister naar;
De Geur van Armoede (won de Annie MG Schmidtprijs in 2018)
https://youtu.be/0uhPTptqAqU?si=OYoz_TzSdfExaVQu

Wat als je eigen belang niet hetzelfde is als dat van je …… klein – kind?
Voor wie stem je dan?

NB; Pieter Omtzigt stemde tegen de initiatiefwet flexibele bedenktijd abortus, tegen abortuspil bij de huisarts en tegen abortus uit het strafrecht.
Als vrouw moet je dat weten (wat jouw eigen standpunt ook is) voor je op hem stemt
.
(Susan Smit)

Poster van @Loesje

4 thoughts on “Rechtvaardigheid

 1. Mooi blog, en het is zo! In mijn gevoel is het zelden zo belangrijk en spannend geweest als nu.
  Mijn twee oudsten mogen stemmen. Middelste probeerde zich door de kieswijzer te worstelen maar dat was te moeilijk. Voor Oudste met haar dyslexie al helemaal geen optie.
  Toen heb ik ze gevraagd wat zij belangrijk vonden. En daar waren ze héél duidelijk in: dat iedereen dezelfde kansen krijgt en dat niemand wordt buitengesloten! En dat het anders moet met het klimaat.
  En zo konden ze gaan afstrepen. Dat deden ze thuis, in alle vrijheid. Ik heb me er niet mee bemoeid.
  In China is dit onmogelijk, er is maar één partij en veel te kiezen valt er niet. En ze zijn eruit, allebei, en ik ben er blij mee!
  Ze kwamen het even vertellen en zagen toen dat hun keus bij mij voor het raam hangt en daar waren ze stil van. Ik ook een beetje.

  1. Dank voor je compliment. Ondertussen weten we wat de stand is geworden. Tof dat je de meiden zo meeneemt in het democratisch je stem te mogen uitbrengen. Jong geleerd is oud gedaan. Dat zij en wij een andere uitkomst hadden gewild daar moet ik nog steeds van bijkomen. Hoe leg je dat dan weer uit. Succes!

 2. Mooie blog Marjanne, ik ben het helemaal met je eens. Jaren slechte politiek bedreven door rechts en nu Dilan net doet alsof zij persoonlijk alles gaat veranderen en een begenadigd spreekster is, is iedereen vergeten wat voor ellende rechts ons gebracht heeft en gaat een groot deel weer vrolijk op de VVD stemmen. Jammer.

  1. Thx voor je compliment. Rechts viert hoogtij en wij hebben het te accepteren. Ik ben nog niet hersteld van de klap! Veel VVD-ers willen het nog rechtser, hoezo dan?
   maar dat een proteststem zoveel gevolgen heeft voor onze toekomst daar krijg ik het koud van… net of hij het in zijn eentje wel weet te fiksen. Wat een onzin vent. Ik spreek zijn naam zelden uit en ik schaam me kapot -nu al- dat hij mogelijk onze MP gaat worden. Wel blij met de democratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.