Kennismaken met chirurg #10

Aan de Slag. Afgelopen week was een week van wachten en uitslagen, verwachtingen en antwoorden.

Nog maar vier weken geleden kregen wij het bericht dat ik een kwaadaardige voor 60% niet goed uitziende poliep in mijn darm heb. De vervolg onderzoeken werden secuur bekeken met de hoofdvraag: wat zijn nou al die oplichtende plekjes in mijn lever en long en dikke darm?

De diagnose ‘Darmkanker met uitzaaiing in de long’  dringt steeds meer door in ons leven. De ongewilde excursies/onderzoeken in het Antonius ZH in Nieuwegein. De plekjes op de lever worden in de gaten gehouden en opnieuw beoordeeld en ook over mijn rechterlong wordt nagedacht. Eerst herstellen van deze buikoperatie, dan pas stap… nou ja, de volgende stap volgt.

Bij de chirurg mevr. dr. Smits kregen we uitleg en zicht over mijn darmtumor…De primaire tumor genoemd. Dit is de kern van de kanker. Deze tumor moet eruit. Zij legde uit wat ze gaat doen en hoe ze het gaat doen; Laparoscopisch en wat de complicaties kunnen zijn en vanwege de langzame groei van de tumor is er niet meteen haast bij. Dat geeft hoop.
“Anders kunnen we er net zo goed niet aan beginnen” zei ze geruststellend. Het blijkt een kundige arts, wij vonden haar op google.. en ze kan nog zingen ook.
Kundigheid staat in deze voorop maar een toegankelijke persoonlijkheid is mooi meegenomen.

Vanwege mijn FSHD..  heb ik een fysieke achterstand om deze operatie te ondergaan. Ik zal daarom eerst zelf nog aan de bak moeten. Bij de fysio (om de hoek) mijn hartslag opjagen.. vanwege sneller herstel bij en na de operatie, dus start ik bij de fysio op de ligfiets… cq. hometrainer.
Als je wordt geopereerd, dan worden alle lichaamsfuncties overgenomen door machines. Als die ontkoppeld worden, moet je hart hard werken. Dan is het handig als dat voor die tijd al een paar maal is gebeurd… anders schrik je zo ;-)
Het preoperatieve tijdperk is dus aangebroken. In een voor mijn zo optimale mogelijke conditie de operatietafel op. Dus rusten en slapen tussendoor.. en dingen doen waar ik energie van krijg. De ballast moet eraf. Geen moeten dingen meer. Er moet al zoveel, er moest al zoveel.

Het voordeel van een spierziekte hebben is de behoefte aan veel slapen. Ik kon mijn hele leven al op een waslijn slapen.  Ik viel zelfs in slaap bij The Lion King in het circus theater in Scheveningen, terwijl Tarzan op een liaan langs mijn neus heen en weer vloog, zingend en wel.
Deze week zit ik ook in een soort circus en heb ik voor het eerst een slaappil gebruikt, dat beviel. Het is niet meer zo druk ’s nachts op de gang en ik voel me uit-geruster.

Wij hebben kennis gemaakt met specialistisch verpleegkundigen die zich zorgen om mij gaan maken. Wie is de spil in deze? Oja. De MDL-oncologie verpleegkundige. Zuster.*P. daar zal ik zo min mogelijk contact hebben… op mijn verzoek, beter voor mij en voor haar. Dat schijnt te moeten gaan lukken.
Bij de fysio is mijn longkracht gemeten: deze is boven, ruim Boven gemiddeld. Mijn longspieren zijn dus Top!! Fantastisch!! beste nieuws van de dag, dat verkleint de kans op longontsteking. Ook kreeg ik puff oefeningen mee als opdracht. Herkenbaar als je ooit een bevalling meemaakte. O het is om Pijn weg te puffen? daar is dit puffen voor! Niet om een kind te krijgen ;-) om goed mijn longen van zuurstof te voorzien en beter te kunnen doorademen.

En NEE ik heb Geen Pacemaker. Een vinkje verkeerd aanzetten is zo gebeurd… een alerte I.C.verpleegkundige!

Mijn FSHD folders heb ik ruim rond gedeeld en aangegeven dat dit Mijn/onze zorg is en graag wil dat dit hun zorg ook wordt. Een complexe casus, een complexe patient.

Ik vertrouw op de aangeboden deskundigheid, maar ik heb zoveel issues… opname duur zal ca. 10-12 dagen duren. Een afspraak om bloed te prikken en een longfunctie onderzoek, vindt volgende week plaats.

We willen graag mee met het vliegtuig dat op 13 januari 2015 op Schiphol staat en va. 10.10 uur richting Kaapstad vertrekt. Dat wordt vanaf heden hard werken…. zonder complicaties moet dat met wat mazzel gaan lukken?
Zonder geluk vliegt niemand wel.
We mogen in januari veertien dagen resideren in een huis van vrienden zeiden we tegen mevr. dr. Smits en we gaan niet op safari en ze drinken daar biologische wijn ;-)
Zij keek op haar planning en ze prikte 12 november als operatiedatum. Dat moet gaan lukken. Toch?

3 thoughts on “Kennismaken met chirurg #10

  1. Je zit nu in de molen. Die draait hopelijk goede kant op. Daar duimen we voor en blijven net zo positief als jij. Ook al mag je best even een traan laten.
    In ieder geval zijn die vrienden in Paarl, ZA er klaar voor! ZA is waiting voor you! Doe je best.

  2. Als buitenstaander lijkt het allemaal snel te gaan. Fijn al die deskundigheid om je heen. Samen werken jullie hard. Ik hoop dat je je kan richten op Zuid Afrika. Ik duim, ik lees en leef mee. ♥

  3. Ondanks dat het allemaal gewoon niet leuk is, is dit een positief en optimistisch stuk. 13 januari, een mooi doel om naar toe te werken. Gaat vast lukken. Sterkte, succes, liefs ♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.